İnce bağırsaklarda aşırı bakteri üremesi olarak tanımlanan bu durumda hasta, uygun diyet, probiyotik ve antibiyotik kullanımıyla rahatlatılabilmektedir.
Probiyotikler, içeriğinde bağırsaklarda doğal olarak bulunan yararlı bakterilere benzer mikroorganizmalar bulundururlar. Probiyotik kaynağı olarak fermente gıdalar (fermente sebzeler, kefir, yoğurt, turşu, sirke vb) tüketilebilir buna ek olarak probiyotik içeren takviye edici gıdalar kullanılabilir.
Antibiyotikler bağırsak florasını olumsuz yönde etkiler
Antibiyotikler sadece patojen bakterileri öldürmez aynı zamanda bağırsakta yer alan önemli bakterileri de öldürürler.
SIBO, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi ile karakterize, malabsorbsiyon ve bağırsak geçirgenliği gibi birden fazla semptom ve komplikasyona yol açan bir durumdur. Şişkinlik, karın ağrısı, gaz, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık ve ishal dahil olmak üzere spesifik olmayan belirtilerdir.
SİBO tedavisi için sıklıkla antibiyotikler ve beslenme planlanması ile beraber kullanılır. Bu antibiyotikler ile ince bağırsaklardaki aşırı çoğalmayı baskılama hedeflenmektedir. Fakat antibiyotik tedavilerinin çoğunda kısa bir müddet sonra hastalığın tekrarlandığı gözlemlenmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Uzak durulması gereken besinler ise; soğan, sarımsak, arpa, şekerli tahıllar, çavdar, bal, kuşkonmaz, kurutulmuş meyveler, bezelye, fasulye, enginar, karnabahar, bal kabağı, enginar, lahana, dondurma, aromalı yoğurt, sosis, elma, armut, erik, kayısı, şeftali, yüksek fruktozlu, mısır şurubu, agave şurubu, sorbitol, soda ...
Mide asidini arttırın. Mide asidi azlığı besinlerin iyi sindirilememesine ve bağırsak üzerinde bakteriler için çok fazla besin öğesi tutulmasına neden olur. Sindirimi iyileştirmek için ilk adım ise mide asidini arttırmak olacak. Bunun için en iyi takviye ise organik elma sirkesi olacak.
Tedavi edilmeyen SİBO hastalığı bireyin B12 eksikliği gibi vitamin ve mineral eksikliği yaşamasına sebep olabilir. Uzun vadede bireyin hem psikolojik hem de bedensel sağlığı SİBO sebebiyle zarar görebilir.
SIBO tanısı, nefeste hidrojen ve metan ölçümüyle saptanabilmektedir.
Lif, bağırsak florasında bulunan dost bakteriler için muhteşem bir besin kaynağıdır. Bu yüzden sebze, meyve, kinoa, kabuklu esmer pirinç gibi yüksek lif içerikli kompleks karbonhidratların tüketimi büyük öneme sahiptir. Et tüketmek genel sağlık için oldukça önemlidir.
Bağırsakları hızlı bir şekilde temizlemek için öncelikle lifli gıdalar tüketmek önemlidir. Lifli gıdalar, sindirim sisteminin düzenlenmesine ve atık maddelerin daha kolay dışarı atılmasına yardımcı olur. Tam tahıllı ürünler, sebzeler, meyveler ve kuruyemişler lif bakımından zengin besin kaynaklarıdır.
Bağırsakları temizlemeye yardımcı olan besinler
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
Çok fazla sayıda ya da yanlış tipteki bakterilerin ince bağırsaklarda bulunması gıdaların sindirimini veya emilimini bozduğundan beslenme yetersizliklerine yol açabilir. Bu bakteriler özellikle B12 vitamini gibi B vitaminlerini alıp bunların kendi hücrelerimize ulaşarak emilmesinin önüne geçerler.
A vitamini: A vitamini, bağırsak sağlığını koruyan ve sindirim sistemi için gerekli olan enzimleri arttıran önemli bir vitamindir. E vitamini: E vitamini, sindirim sistemi için gerekli olan enzimleri arttıran ve bağırsak sağlığını koruyan önemli bir antioksidandır.
SIBO tedavisinde ilk tercih edilen antibiyotik Rifaximin. Rifaximin bütün SIBO vakalarında kullanılabiliyor. Metan gazı baskın SIBO'larda protokole Neomisin de ekleniyor. Rifaximin'in bir başka özelliği ise bakterilerin ona karşı direnç geliştirmemesi.
Yoğurt, peynir, kefir, lahana turşusu, salatalık turşusu, ayran, keçi sütü, kombu çayı, mikro yosunlar, bitter çikolata, süzme peynir, sirke, şalgam, nar ekşisi, turşu gibi probiyotik açısından zengin gıdalar tüketmek de bu bakterilerin artmasına yardımcı olacaktır.
SIBO'yu teşhis etmek için iki yöntem bulunuyor. Bunlar: Endoskopi ve kültür. Hidrojen/metan nefes testi.
Her üşütüldüğünde veya en ufak bir enfeksiyonda antibiyotik kullanılırsa floradaki bakterilerin önemli bir kısmı kaybedilir. 1 hafta antibiyotik kullanıldığında floranın toparlanması en az 6 aydır.
SIBO diyeti, sindirim sistemindeki iltihaplanmayı ve ince bağırsaktaki bakteri üremesini azaltmak için verilen kademeli bir eliminasyon diyetidir. Genellikle 2-6 hafta sürer. Etkili bir tedavi yöntemi olarak görülmesine rağmen, SIBO diyeti semptomları giderebilir ancak altta yatan nedeni tedavi etmeyebilir.
SİBO, ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi demek. İnce bağırsakta aşırı üreyen bakteriler esasında insan vücudunun hiçbir zaman üretmediği Hidrojen ve Metan gazlarını açığa çıkarırlar. Bu aşırı üreme nedeniyle kişide “Huzursuz Bağırsak Sendromu (IBS) türü” semptomlar ortaya çıkar.
Sibo Nefes Testi nerede yaptırılır? SIBO Nefes Testi” Ege Bölgesinde sadece Talatpaşa Laboratuvarlar Grubunda yapılmaktadır. Eğer siz SIBO belirtileri taşıdığınızı düşünüyorsanız veya hekiminiz sizde SIBO varlığından kuşkulanmış ise Talatpaşa Laboratuvarlarında hidrojen/metan testini yaptırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri