Koyu yeşil yapraklı sebzeler, nar, kivi, çilek, turunçgiller gibi C vitamini içeriği yüksek sebze ve meyveler de kolajen üretiminde önemli rol oynuyor. Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık gibi kırmızı ve mor meyveler de yüksek antioksidan içerikleri sayesinde kolajen üretiminin artırılmasına yardımcı oluyor.
Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
Kolajen üretimini en fazla destekleyen besin, kemikli etlerdir. Kemiklerin içerisinde bulunan ilik kolajen üretimine fayda sağlayan aminoasitleri içerir. Bu nedenle ilikli kemik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Yumurta beyazı kolajen üretimini destekleyici aminoasitleri içerir.
Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu en doğru kemik suyu hazırlama yöntemini ise şöyle anlattı: "Etli kemikleri bir suyun içine koyuyor, kilosuna göre suyunu ayarlıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı mum alevi kıvamına alıp 6 saat pişiriyoruz. Hiçbir aşamada düdüklü tencere kullanmıyoruz.
İlgili 27 soru bulundu
Sığır ve inek eti, tavuk, geyik, keçi ve öküz eti; özellikle hayvanın kemikleri, derisi ve sakatat bölgesinde bolca kolajen bulunur. Balık ve kabuklu deniz ürünleri kolajenden yapılmış kemikler ve bağlar içerir. Balığın pek tüketilmeyen başı, gözbebekleri ve pulları kolajen bakımından en yüksek kısımlarıdır.
Portakal, mandalina ve limon gibi turunçgiller de C vitamininden zengin oldukları için kolajen üretimini destekliyorlar. Çünkü kolajen sentezlenirken tıpkı diğer birçok protein gibi yardımcı besin ögelerine ihtiyaç duyuyor ve C vitamini de kolajen üretiminde başrolü üstlenen bir besin ögesi.
Kolajen cildinizi ağ gibi sarıp sarmalar, ona sıkılık, esneklik, nem ve parlaklıkla birlikte dış etkenlere karşı sağlamlık sağlamaya ve cildin yaşlanma etkisini azaltmaya yardımcı olur.
Kiraz, elma ve çilek gibi kırmızı meyvelerde bulunur. Portakal, mandalin, kivi ve ananas gibi C vitamii yüksek olan beşlinlerde bulunur.
Kemik suyu, kırmızı meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya ürünleri, sarımsak, mor meyveler, süt ve süt ürünleri doğal kolajen içeren başlıca gıdalardır.
Sarı, Turuncu Renkli Meyveler ve Sebzeler
Şeftali, mango, kayısı, ananas, limon, greyfurt, portakal, kavun, havuç, bal kabağı, patates ve kivi gibi C vitaminini bolca barındıran besinler kolajen desteği veren önemli besinlerdendir.
Klinik çalışmalara göre kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay hiç ara verilmeden kullanılması gereklidir. Kolajen takviyelerini genelde 30'lu yaşlardan sonra bireyin ihtiyacına göre öneriyoruz. 30-50 yaş arasında yılda 2 defa 3'er aylık kürleri, 60 yaş üzerinde yılda 3 defa 3 aylık kürleri tavsiye ediyoruz.
Saç ve cilt sağlığını destekler
Şampuan, sabun, kozmetik ürünlerde sıklıkla yer alan zeytin özü, kolajen üretimini destekler, hücre yenilenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda E vitamini desteği ile saç, cilt, tırnak yapısının güçlenmesine destek sağlar.
Dolayısıyla kolajen içeren yağlar arasında (kolajen üretimini destekleyen) şunlar yer alır: Balık, deniz ürünleri ve ceviz, keten tohumu gibi besinlerde bulunan omega 3 yağ asitleri. Bazı meyve ve sebzelerden elde edilen yağlar. Yağlı tohumlardan elde edilen yağlar.
Balık kolajeninde sıklıkla kullanılan 2 balık cinsi somon ve morina balıklarıdır. Yapılan bazı araştırmalarda morina balığı kolajeninin emilim açısından daha sağlıklı olduğu belirtilmiştir. Somon balığı birçok işlem için tesislerde üretilmesi nedeniyle birkaç yıl önceki verimini kaybetmiş durumdadır.
Orta 20'li yaşlarımıza girerken maalesef kolajen miktarı azalmaya başlıyor. Kolajen üretiminizin tam olarak düşmeye başladığı yaş, bireyler arasında değişecektir, ancak genellikle 25 civarındadır. Bundan sonra, vücut her yıl yaklaşık% 1 daha az kolajen üretecektir.
En iyi kolajen markası sıralamalarında Assos, CH-Alpha, Collazen, Day2Day, Dynavit, Nutraxin, Solgar, Suda-collagen ve Voonka gibi markalar sık sık önerilmekte ve kullanılmaktadır.
Kolajen ve elastin seviyesini yüksek tutmak için stresi yönetmeyi öğrenmek, uykuya dikkat etmek, tütün ürünlerinden ve aşırı güneş ışığından uzak durmak, sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak gerekir. Bu sayede yaşlanma etkileri azalacak, deri, kas, kemik ve eklemlerin ömrü uzayacaktır.
Kolajen, sağlıklı bir yaşam için önemli bir bileşendir. Evde kolajen yaparak, sağlıklı ve doğal bir kolajen kaynağına sahip olabilirsiniz. Kemik suyu, jöle ve yumuşak kemikler evde kolajen yapmanın en kolay yollarıdır. Ancak, kolajen peptitleri takviye olarak kullanılabilir.
Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri de kolajen üretimini uyaran bileşenler içeriyor.
Tavukta bulunan B2, B3, B5, B6 ve B12 vitaminlerinin hepsi suda eriyen vitamin oldukları için tavuk suyuna geçer İçerisinde bulunan kolajen ve jelatin sayesinde yaşlılığa bağlı eklem ağrılarına karşı etkili bir takviyedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri