Meal (Kur'an Yolu) Ey insan! Yüce rabbin hakkında seni yanıltıp aldatan ne oldu? O rabbin ki seni yarattı, seni insan olarak şekillendirdi ve seni dengeledi. Terkibini de dilediği gibi yaptı.
6,7. -Ey insan, seni yaratan ve seni düzenleyip, sana biçim veren, çok cömert ve bağışlayıcı Rabbine karşı seni aldatan nedir? Ey insan, pek lütufkâr olan Rabbine karşı seni aldatan ne? Ey insan! O sonsuz cömertliğin sahibi Kerîm Rabbine karşı seni aldatıp gururlu kılan nedir?!
6: Ey insan! Nedir o kerîm olan Rabbine karşı seni aldatan? 7: O Rabbin ki seni yarattı, bütün azalarınla birlikte vücud sistemini düzenledi, sana ölçülü ve dengeli bir biçim verdi. 8: Seni her bakımdan dilediği en güzel ve en mükemel sûrette terkip etti.
Sure ismini ilk ayette geçen ve yarılmak anlamına gelen ve infetara fiilinin masdarı olan infitar kelimesinden alır. İnfitar Suresi'nde kıyamet olaylarından, insanın Allah'a karşı sorumluluklarından, meleklerin kişilerin yaptığı her şeyi kaydettiğinden, iyilerin cennete, kötülerin cehenneme gideceğinden bahsedilir.
Bu âyetler hakkında, “şiddetli sarsıntı neticesinde yerkürede meydana gelecek olan volkanik patlaklar ve derin çatlaklardan çıkan lav kütlelerinin deniz sularını kaynatacağı, taşıracağı, hatta buharlaştıracağı” şeklinde de yorum yapılmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
O gün kimse kimseye bir şey sağlamaya güç yetiremez. O gün emir yalnız Allah'a aittir. Hiç bir nefsin bir başka nefse herhangi bir şeye güç yetiremeyeceği gündür; o gün emir yalnızca Allah'ındır. Öyle bir gündür ki, kimse kimseye sahip olamaz, (fayda veremez).
Necm suresi içinde secde ayeti bulunan bir suredir. Necm suresi, cüz 27 de yer almaktadır.
10,11,12. (Şunu iyi bilin ki) sizin üzerinizde, dürüst kâtiplik yapan¹ ve yaptığınız her şeyi bilen, gözcü melekler var. 1 Bunlar, “kiramen kâtibin” adı verilen meleklerdir.
Rivayetlere göre İnfitar suresini okumak kıyamet gününün ağırlığı kaldırır. Ayrıca her kim kıyameti gözleri ile görüyormuş gibi bakmak isterse Tekvir, İnfitar ve İnşikak surelerini okuyabilir, diye Peygamber Efendimizin de bir hadisi vardır. Ayrıca sureyi okumak kişiyi iftiradan ve kem gözlerden korur.
Nuzül. Hem mushaftaki sıralamada hem de iniş sırasına göre seksen ikinci sûredir. Nâziât sûresinden sonra, İnşikak sûresinden önce Mekke'de inmiştir.
Yazık insan oğluna, onu kâfir kılan ne? Kahrolası (inkârcı) insan, ne kadar da nankördür. Koyu kâfir olan mahv olsun. Canı çıksın o insanın, o ne nankördür!
Rabbin (asla) Seni terk edip unutmamış (sahipsiz bırakmamış) ve Sana darılmamıştır! Rabbin seni ne terketti ne de darıldı. Rabbin seni terketmedi ve sana gücenmedi. Rabbin seni bırakmadı ve (sana) darılmadı da.
duhâ suresi 3. ayette geçen allah'ın eşsiz kelamlarından bir tanesi. tam olarak "rabbin seni terk etmedi, sana darılmadı da." şeklindedir.
[1] Ayet-i Kerîme temsile mahmuldür. Her ne zaman Rabbin, Âdemoğullarının bellerinden zürriyetlerini/döllerinden soylarını alıp⁶² devam ettirdiğinde, “Ben sizin Rabbiniz değil miyim?” diye onları kendi kendilerine şahit tutar. Onlar da, “Bilakis Rabbimizsin, (buna) şahidiz!”⁶³ derler.
Âyetlerin iniş sebebi özel bir olay olsa da genel anlamda ölçü ve tartıyı eksik yapmanın çirkinliğine dikkat çekilmiş, bencillik ve başkalarını aldatma gibi ahlâka aykırı duygu ve davranış içinde olanlar kınanmıştır.
Tekvir suresini okuyarak Allah'a sığınır ve dua ederse işlerinin kolaylaşacağına ve zorluklardan kurtulacağına rivayet edilmektedir.
İnsan Suresi'nin faziletleri ise oldukça güzeldir. Sureyi okuyan bir kimse, hayatı boyunca fesatlıktan, nazardan ve kıskanç gözlerden korunur. Kendisiyle barışık olur ve içine huzur dolar. Herhangi bir sıkıntısı varsa tez zamanda bu sıkıntıdan kurtulması için Yüce Allah, o kimsenin yolunu açar.
Mikail'in görevi doğa olaylarını idare etmek ve canlıların rızıklarını kontrol etmektir.
Kirâmen Kâtibîn melekleri, İslam'a göre, iki tanedir. Bu meleklerden biri kişinin solundadır ve kötü davranışlarını yazar, diğeri ise kişinin sağındadır ve iyi davranışları yazar. Bu meleklerin varlığı Kur'an'da geçmektedir ve bu nedenle bu meleklere inanmak Müslümanlara farzdır (şarttır).
Sağ omuzda bulunan meleğin adı Rakib'dir ve insanın sevaplarını yazar. İnsanın sol omzunda bulunan melek ise günahları yazar. Bu meleğin adı ise Atid'dir.
Nerede olursanız olun ölüm sizi yakalar; sarp ve sağlam kalelerde olsanız bile! Kendilerine bir iyilik dokunsa “Bu Allah'tan” derler, başlarına bir kötülük gelince de “Bu senden” derler. “Hepsi Allah'tandır” de.
Namaz kılmayı terkedenlere söylenmiş en sert söz; “Rabbinden ne kötülük gördün ki O'nun huzuruna çıkmaktan hoşlanmıyorsun?” Namaz kılmayı terkedenlere söylenmiş en sert söz . "Rabbinden ne (kötülük) gördün ki O'nun huzuruna çıkmaktan hoşlanmıyorsun?”
O, hevadan (kendi istek, düşünce ve tutkularına göre) konuşmaz. O hevadan (kendi nefsinden) söylemiyor.
Evet, o gün hiç kimse hiç kimseye Allah'ın izni olmadan bir fayda sağlayamaz, şefaat de edemez. Kur'an-ı Kerim'de şefaat ile ilgili ayetlere dikkatle bakıldığında, şefaatin Allah'ın izni ile olacağı vurgusu yapılmaktadır. Bu ayet-i kerimede, Allah'ın izni olmadan kimsenin şefaat edemeyeceği beyan buyrulmuştur.
"İç yüzünü kavrayamadığın bir şeye nasıl sabredebilirsin?" «Ve hakikatından tama men haberdar olmadığın bir şeye karşı nasıl sabredebilirsin?» 67, 68. “Doğrusu” dedi, “sen benimle beraberliğe sabredemezsin. Bütün yönleriyle kavrayamadığın meseleler karşısında nasıl kendini tutabilirsin ki? ”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri