İnce motor beceri küçük kasların koordineli hareket edebilmesi ve hassas hareketleri yapabilmeyi sağlayan bir beceridir. El göz koordinasyonu (elleri ve küçük kas grubunu kullanmak için gözden gelen bilgiyi kullanma becerisi) da ince motor gelişimin önemli bir bileşenidir.
Motor beceri ve duyu gelişimi, çocukların sağlıklı büyümeleri için hayati öneme sahiptir. Motor beceriler, kaslarının ve vücutlarının kontrolünü sağlama, koordinasyonu geliştirme ve günlük yaşam becerilerini kazanma konularında temel oluşturur.
Bu hareketler; yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir. Kaba motor beceriler, çocuklar büyüdükçe gelişir ve çocuğun günlük hayatında rahat hareket etmesini, vücut koordinasyonunu sağlamasını sağlar. Kaba motor beceriler çocuğun bedensel gelişimi açısından önemlidir.
Küçük kasların taklit becerileri öğrenme sürecini destekler. Hem sosyal hem de zihinsel gelişim için büyük öneme sahip olan taklit, çocuklarda beceri ve pratiklerin kazanılmasını kolaylaştırır. Küçük kas gelişimi etkinlikleri okul öncesi dönemde başlamalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
İnce motor becerileri, küçük kas grupları kullanılarak yapılan hareketlerdir. Spesifik olarak el ve parmaklardaki kaslar yönetilerek gerçekleştirilen hareketlere verilen isimdir. Yazı yazmak, resim yapmak ve alet kullanarak yapılan her türlü etkinlik ince motor becerilerine dahildir.
İnce motor: Küçük kas gurupları (el ve parmak) kullanılır. El ve parmak kasların çalışmasıyla gerçeklenen hareketlerdir örneğin; yazmak, resim yapmak, makasla kesmek, ayakkabı bağını bağlamak, düğme iliklemek, giyinmek, fermuar açıp kapatmak, saç taramak, çatal bıçakla yemek gibi.
Her iki cinsiyette de kas gelişimi puberte öncesi dönemden başlayarak 20 yıl boyunca devam eder.
İnce motor
Küçük kas gruplarının hareket kabiliyetidir. Çoğunlukla el ve parmakların oluşturduğu hareketlerdir. Örneğin; kalem tutmak, yazı yazmak, resim yapmak, makas kullanmak, ayakkabı bağlamak, giyinmek gibi. 2 yaşına kadar ince motor gelişimi, kaba motor gelişimine göre daha yavaştır.
En Hızlı Gelişim İlk 6 ayda Görülür
Antrenmanlara başladıktan sonraki 6 ay gelişiminizin en hızlı olacağı dönemdir. Vücudunuz ve kaslarınız daha önce ağırlık antrenmanlarıyla hiç tanışmadığı için hamdır, dolayısıyla da antrenmanlara bu süre içerisinde ciddi bir tepki verir.
İlk önemli denge biçimleri, oturma ve ayakta durabilmedir. Çocuklarda psiko-motor becerilerde denge, daima önemli bir güdü olacaktır. Vücut kısımlarını, vücudun ağırlık merkezine göre etkili olarak kullanmayı öğrenecektir. Denge; yürüme, koşma ve atlama becerilerinin kazanılmasında da çok önemli bir faktördür.
Kaba motor beceriler emekleme, yürüme, koşma ve bisiklet sürme gibi hareket becerilerini kapsarken ince motor beceriler nesneleri kavrama, kaldırma, bir boya kalemini ya da kurşun kalemi tutma, dikiş iğnesine iplik geçirme gibi becerileri kapsamaktadır (Bee ve Boyd, 2009).
Nesne kontrol becerisi: Top sürebilme, top atabilme, fırlatma ve vurma gibi hareketler.
Bunlar yürüme, koşma, zıplama, tırmanma gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için gereklidir. Kaba Motor beceriler, çocuklar büyüdükçe gelişir ve çocukların yaşlarına uygun oyun becerilerine katılmalarına izin vermenin yanı sıra oyun alanında, toplulukta, aile ve akranlarıyla başarılı deneyimlere fırsat verir.
Emeklemek, adımlamak, yürümek, koşmak, zıplamak denge kurmak ve benzeri beceriler büyük kas grubunun geliştiğini ve kullanılabildiğini gösterir. Küçük kas gruplarının kullanılmaya başlandığı ince motor yeteneklerin gelişimi ise tutma, yakalama, çizme, kesme gibi becerileri kapsar.
Kaba Motor Gelişim Geriliği
İnce motor aktiviteler, bir mum boya tutmak veya küçük nesneleri toplamak gibi küçük hareketlerdir. Çocuklarda kaba motor becerilerde, ince motor becerilerde veya her ikisinde de gecikme olabilir. Çocuklar kendi programlarına göre büyür ve gelişirler.
4 Aylık Bebek
Destek yardımıyla oturabilir. Dik tutulduğunda bacaklarında biraz ağırlık taşır. Baş ve göğüs yüzeyini 90 derecelik bir açıyla kaldırır. Nesneleri iki eliyle kavrar.
7-9 aylık bebek motor gelişimi
Yerde yuvarlanabilir, bedenini rahatça döndürebilir. Emeklemeye çalışabilir, kendini yukarı çekip bir desteğe tutunarak ayağa kalkabilir ama geri oturamaz. İnce motor becerileri: Parmaklarıyla nesneleri işaret edebilir, baş ve işaret parmağıyla nesneleri kavrayabilir.
İnce Motor Gelişim Özellikleri
-Düğmelerini ilikleyebilir. -Ucuna iğne geçirilmiş ipten boncukları geçirebilir. -Kalemi doğru şekilde tutabilir, işlevsel şekilde kullanabilir. -Kol, bacak, ağız gibi 6 farklı detayı ile insan resmi çizebilir.
Çünkü kalp belli bir yaşa kadar bazı şeyleri tolere edebilir ama ileri yaşlar her zaman risklidir. Şeker, kolesterol, tansiyon gibi hastalıkları olanlara ve 40 yaş üstü kişilere vücut geliştirme çalışmamalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Toplumun birçok kesimi 50 yaş ve üzerindeki insanların egzersiz için yaşlı olduğunu düşünür; sporun sadece çocukluk ve gençlik döneminde yapıldığına dair önyargılar bulunmaktadır. Oysaki hayat boyu hareketli kalarak, yaşama daha olumlu bakmak ve sporla gençlik kazanmak mümkündür.
Fakat genel olarak ilerleyen yaşlarda da kas gelişimi sağlanabilir. Buradaki yaş sınırı bazıları için 50 iken, bazı kişiler için ise daha yüksek yaşlar olabilir.
İnce motor becerileri parmak, el gibi küçük kas gruplarını kapsayan ve bu kasların kullanımını kapsayan hareketlerdir. Güç, ince motor kontrolü ve el becerisini içerirler. Bu beceriler dikkat ve konsantrasyon gerektirir. El-göz koordinasyonu için, ince motor becerilerinin ve görsel gelişimin ciddi önemi vardır.
Kaba motor beceriler, büyük kas gruplarının çalıştırılmasını içeren, genellikle ince motor becerilerden daha geniş kapsamlı ve daha fazla enerji isteyen hareketlerdir. Kaba motor becerileri arasında yürüme, tekme atma, atlama, zıplama ve merdiven çıkma gibi hareketler bulunur.
Yerde yuvarlanma, zıplama, koşma gibi hareketlerin olduğu oyunları çocuğunuzun hayatında mutlaka olmasına çalışın. Yürümek, yuvarlanmak, yüzmek, koşmak, dans etmek, atlamak hem büyük kasları hem küçük kasları koordineli şekilde çalıştırır. Bu da çocuğun kas gelişimine olumlu etki sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri