Renk açısından değerlendirilirse, incir türleri mor, siyah ve yeşilimsi olmak üzere üç ana grupta toplanıyor. İzmir ve Aydın, memleketin incir deposu. Bursa siyahının da hatırı sayılır doğrusu. Evcilleştirilen ilk meyvelerden biri olan incir, büyük olasılıkla insanın kurutup depoladığı ilk meyvelerden aynı zamanda.
Sümerler ve eski Mısırlılar zamanında da yetiştirildiği bilinse de, Anadolu toprakları incirin anavatanı olarak kabul edilmektedir.
Anavatanı Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya olan bodur ağaçlardan üretilen incir dutgiller familyasına ait bir meyvedir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan incir özellikle diyet yapanlar tarafından da tercih etmektedir.
İncir üretiminde birinci sırada yer alan Türkiye incirlerinin çoğunluğunu Ege Bölgesi'nde gerçekleştirmektedir. Bu bölge üzerinde özellikle İzmir ve Aydın illeri incirin anavatanı olarak bilinir. Dolayısıyla dünyadaki en iyi incir Ege'nin dağlık arazilerinde doğal olarak yetişmektedir.
İncirin en çok yetiştirildiği yerler Aydın'a bağlı Germencik ve İncirliova ilçeleridir. Bunun dışında Ege bölgesinde yer alan İzmir, Deniz, Afyon ve Denizli'de bir yıl içerisinde 50 bin tonun üzerinde incir yetiştiriliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Ege Bölgesi toplam üretimin yaklaşık %76 gibi önemli bir oranına sahiptir. İncir üretimi bakımından Aydın, İzmir, Bursa ve Gaziantep önde gelen iller arasında yer almaktadır (4).
Ülkemizde incir üretiminde büyük rol oynayan iller Aydın ve İzmir'dir. Bu iki önemli ili takip eden Bursa da incir yetiştirme alanlarıyla ve üretim miktarıyla ön plana çıkar. İncir, Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yerli bir meyvedir.
Ege Bölgesi'nde yer alan Aydın ili incir yetiştiriciliği konusunda küresel çapta ilk sırada bulunmaktadır.
Dünya incir üretiminde ve ihracatında birinci sırada yer alan Türkiye, 2020 yılında 21 bin tonluk yaş incir ihracatının %53,6'sını Almanya, Rusya Federasyonu ve Hollanda'nın yer aldığı üç ülkeye yapmıştır.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada “Ülkemiz incir genetik kaynakları bakımından zengin bir varyasyona sahiptir. Bu zengin varyasyon içerisinden 272 adet dişi incir, 58 adet erkek incir çeşit veya tipi İncir Araştırma İstasyonu koleksiyon bahçesinde mevcuttur.
İncir üretim alanında %71,6'lık paya sahip olan Aydın 373 bin da alan ile birinci sırada yer almaktadır.
İncir, ailesinden adlı bir ağaca ve onun meyvelerine verilen ad. Dilimizdeki adı, Farsça'da incir ve kıç anlamına gelen sözcüklerinden geliyor. Ege ve Akdeniz bölgelerimizde incir sözcüğünün telaffuz edilmesi kabalık sayıldığından, bu leziz meyve çoğunlukla yemiş adıyla anılır.
İncir üretimi; 2020 üretim döneminde Türkiye'de 320 bin ton incir üretimi gerçekleşmiştir. İncir üretiminde en önemli paya sahip olan Aydın 183 bin ton ile Türkiye üretiminin %57,3'ünü karşılamaktadır. Aydın'ı 19,5 bin tonluk üretim ile İzmir, 9,2 bin ton üretim ile Bursa takip etmektedir.
İncirin anavatanı Anadolu ama tarihöncesi zamanlarda Doğu Akdenize ve Arap Yarımadası'na da yayılmış. Bu topraklarda yetişen ve adını Karya bölgesinden alan Ficus carica, yani siyah incir, antik uygarlıklarda bolca tüketilen bir meyveydi. İnsanın evriminde de çok önemli bir rolü var incirin.
İncirin başkenti Aydın'da hasat heyecanı başlarken, özenle toplanan 'sarı lop' ve 'Bursa siyahı' cinsi incirler tüketiciye ulaştırılmaya başlandı. Bölgenin en önemli ihracat ürünü olan incirde bu sezon yaklaşık 25 bin ton rekolte bekleniyor. Aydın'ın tadıyla damaklarda iz bırakan lezzeti İncirin hasat zamanı başladı.
İncir ağacının kökleri yayılma eğilimde olduğu ve çok güçlü olduğu için önüne ne çıkarsa parçalar. Bir evin yakınına dikilirse evin temellerine zarar verebilir. Bu sebeple eskiler bu tabiri bulmuştur.
Anadolu ve Ege'nin bütün medeniyetlerinde yer alan incir, kuşaklar boyu hep bolluğun, bereketin simgesi olmuş. Dinsel kitaplarda yer alışıyla da kutsal bir nitelik kazanmış.
Yeryüzünde 1200 canlı türü incirle beslenir. Bunlar arasında kuşların onda biri, meyve yarasaları, primatlar da vardır. Bu canlılar incirle beslenirken tohumlarının dağılmasına da yardımcı olur. Ekolojistler bu nedenle inciri "temel kaynak" olarak görür.
Ortalama olarak bir incir ağacı 40-50 yıl yaşar. Bu zamanın uzaması da kısalması da ağacın bakımına bağlıdır. İncir ağacı fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Ege Bölgesi incir yetiştiriciliğinde öne çıkan bölgeler arasındadır. Bu bölgede de İzmir ve Aydın illeri yoğun şekilde incir tarımının yapıldığı şehirlerdir. Bu iki yerleşim yerini Bursa ili takip eder. İncir daha çok Akdeniz ve Batı Asya ülkelerinde yetiştirilen ve talep gösterilen bir meyvedir.
Aydın'da incir hasadının başlaması ile birlikte tüm Türkiye'de pazar ve marketlerde satılan Aydın'ın meşhur incirinin fiyatları da ortaya çıkmaya başladı. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi Türkiye'nin büyükşehirlerinde de çokça tüketilen Aydın inciri 150 TL'lik fiyatı ile dudak uçuklatıyor.
Dünyada sadece Bursa'nın 40 köyünde yetişen siyah incirinin hasadı başladı. Bursa'dan dünyanın bir çok ülkesine ihraç edilen siyah incir ülkemize ciddi anlamda döviz girdisi sağlıyor. Bursa'dan dünyanın bir çok ülkesine ihraç edilen siyah incir ülkemize ciddi anlamda döviz girdisi sağlıyor.
İncirin küçük ve yeşil haline "incir kozağı" diyoruz burada.
Samsun sahil kesiminden 600 metre rakımına kadar yerlerde incir fidanını rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.Yüksek olan rakımlarda incir fidanlarını soğuk vurma ihtimali yüksektir.
İçerisinde diyet lifi, mineral, vitamin, antioksidanlar bulundurduğu gibi orta boy incirin kalorisi ise yalnızca 35-40 kaloridir. Sağlık açısından ciddi faydaları olan incir içeriğinde sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini ve C,B3, B6, B2, K vitaminlerini içerir ve aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri