Bilindiği üzere ineklerde süt verimini etkileyen en önemli nokta beslenmedir. Bu yüzden verimi artırmak için beslenmeye yöneleceğiz: Günde her inek için 18 kg mısır silahı, 5 kg saman, 11 ila 12 kilogram arasında “21” protein değerine sahip süt yemi verilmelidir. Bu da günlük 25 Litre süt verimi anlamına gelmektedir.
* “21” protein değeri bulunan 11 kilogramlık süt yemine ilave olarak günlük 2 kilogram mısır kırması verilmesi; süt verimini mümkün olabilen düzeyde artıracaktır. * Günlük 30 litrelik süt verimi son derece iyi bir değerdir.
Her gün yapılacak orta derecede hareket ineklerde süt veriminin artmasına yol açar. Barınaklarda devamlı bağlı tutulan inekler günde en az bir kez serbest bırakılarak gezinmeleri sağlanmalıdır. Bu gezinme vücut ısısının dengelenmesi içinde önemlidir. Çok fazla veya daha az eksersiz süt verimini azaltır.
İneğe verilecek kaba yemin üçte biri (1/3) yonca, fiğ, korunga gibi baklagil kuru otlardan, üçte ikisi (2/3) ise kuru çayır otlarından oluşması en iyisidir. Baklagil kuru otları ve çayır otu yoksa o zaman saman kullanılır.
İneklerin en sevdiği besinlerin başında yonca bitkisi gelmektedir. Bunun dışında her türlü otu yiyebilmektedirler. İneklerin yaz ve kış mevsimlerinde beslenme düzenleri farklı olmaktadır. Yazın meralarda dolaşan inekler kışın kapalı yerlerde yem yiyerek beslenmektedirler.
İlgili 42 soru bulundu
Doğum sonrası sütün indirilmesinde sorun olan düvelerde meme masajı, ılık kompres veya emzirme gibi yöntemlere başvurulmalıdır. Şayet bu yöntemler ile tatminkar sonuçlar elde edilemiyor ise o zaman oksitosin enjeksiyonu yapılmalı ve oksitosin kullanımına, her sağımdan önce birkaç gün devam edilmelidir.
İneklerin kilo alması için fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırarak yemlemede kullanabilirsiniz. Yemleme için saman, yonca, arpa, mısır ve besi yemi vermelisiniz. İyi şekilde karıştırdığınız yemleri yavaş yavaş artırarak hayvanların yem tüketimini artırabilir ve kilo almasına yardımcı olabilirsiniz.
Hayvanın ırkı ne kadar iyi olursa olsun yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmez ise, süt verimi düşük olur. İnekler için su da çok önemlidir. Hayvanların istedikleri an su içebilecekleri şekilde önlerinde su bulunması sağlanmalı, suyun temiz olmasına ve çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.
Süt yemleri ancak proteince fakir, enerjice yüksek tahıl kaynakları ya da benzeri enerji kaynakları ile rasgele değil belirli oranlarda bilinçli bir şekilde istenirse besi sığırı beslenmesinde kullanılabilir.
Üretici: 'Bir ineğin 30 kg süt vermesi için 15 kg yem + 2 kg yaşam payı yem vermek gerekmektedir. Bir ineğin toplam 17 kg yem yemesi gerekmektedir'.
Evet, yonca süt veren, sağılmakta olan inekler için en önemli kaba yemdir.
Tedavi bir Veteriner Hekim tarafından yapılmalı, damar içi glikoz içeren serumlar ve insülin hormonu verilmelidir. Tedavinin yanı sıra hayvana şekerli su, melas, patates, şeker pancarı, şeker ve pekmez verilmesi yararlı olur.
verilecek kaba yemin üçte biri (1/3) yonca, fiğ, korunga gibi baklagil kuru otlardan, üçte ikisi (2/3) ise kuru çayır otlarından oluşması en iyisidir. kaba yemin yarısı samandan, diğer yarısının 1/3 ü baklagil, 2/3 ü kuru çayır otundan karşılanmalıdır.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Emzirdiğiniz dönemde günde 3 lt su, kayısı, armut ve ayva kompostosu, rezene çayı kullanımları süt üretiminizi destekleyebilir. Hatta balık yağı da anne sütünü arttırma konusunda başarılı diyebiliriz. Emziren annelerin omega 3 içeren balıklardan yemesi, bebeğimizin beyin gelişimini destekler.
Doğumdan hemen sonra olan bu dönemde hayvanın sık aralıklarla beslenmesi süt verimi açısından önemlidir. Bu dönemde inek canlı ağırlığının %2 si kadar kuru madde tüketmesi gerekir. Örneğin 500 kg canlı ağırlığı olan bir ineğe günde 10-15 kg kuru madde içeren kaba ve kesif yem verilmelidir.
kaba yem denilince akla saman, yonca kuru otu, fiğ kuru otu, korunga kuru, mısır silajı gibi kaba yem kaynakları gelmektedir. olup bunların önemli bir kısmının ülkemizde yetiştirilme şansı bulunmaktadır.
Süt Verimini Artırır
Süt verimi yüksek olan inekler için arpa ezmesi, daha fazla süt üretimine destek olabilir. Yüksek protein içeriği sayesinde ineklerin süt kalitesinin artmasında da etkilidir. Aynı zamanda arpa ezmesi, ineklerde kızgınlık ve döl tutma başarı oranının artmasına destek olur.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
Yağlı tohumlar süt yağını arttırır. Yem seçmeyi önlemek, öğünle değil açık büfe (ad libitum) yem vermek asidozu önler ve süt yağının düşmesine meydan vermez. Yeme yemek sodası (sodyum bikarbonat) katılması ve serbest ulaşımlı sodyum bikarbonatın barınaklarda bulundurulması süt yağını arttırır.
Ergin ineklerin 2 yaşlı düvelere göre % 25 oranında daha fazla süt verdiği ortaya konulmuştur. Aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi ineğin en çok süt verdiği dönem süresi 60 gün dür. Hayvan laktosyon süresi olan 305 gün boyunca sabit litrede süt vermez.
İneklerde zayıflamanın en önemli sebebi enerji noksanlığıdır. Özellikle doğumu takip eden günlerde orta veya şiddetli ölçüde enerji noksanlığı ile karşı karşıya kalan inek önce süt veriminde düşme, zayıflama ve sonra da döl tutmama sorunları ile işletmeye zarar vermeye başlayacaktır.
Besiye alınan hayvanlara verilecek rasyonda hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde, mümkün olduğunca çeşitli yemler bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
2. Amonyak: Mikrobiyal protein üretmek için kullanılır. Bakterilerin %60'ı protein olduğundan, işkembeden çıktıktan sonra Abomasum ve ince bağırsakta sindirildiklerinde inek için proteinin ana kaynağını oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri