5275 sayılı kanunun 17. maddesinde hükümlünün kendi istemiyle infazının ertelenmesi düzenlemiştir. Hükümlünün istemiyle infazın ertelenmesinin karar verme yetkisi infazı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığına aittir.
İnfazın Ertelenmesi Kararının Verilmesi ve Kaldırılması
Hükümlünün sağlık durumuna göre kararı veren cumhuriyet savcılığı kararın devam edip etmeyeceğine karar verir. Yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi halinde kararı veren Cumhuriyet Başsavcılığı kararı kaldırır. Bu karara karşı infaz hakimliğine başvurulabilir.
İnfazın ertelenmesi kararı, hükümlünün başvurusu üzerine hapis cezasının infaza verildiği yerin infaz savcılığı tarafından alınır. İnfazın ertelenmesi kararı verilebilmesi için hükümlünün çağrı üzerine kendiliğinden gelerek infaz savcılığına başvurması gerekir.
İnfazın durdurulması kararları verilirken hükümlünün ileride telafisi söz konusu olmayan zararlara uğrama ihtimali göz önünde bulundurulmaktadır. Karar verileceği zaman hükümlünün infaz kurumunda olması koşulu aranmamaktadır. İnfazın durdurulması kararı hükmü veren mahkemece ya da ona eş bir mahkeme tarafından verilir.
18 yaşından küçük olan hükümlülerin, bir meslek veya sanat edinmelerini sağlamak amacıyla, gerektiğinde barınma imkânı da bulunan bir eğitim kurumuna devam etmesine, mahkemece karar verilebilir. Denetim süresi, hapis cezasının ertelenmesine ilişkin mahkeme kararının kesinleşmesinden sonra başlar.
İlgili 30 soru bulundu
Cezası ertelenen hükümlü hakkında belirlenecek denetim süresinin, mahkum olunan ceza süresinden az olması mümkün değildir. Bir diğer ifadeyle, denetim süresi, mahkum olunan ceza süresinden daha fazla olacaktır. Denetim süresinin işlemeye başlayacağı tarih ise hükmün kesinleştiği tarihtir.
Ceza infazının ertelenmesi talebi dilekçesi; hapis cezasının yani ceza infazının ertelenmesi için verilen dilekçe türüdür. Ceza infazının ertelenmesi talebi dilekçesi Cumhuriyet Savcılığına hitaben yazılır. Ceza infazının ertelenmesi kararı ile kesinleşen hapis cezasının infazı geçici süre ile durdurulur.
Çağrı üzerine gelen hükümlü kasten işlenen suçlarda 3, taksirli işlenen suçlarda 5 yıla kadar cezasının infazının ertelenmesini talep edebilir. Cumhuriyet Başsavcılığı her seferinde bir yılı geçmemek şartı ile cezasını en çok iki kez erteleyebilir.
Hükmün cezaevinde infaz edilip edilmemesi, hükümlünün ölümü, kesinleşen hüküm nedeniyle henüz yakalanmamış olması yargılamanın yenilenmesine engel değildir (CMK md.313). Yargılamanın yenilenmesi talebi herhangi bir süreye bağlı olmadan ileri sürülebilir.
İnfazın durdurulduğu tarihten itibaren en geç üç ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin ödenmediği takdirde alacaklının şikâyeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilir.
Kesinleşen hapis cezasının infazının ertelenmesi, hükümlünün belirli koşulların varlığı halinde cezaevine girmek için belli bir süre kazanmasını temin eden bir infaz hukuku kurumudur. Bir diğer söyleyişle, hükümlü infaz erteleme süresi geçtikten sonra cezası infaz edilmek üzere cezaevine girmek zorundadır.
Ceza hukukunda, "erteleme, işlediği suçtan dolayı mahkum edilen suçluya ait cezanın infazının belirli bir süre ile geri bırakılması ve suçlu bu süre içinde yeniden bir suç işlemediği takdirde suçun ya işlenmemiş veya hükümlülüğün gerçekleşmemiş ya da cezanın çekilmiş sayılmasıdır” diye tanımlanabilir”¹.
Koşullu salıverilme kararının geri alınması hâlinde hükümlünün; sonraki suçu işlediği tarihten itibaren hak ederek tahliye tarihine kadar kalan cezasının aynen infazına karar verilir. Koşullu salıverilme kararının geri alınmasından sonra aynı hükmün infazı ile ilgili bir daha koşullu salıverilme kararı verilemez.
Çağrı kağıdının tebliğinden itibaren hükümlünün 10 gün içinde savcılığa gelmesi gerekmektedir. Hükümlü bu 10 gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet Savcısı YAKALAMA EMRİ çıkarır.
Dosyalarınızı sorguladığınızda dosya durumu kapalı olarak görülüyor ise taraflarca itiraz edilmeden kesinleştiği ya da itiraz edildikten sonra üst yargı yolu değerlendirilmesi sonrasında kesinleşerek sonuçlandığı anlamına gelmektedir.
Sanık hakkında verilen bir kararın Yargıtay Ceza Dairesi'nce onanması halinde sanık veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı herhangi bir süre ile sınırlı olmaksızın CMK. 308. maddesi gereğince Onama Kararına itiraz edebilirler. Çünkü yasa da açıkça “Sanık lehine itirazda süre aranmaz.” denilmiştir.
Kapanan icra dosyaları uygun koşullar gerçekleşmiş ise hem ilamsız takiplerde hem de ilamlı takiplerde tekrar açılabilmektedir. Dosyanın yenilenmesi için icra takibinin bulunduğu icra müdürlüğüne hitaben yazılacak olan dilekçede hem dosyanın arşivden çıkartılması hem de yenilenmesi talepleri yer almalıdır.
Kesinleşmiş bir cezanın ertelenmesi için hükümlünün 2 hakkı bulunmaktadır. Her iki hakta da en fazla 1 yıl erteleme yapılabilir. Toplamda da 2 yıl erteleme hakkı bulunur. Bu süreler dışında tekrar ceza ertelemesinin yapılması mümkün olmayacaktır.
Ceza kararının kesinleşmesi, hükmün infazını gerektirir. Üç yılı geçen mahkumiyetlerde, ilgiliye tebligat yapılmaksızın yakalama kararı çıkarılarak kolluk kuvvetleri marifetiyle yakalanması ve hapis cezasını infaz etmek üzere ceza infaz kurumuna sevki sağlanır.
1 Yıl 8 Ay Cezanın Yatarı Ne Kadar? 1 yıl 8 ay cezanın yatarı bulunmamaktadır. 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; Yeni infaz düzenlemesiyle 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
Kararın sonucuna göre verilen ceza 3 yıl ya da daha az süreli olduğu için 5275 sayılı Kanunu'nun 105/A maddesi gereğince sanık denetimli serbestlikten yararlanmaktadır.
Denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasına; İdare ve Gözlem Kurulu tarafından hazırlanan değerlendirme raporu dikkate alınarak, hükmün infazına ilişkin işlemleri yapan Cumhuriyet Başsavcılığının bulunduğu yer infaz hâkimi tarafından karar verilir.
Hükümlünün infazının ertelenme kararı, cezanın infazına başlanmadan önce verilir. Fakat hükümlünün istemi üzerine cezanın ertelenmesi kararı, zorunlu ve acele hallerde, cezanın infazına başlanmış olsa bile 1 yılı geçmeyen sürelerle ve iki defadan fazla olmamak kaydıyla Cumhuriyet Başsavcılığınca infaza ara verilebilir.
Erteleme süresi içerisinde kişi, suç işlemez ve tabi tutulduğu denetim yükümlülüklerine iyi halli olarak uyarsa hapis cezası infaz edilmiş sayılır. Erteleme neticesinde kişi hakkında hükmedilen mahkûmiyet kararı kişinin adli sicil kaydına işlenir.
Hapis cezası ertelenen hükümlü denetim süresi içinde, belirlenmişse yükümlülüklere uyar veya bu süreyi iyi halli olarak geçirir. Bu durumda hapis cezası infaz edilmiş sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri