3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir.
Yeni kanun diyor ki; İnfazını yakıp hapse girdikten sonra eğer infazının yanmasına sebep olan yeni suçtan aldığın cezanın 2 katını (yani örnekteki polise mukavemetten aldığın 1 yılın 2 katı yani 730 günü) yatmışsan artık 2026'yı beklemene gerek yok tahliye olursun diyor.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Bu saydığımız suçları işlemiş olan kişiler 2020 yeni af düzenlemesinden yararlanamaz. Eski düzenleme kapsamında haklarını savunabilirler. Ayrıca koşullu salıverme hakkı elinden alınan hükümlüler yani bilinen tabirle infazı yananlar aynı hüküm nedeniyle yeni af düzenlemesinden yararlanamaz.
Cezaevlerinde son dönem sorun teşkil eden uygulamalardan birisi de kamuoyunda infaz yakma olarak tabir edilen ve hükümlüye verilen disiplin cezası yöntemleriyle infazlarını tamamlayanların cezaevinden çıkmalarını engelleyen hak ihlalidir.
İlgili 17 soru bulundu
Koşullu salıverilen hükümlünün, denetim süresinde hapis cezasını gerektiren kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, infaz hâkiminin uyarısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi hâlinde koşullu salıverilme kararı geri alınır.
İnfaz; kelime olarak yerine getirme, icra etme anlamına gelir. Ceza hukukunun ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilen İnfaz hukuku; kesinleşmiş mahkeme kararlarının yerine getirilmesine ilişkin kurallar bütününü ifade eder. Uygulamada kesinleşmiş mahkumiyet kararları ilam olarak adlandırılır.
Bu yüzden af hâlâ tartışılmaktadır. Kamuoyunda affa ilk tepki 26 Aralık 2000'de geldi. 1996 yılında sahibi olduğu otelde çıkan yangında 18 kişinin ölmesi sonucu 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve 4 yıl kaçak yaşadıktan sonra af çıkınca teslim olan Halit Tozbey, aftan yararlanarak serbest kaldı.
İnfaz kelimesinin sözlük anlamı, yargılamanın sonunda mahkemenin verdiği kararı işleme koymak ve uygulamaktır. Günümüzde infaz terimi, cezalandırmak, idam etmek ve öldürmek manasında da kullanılmaktadır. Kelimenin diğer anlamı yok etmek ve ortadan kaldırmak anlamında da ifade edilmektedir.
Yeni düzenleme, terör suçları hariç, kasten öldürme dahil tüm suçları kapsıyor.
HAGB kararının kesinleşmesinden sonrasında 5 yıl boyunca kasıtlı bir suçtan dolayı ceza alınmadığı takdirde bu maddenin 10. Fıkrası gereğince açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak davanın düşmesine karar verilecektir.
Cezaevindeki hükümlü hakkında cezanın infazına en fazla 1 yılı geçmeyen sürelerle ve ancak 2 kez ara verilebilir. Yani, cezaevindeki hükümlünün cezasının infazına ara verme süresi en fazla 2 yıl olabilecektir.
3.2020 öncesi işlenen suçlarda (bazı suçlar hariç) kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir. (Denetimli serbestlik süresi 3 yıldır) 3.2020 sonrası işlenen suçlarda kişinin cezaevinde geçireceği süre hapis cezasının 1/2 sidir.
Denetimli Serbestlik Uygulanırken Hükümlünün Suç İşlemesi
Kovuşturma sonucunda beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın reddi veya düşme kararı verilmesi hâlinde, hükümlünün cezasının infazına denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam olunmasına infaz hâkimi tarafından karar verilir (5275 sk. m.105/A-7).
Kişi kanunda sayılan 3 ve 5 yıllık sürelerde belirlenen suçları, önceden işlediği suça ilişkin cezası kesinleştikten sonra cezanın infaz edilmiş olmasına bakılmaksızın tekraren işlerse MÜKERRİR kabul edilir.
Denetimli serbestlik süre bakımından 1 yıldır. Bazı koşullarda bu süre 1 yıldan daha fazla olabilmektedir. Koşullu salıverilmesine 2 yıl ve 2 yıldan daha az süresi kalan kadın hükümlülerin 0-6 yaş grubunda çocuğu varsa denetimli serbestlikten yararlanabilirler.
İnfaz Nasıl Durdurulur? İnfazın ertelenmesi kararı, ilgilinin yani hükümlünün müracaatı üzerine, hapis cezasının infaza verildiği yerde bulunan infaz savcılığı marifetiyle alınır. Bu kararın alınabilmesi ise hükümlünün çağrı üzerine re 'sen gelmek suretiyle infaz savcılığına başvurmasına bağlıdır.
Dosyalarınızı sorguladığınızda dosya durumu kapalı olarak görülüyor ise taraflarca itiraz edilmeden kesinleştiği ya da itiraz edildikten sonra üst yargı yolu değerlendirilmesi sonrasında kesinleşerek sonuçlandığı anlamına gelmektedir.
[1] Yürürlükte olan 5275 sayılı Kanun hükümlerine göre; ikinci kez mükerrirler, 5275 sayılı Kanun m.108/3'de yer alan koşullu salıverilme yasağı nedeniyle açık kuruma ayrılma ve denetimli serbestlikten faydalanma imkanından yoksundur.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, cezaevindekiler için bir af uygulamasının söz konusu olmadığını bildirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Tunç, bir televizyon kanalının canlı yayınında gündemi değerlendirdi, soruları yanıtladı.
Kamu davası varsa kamu davasını düşürür. Tutukluluk hali mevcutsa tahliye kararı verilir. Adli sicil kaydından, genel affa uğrayan suçlar silinir. Kesinleşen mahkumiyetler ortadan tamamen kalkar.
Yayınlanan Yönetmenliğe Göre; Çağrı kağıdı ile tebliğ tarihinden itibaren 10 günlük süre verildikten sonra teslim olan veya çağrı üzerine gelenlere açığa ayırma tutanağı tebliğ edilecek ve yönetmelik uyarınca açık ceza infaz kurumuna teslim olması için ikinci bir 10 günlük süre verilecektir.
Ceza kararının kesinleşmesi, hükmün infazını gerektirir. Üç yılı geçen mahkumiyetlerde, ilgiliye tebligat yapılmaksızın yakalama kararı çıkarılarak kolluk kuvvetleri marifetiyle yakalanması ve hapis cezasını infaz etmek üzere ceza infaz kurumuna sevki sağlanır.
Kanun koyucu, kasten işlenen suçlarda üç yıl; taksirle işlenen suçlarda ise beş yıl veya daha az hapis cezalarının infazının ertelenebileceğini düzenlemiştir. Sanığa hükmedilen hapis cezalarının bu sürelerden fazla olması halinde, hapis cezasının infazı ertelenemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri