Kunut duaları namazda okunduğu için çoğu kişi tarafından ayet sanılmaktadır. Fakat Kuran'ı Kerim ayetleri değildir. Kunut duaları Peygamberimiz tarafından söylenmiş hadisi şeriflerdir.
Kunut duaları KUR'AN'I KERİM'DE yer almaz.
Kur'an'da sureler yer alır. Kunut duaları bize Hz. Ali'nin (a.s) oğlu Hz. Hasan (a.s)'den miras kalmıştır.
Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir. Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste'înuke” ve “Allahümme iyyâke na'büdü” duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 442).
Ramazan ayının 15'inden sonra sabah namazında okunmasının yanı sıra vitir namazının son rekâtında da kunut okumak sünnettir. Bunların dışında kalan diğer namazlarda herhangi bir afet ve musibet sebebiyle kunut okumak sünnet da sünnettir.
Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir. Bundan dolayı kunût duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92).
İlgili 29 soru bulundu
Fakat Kuran'ı Kerim ayetleri değildir. Kunut duaları Peygamberimiz tarafından söylenmiş hadisi şeriflerdir.
Vitir namazlarında Kunut duası okumak ve Kunut tekbiri almak vaciptir. Cemaatla kılınırken hem imam hem de cemaat Kunut duasını içinden okur. Kunut duası okunmadığı takdirde sehiv secdesi gerekir.
KUNUT DUASINI BİLMEYENLER HANGİ DUAYI OKUR? Kunut Duaları 1-2 bilmeyenler, ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.
Kunut duaları;Rasulullah(s.a.v) tarafından ümmete öğretilen bir duadır. →Okumak istiyorsan oku ama sadece vitir namazında okuyabilirsin.
Kunut duasını okumanın hükmü vaciptir. Dolayısıyla namazda kunutu unutan kişi, namazın sonunda sehiv secdesi yapmalıdır. Hanefî ve Mâlikîler'e göre yalnız başına kılınan namazlarda gizli olarak okunan kunut duası cemaatle kılınan namazlarda hem imam hem de cemaat tarafından yine gizli olarak okunur.
Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir. Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste'înuke” ve “Allahümme iyyâke na'büdü” duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 442).
Hemen Cebrail (a.s.) geldi, Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Selem) 'in üzerine Kevser suyundan döktü. Böylece Peygamber Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Selem) kendine geldi. Tekbir alıp kunut dualarını okudu. Kunut duasında Cehennemden ve Cehennem ehlinden Allah'a sığındı.
Kafirler, sadece nimetleri değil Allah'ın vahiylerini tebliğ eden peygamberleri ve Kuran'ı da inkar ederler. Vitir namazlarında okunan Kunut dualarında, bize verilen sayısız nimet için şükrettiğimiz gibi, günahlarımız da için bağışlanma dileriz.
"Seni her türlü noksandan tenzih ederiz. Senin bize öğrettiğinden başka bilgimiz yoktur. Muhakkak ki sen, ilmi ve hikmeti her şeyi kuşatan Alîm-i Hakîmsin." (Bakara, 2/32). Bu ayet bütün Risalelerin bitişlerinde ve sonlarında okunan bir gelenek, bir âdet olduğu için, burada ifade edilmiştir.
➩ Bu söylenen cümle yanlış bir ifadedir. Bunun nedeni ise Kur'an-ı Kerim'de sadece sûreler vardır ve Sühaneke duası bir sûre değil bir duadır. O yüzden Sübhaneke duası Kur'an-ı Kerim'de yer almaz.
Hanefi mezhebine göre vacip olan vitir namazında okunan kunut duasını bilmeyenler yerine herhangi bir sure okuyabilir. Hiçbir şey demiyorsa lafzatullah'ı tekrar eder.
Kunut; kelime olarak itaat, huşu, dua ve kıyam manalarına gelmektedir. İslam fıkhında kunut; namazın son rekâtında kıyamda iken dua etmektir. Kunut yapmak Peygamberimizin sünnetlerindendir. O, bu ameli İslam ümmetinin zihnine, kanlı suikast diye kaydettiği, Bi'ru Maûne faciası sonrasında yapmıştır.
Müminlerin vitir namazını kılarken bu duayı ezbere bilmesi gerekir. Kunut Dualar iki tanedir. Kunut 1 Duası, " Allahümme inna nesteinüke" başlar. Kunut 2 duası ise " Allâhümme iyyake na'büdü" olarak başlar.
Sabah namazında kunût okumak Mâlikîlerin meşhur görüşüne göre müstehâb, Şâfiîlere göre ise müekked sünnettir. Diğer taraftan, kunût duası, Şâfiî mezhebinde ancak rükûdan sonra okunabilirken, Mâlikî mezhebinde hem rükûdan önce hem de sonra okunabilir.
Vitir namazının üçüncü rekatında, kıyamda iken tekbir alınması zammı sure ile Kunut dualarının arasını ayırmak içindir. Hanefî mezhebine göre, vitir namazının üçüncü rekâtında Fatiha ve zamm-ı sûre okunduktan sonra "Allahü ekber" diyerek eller kaldırılır ve Kunut duaları okunur, sonradan rükûa varılır.
Bu zammı sure 4 rekâtlı farzların son iki rekâtı hariç bütün rekâtlarda okunur. Sünnetlerin ve iki rekâtlı farzların ve vitir namazının bütün raketlerinde zammı sure okunur ve okunması da vaciptir. Ayetel Kürsi okunuşu ve Türkçe anlamı: Ayet-el Kürsi Arapça yazılışı ve Diyanet meali!
Evet, Rabbena duasıyla kılınan vitir namazı geçerlidir, kazası gerekmiyor. Özetle, Kunut duasını okuyamayanların veya okumayanların, “Rabbenâ âtinâ” duasını okumaları veya üç defa “Allahümmağfir lî” ya da “Yâ Rabbî” demeleri yeterlidir.
Hz. Aişe (r.a)'nin bildirdiğine göre Peygamber (sas) Efendimiz, vitir namazının üçüncü rekâtında İhlâs suresine ilave olarak Felak ve Nas surelerini de okurdu.
Kunut Duaları beş vakit namaz içerisinde yatsı namazı vaktinde kılınan vitr namazı içerisinde okunmaktadır. Bu sebeple ezberlemek için Kunut Duaları 1 ve 2 için Türkçe okunuşu ile anlamları aşağıda yer alıyor. 1. Allâhümme innâ nesteînüke ve nestağfirüke ve nestehdîke.
Salli Barik duaları olarak da bilinen Allahümme Salli ve Allahümme Barik duası okunuşu, namazın sonunda selam vermeden önce yapılır. Salli Barik duaları, Kur'an-ı Kerim'de geçmediği için ayet değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri