Lüks, gösteriş ve israfa düşülmedikçe çelik, demir veya metal saat takmakta bir sakınca yoktur.
Bunlar caiz midir? Caizdir. Ancak yabancılara gösteremezler. Kadının her süsü caizdir, yabancı erkeklere göstermemek şartı ile.
Fakat artık kadınlara özel bir durum olmaktan çıkar, erkeklerin de giydiği veya taktığı şeyler olursa, o zaman erkeklerin bu tür şeyler giymesi veya takması haram olmaz.
"Kadınlarda ve erkeklerde saatin hangi kola takılması gerektiği ile ilgili herhangi bir kural yoktur. Fakat bazı insanlar tarafından erkeklerin sağ, kadınların ise sol kala takması gerektiğine inanılır. Her ne kadar yazılı bir kural olmasa da genelde kadın ya da erkek fark etmeksizin saati sol kola takarlar.
Altın dışında erkeklere yasak bir maden yoktur. Değeri altından çok daha üstün olan madenlerden bile yüzük ve benzeri şeyler kullanılabilir. Altın oranı boya düzeyinde nisbî kalan eşya altın hükmünde değildir.
İlgili 44 soru bulundu
ERKEĞİN ALTIN TAKMASI NEDEN HARAM? İslam âlimlerinin çoğunluğu erkeğin altın kullanımının haram kılınışının sebebinin israf ve övünme olduğunu belirtmiştir. İbni Abbas Radıyallahu Anhümâ'dan rivayet edildiğine göre; Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, bir adamın elinde altın bir yüzük gördü, onu çıkardı ve attı.
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha. fazla olduğundan erkeğin bu yüzüğünü takması caiz. değildir.
1 Soru: Erkeğin içerisinde altından parçalar olan veya kordonu altından olan saat takması ve onunla namaz kılması caiz midir? Cevap: Birinci denileni takmak ve onunla namaz kılmak caizdir. Ama ikincisi caiz değildir.
Kadınların tercih ettiği burun deldirmek ve hızma takmak, güzel görünmek için sıklıkla başvurulmuştur. İslamiyet'te kadın veya erkeğin hızma veya piercing takması mekruh olarak sayılmıştır. Aynı zamanda abdest alırken de suyun deriye temasını engelleyeceği için bu duruma mâni olmaktadır.
Süleyman´ın mührü olarak anlam kazanmış ve bu anlamda kullanılmıştır. Ancak günümüzde bazı kesimler bunu satanizm ve masonluk ile ilişkilendirilmektedir. Dolayısıyla bugün neyi ifade ediyorsa bakış açımız da ona göre olacaktır. Bu nedenle günümüzde bu sembolü taşımak ve bulundurmak doğru olmaz.
“Kol saati nereye takılır?'' diye merak edenler için hemen cevap verelim: Genellikle sol kola takılır. Askeriyeden yayılan bu motor öğrenme dışında kullanım amaçlarına ve bireylerin tercihlerine göre kol saati takmak bu durumun istisnaları olur.
820- Erkeğin altın ziynet kullanması örneğin, boynuna altın zincir, parmağına altın yüzük, koluna altın saat takması, haramdır ve onunla kılınan namaz batıldır. Ama kadının namazda ve namaz dışında altını ziynet olarak kullanmasının sakıncası yoktur.
Yapılan bilimsel araştırmalarda da erkeklerin altın takmasının zararlı etkilerinin olduğu ispatlanmıştır. Söz konusu zararlardan biri de altının erkeklerin sinir sistemine olan etkisidir. Ayrıca alyuvarların olması gerekenden fazla şekilde çoğalması da sağlığı bozan etkilerden biridir.
Kadınlar arasında kol saatinin kullanılmaya başladığı dönemlerde ilk olarak sağ kollarına taktıkları bilinmekteydi. Ancak erkekler arasında sürekli olarak saatin sol kola takılması ile birlikte kadınların da artık saatlerini sol koluna taktıkları görülmektedir.
İslâm dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirgin hale getiren, takı takma, saç tarama, meşru ölçüde süslenme, israfa varmadan güzel giyinme gibi davranışları mubah kılmıştır. Ancak, zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır.
Öte yandan saat takmak bir statü göstergesi olarak da kullanılabilir. Sahip olduğunuz saatin markası dahi sizi ilk kez tanıyanlar için bir fikir verebilir. Bu bazen kendinize ne kadar önem verdiğinizi öne çıkarır bazense özel zevkleriniz için yapabileceğiniz harcamanın maksimumunu gösterebilir.
Piercing de güzel bir aksesuar değil. Dövme yasaktır, piercing de hoş baktığımız bir şey değil. Oje ile namaz kılınır mı? Abdest aldığında tırnağında oje yoksa abdestin bozulduğuna ana kadar namaz kılabilirsin.
Peygamberimiz döneminden itibaren bugüne dek kadınlar süslenmek amacıyla küpe kullanmışlardır. Bu itibarla da kulak deldirip küpe takmak, Müslümanların genel örfünde kadınlara ait bir süslenme tarzı olarak kabul görmüştür. Müslüman erkeklerin ise kadınlara has süs eşyalarını kullanmaktan uzak durmaları gerekir.
Takma kirpik; Doğal denilen insan kılından olan üretimleri var bu caiz değildir. Fıkhen; “insana ait cüzlerden başka yollarla faydalanmak da haram kabul edilmiştir.
Kadınların namazda el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Dolayısıyla vücut hatlarını belli etmeyen ve teni göstermeyen kıyafetlerle namaz kılmaları gerekir. Buna göre dar ve şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
“Askerler kol saatini hangi kola taktılar?” sorusunun cevabını da sizlerle paylaşmadan geçmeyelim. Silahlarını sağ elinde tutan, sağ koluna dayayan askerler, hareketlerini kısıtlamamak için kol saatini sol kola takmayı tercih etmişlerdir. Tabi ki sol elini kullanan askerler de kol saatini sağ koluna takmışlardır.
848- Namaz kılanın takke ve çorap gibi avret yerini örtmeyecek kadar küçük olan elbiseleri necis olursa, lâşe ve köpek gibi necis olan hayvandan yapılmadığı takdirde, onlarla kılınan namaz sahihtir. Ama onlardan yapılmışsa farz ihtiyata göre namazı batıldır.
Peygamber (asm), erkeklerin altından yapılmış zinet eşyası kullanmaları ile altın yüzük takmalarını yasaklamıştır.
Erkeğe Kaç Gram Altın Helal? 18 ayar, 22 ayar veya 14 ayar erkek altın alyans alımlarında veya 2, 3, 4 gr. erkek alyans alımlarında merak edilen bir diğer konu kaç gram olacağıdır.
şöyle buyurmuştur: “İpek elbise giymek ve altın kullanmak ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helal kılınmıştır.”1 Tirmizî, hadisi naklettikten sonra sahabe-i kiramdan bu konuda hadis aktaranların isimlerini şöyle zikretmiştir: Ömer, Ali, Ukbe b. Âmir, Enes, Huzeyfe, Ümmü Hanî, Abdullah ibn Amr, İmrân ibn Husayn, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri