İngilizcede cümleler, özne ve yüklem ile başlar. Özne cümleyi oluşturan kişi veya şeyleri tanımlarken, yüklem cümleyi oluşturan eylemi belirtir. Cümlelerin daha anlaşılır olması için, özne ve yüklemi destekleyen ekler ve zarf kullanmak gerekir. Örneğin; “The cat jumped over the fence.” = “Kedi çitin üzerinden atladı.”
İngilizcede; Özne + Fiil + Nesne şeklinde sıralanmakta. Yani İngilizce cümle yapısını baz alarak hareket etmeniz gerekiyor. Öznenin ardından yüklemi, yüklemden sonra nesne, zamir veya zarf gibi öğeleri kullanabilirsiniz.
Yapısı ve konumu her ne olursa olsun İngilizce bir cümle yapılırken, Önce ÖZNE daha sonra YÜKLEM ve son olarak Nesne + Belirteç + Yer + Zaman sıralama uygulanır. Bu sıralama cümlede asla değiştirilemez.
Özne + will + verb şeklinde İngilizce cümle kurma sırası bulunur. Kesinlik belirtiyorsa Going to kalıbı kullanılır. Cümle sırası “Özne + am/is/are + going to” şeklindedir.
Doğru Cümle Nasıl Kurulur? Doğru cümle kurulması için gereken en önemli unsur yüklemdir. Doğru bir cümle kurabilmek için yargı bildirmiş olan, fiil ya da ek fiil ile çekimlenmiş bir isim olması yeterli olacaktır. Yüklem, ihtiyaca göre başka unsurlar ile desteklenir ve bu sayede cümle istenildiği gibi uzatılır.
İlgili 22 soru bulundu
Yeni cümleler büyük harfle başlamaktadır.
Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz dizisine cümle denir. Bugün hava ne kadar güzel! Senin de benim gibi, otobüste, çalan cep telefonun uzun süre açmayanlara, “Şehir magandaları!” diye bağırasın geldi mi hiç?
Basit cümleler Özne + Yüklem + Nesne şeklinde kurulur. Örnek Cümleler: 1- My father repaired the leg of the table. Lef of the table: Masanın ayağını. - Belirtili nesne.
Basit cümle; kuruluşunda tek yüklem bulunan, tek yargı bildiren cümledir. Basit cümlede tek bir yargı bulunur, bu yargıyı sonuca bağlayan tek yüklem vardır. Bu yüklem de ya çekimli bir fiildir ya da ek fiil almış isim ya da isim gibi kullanılan bir kelime grubudur.
Genel bir ortalamadan bahsedersek, günlük konuşmaları ilerletebilecek, derdini anlatabileceğin ve akıcı, sorunsuz geçinebileceğin bir İngilizce becerisi için 2000-3000 kelime bilmek gerekiyor.
Avrupa Ortak Dil Kriterlerine göre dil yeterliliği: A1 – Başlangıç (300-600 kelime)– Dili başlangıç (atılım) seviyesinde kullanacak kadar etkin sözcük bilgisi. A2 – Temel (700-1000 kelime) – Temel seviyede iletişim kurabilecek kadar etkin sözcük bilgisi veya okuma yapabilecek kadar edilgen sözcük bilgisi.
Yüklemi isim soylu bir kelime olan ve fiilin zamanlarından biri ile çekilmenmiş olan cümlelere isim cümlesi denir. İsim cümlesi (Noun phrases), ad cümlesi olarak da bilinmektedir.
Bu bilgilere bakılarak incelendiğinde bu dil içerisinde yaklaşık olarak 500 bin tane kelime olduğu görülmektedir. Ancak aktif olarak kullanılan kelime sayısı 20 bin kadardır. Bunların yanında pasif kelimelerle birlikte 100 bin İngilizce kelime olduğundan bahsedilmektedir.
"cümlecik" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 2 sonuç clause i. member i.
Cümle oluştururken kelimeleri doğru şekilde sıraya dizerek bir araya getirmeliyiz. Böylece bir durumu ya da bir düşünce veya işi doğru şekilde anlatacak bir cümle kurabiliriz. Belli bir amaç doğrultusunda bir araya getirilmiş söz ve sözcük topluluğu cümle olarak bilinmektedir.
Girişik bileşik cümleler, yardımcı unsurun bir fiilimsi ile oluşturulduğu cümlelerdir: Beni soran adam / şu muydu? (sıfat-fiil) Havaların ısınması / tatilcileri sevindirdi. (isim-fiil)
Cümleler, anlamına, yapısına, yüklemin türüne ve yerine göre dörde ayrılır. Yapısına göre cümleler de basit, sıralı, bağlı ve birleşik olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.
Çoğunlukla özne, tümleç ve yüklemden meydana gelir. Bazen yan cümleciklerle anlamı pekiştirilir veya genişletilir. Cümle; düşünce, duygu, oluş ve isteklerin bildirildiği söz dizisidir. Tek bir fiil kipinden ibaret olduğu gibi, birbirine dilbilgisel bağlarla bağlı birçok sözcükten de meydana gelmiş olabilir.
İngilizce basit cümleler, adından da belli olduğu gibi en temel formdaki cümledir. Çoğunlukla özne (subject) ve yüklemden (verb) oluşur ve bir nesneyle (object) desteklenir.
Passive cümleyi kurmadan önce active cümlenin tense'ine yani zamanına dikkat etmeliyiz, çünkü her iki cümlede de aynı zamanı kullanacağız. Passive cümlelerin temel yapısı özne + to be + fiilin üçüncü hali (+ by + eylemi yapan kişi) şeklinde.
Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz dizisine cümle denir. Cümle veya tümce; bir ifade, soru, ünlem veya emiri dile getiren; kendi başına anlamlı kelimeler dizisi.
Yukarıdaki açıklamadan anlaşılacağı üzere, Türkçede bir cümlenin kurallı olabilmesinin tek şartı “yüklemin sonda olması“dır. Yüklemin sonda olmaması durumunda ise o cümle kesinlikle devrik olarak kabul edilir. Yüklem cümlenin sonu dışında, nerede bulunursa bulunsun o cümlelere kuralsız (devrik) cümle denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri