Belirli bir mesafedeki cismin düz ve büyük görüntüsünü meydana getiren mercek türü ince kenarlı mercektir. Aynı zamanda büyüteç görevi de görmektedir. İnce kenarlı mercekler sayesinde ışık ışınları odak noktasında toplanır ve yüksek sıcaklık ortaya çıktığından kağıt tutuşturulabilir.
İnce kenarlı mercek kullanılarak sanal ve büyük görüntüler oluşturulabilir ve oluşturulan görüntüler bir ekrana yansıtılamaz yani sadece mercekte görünür. Sanal görüntü cisim mercek ile odak noktası arasında iken cismin arka tarafında ve büyük boyda oluşur (büyütme oranı).
İnce kenarlı (Yakınsak) mercek
Üzerine gelen ışınları bir noktada toplayan mercek, dışbükey mercek veya yakınsak mercek olarak da bilinir. Hipermetropluk göz kusuruna sahip insanların gözlüklerinde kullanılır.Kenarı ortasına göre ince olan mercek türüdür.
Gözümüzde bulunan ince kenarlı göz merceğimiz yapısı gereği üzerine gelen ışığı odak noktasına doğru kırar . Dolayısıyla yakındaki cisimlerden büyük açılar ile gelen ışınlar için mercek , kırıcılığını artırmak için kalınlaşır.
b İnce kenarlı mercek ise yalnız bir dur rumda sanal görüntü oluşturur. Bu ise cisim, odak ile mercek arasında iken gerçekleşir. Bu durumda görüntü, cir simden büyük ve cisme göre düzdür.
İlgili 33 soru bulundu
İnce kenarlı mercekler ışığı toplama özelliğine sahiptir. Kenarları kalın, ortası ince olan merceklere kalın kenarlı (ıraksak-concave-dağıtan ) mercek denir. Kalın kenarlı mercekler ışığı dağıtma özelliğine sahiptir. Merceklerde görüntü özellikleri, aynalardaki görüntü özelliklerine benzer.
f: Odak uzaklığı pozitif ise yakınsak (ince kenarlı) mercek, negatif ise ıraksak (kalın kenarlı) mercek olur. M: Boyca büyütme oranı pozitif ise düz, negatif ise ters görüntüdür.
2-) İnce kenarlı mercekler, ateş yakmak için kullanılır. Üzerine düşen paralel ışık ışınlarını odak noktasında topladığı için odak noktasındaki ışık ışınlarının yoğunluğu arttırılır ve ışık ışınlarının yoğunluğu arttığı için de odak noktasındaki sıcaklık artar. 3-) İnce kenarlı mercek, gözün yapısında bulunur.
Kalın kenarlı mercek cismi düz ve küçük gösterir.
Kalın kenarlı mercekte oluşan görüntünün özellikleri: Düzdür. Sanaldır.
Çocukluk veya erişkin yaşta ortaya çıkan hipermetropta yakın görme yanında uzak görme de bozuktur. İnce kenarlı mercekle düzeltilir.
Kalın kenarlı mercek her zaman düz ve sanal görüntü oluşturur. Cisim üzerindeki bir noktadan iki ışın merceğe gönderilir ve mercekte kırılan ışınların kesitiği yerde seçilen noktanın görüntüsü oluşur.
Açıklama: İnce kenarlı merceklerin ışığı bir noktada toplama özelliği olduğundan cisimleri büyütür. Fakat kalın kenarlı mercek ise ışığı dağıtır ve bu yüzden de cismi büyütmez. İnce kenarlı mercek bu özelliği sayesinde büyüteç , mikroskop vb. de kullanılır.
Doğrulanmış Cevap. kalin kenarli merceklerde cisimler oldugundan daha kucuk gorunurlerr.yani uzaklastirir.ince kenarli mercekler ise cisimleri oldugundan daha buyuk ve duz gosteriirler..
Işın odak noktasından geçerek ince kenarlı merceğe geliyorsa, asal eksene paralel olacak şekilde ince kenarlı mercekten kırılır. Gelen ışın 2F'ten geçerek ince kenarlı merceğe geliyorsa, tekrar 2F'ten geçecek şekilde kırılır. Optik merkeze doğru gelen ışın kırılmaya uğramadan yoluna devam eder.
Miyop İnce Kenarlı Mercek Midir? Miyop Kalın Kenarlı Mercek Midir? Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Göz merceği ince kenarlı olan mercek özelindedir. Göz merceği, göze gelen ışınları kırarak görüntüyü sarı leke üstüne ters olarak düşmesini sağlar.
Cevap: İnce kenarlı mercek görüntüyü büyük ve düz gösterir. Kalın kenarlı mercek görüntüyü küçük ve düz gösterir.
Büyüteç dışında mikroskoplarda da ince kenarlı mercek kullanılır. Genelde teknolojik aletlerde tercih edilen ince kenarlı mercek slayt ve projektör türlerinde de kullanılır. Teleskop, fotoğraf makinesi, slayt, projektör, büyüteç ve mikroskopta kullanılan ince kenarlı mercekler önemli kullanım alanlarına sahiplerdir.
İnce kenarlı merceklerin özellikleri;
Işığı toplarlar ve diğer isimleri , yakınsak merceklerdir . Çünkü yakınlaştırma özellikleri vardır . Dışbükey mercek de denilebiliyor . Bu merceğe paralel olarak gönderilen ışınlar mercekte kırılma yaşar .
B) Murat-İnce kenarlı mercekte ışık bir kez kırılırken, kalın kenarlı mercekte iki kez kırılır. C) Ali-Mercekler iki yüzü küresel saydam cisimlerden yapılmıştır.
Şimdi gelelim sorumuza: Mercekler ışığı kaç kez kırar? Cevap: Mercekler ışığı 2 kez kırar. Işık ışını mercekten geçerken 2 kez kırılmaya uğrar.
Farın içerisinde bulunan mercek olarak adlandırdığımız projektörler xenon ampül tipine göre üretilmektedir. Genellikle kısa farlarda xenon kullanılır.
Fresnel lens yoğun bir mercek (lens) tipidir. İlk olarak Fransız fizikçi Augustin-Jean Fresnel tarafından deniz fenerleri için geliştirilmiştir.
Kalın kenarlı mercek
Ortası kenarlarından daha ince olan merceklere denir. Merceğe herhangi bir şekilde gelen ışını, optik eksenden uzaklaştırdığı için kalın kenarlı merceklere ıraksak mercek adı verilir. Kalın kenarlı merceklerin meydana getirdiği görüntü daima düz, zahiri ve cisimden küçüktür.
Kapı deliklerinde kalın kenarlı mercek kullanılır. Çünkü kalın kenarlı mercekler ışığı toplama özelliğine sahiptir. Böylece kapı deliğinden bakıldığında boyut olarak küçük görünmesine rağmen daha çok şey görebilmekteyiz. Kapı deliklerinde kalın kenarlı mercek kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri