Beyin, kanla beyne götürülen besin maddeleri ile beslenir. Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir.
Karbonhidratlar sinir dokusu için gereklidir ve beynin tek enerji kaynağıdırlar. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumunda yer alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri görülür. Karbonhidratların çoğu iyi birer lif kaynağıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin
Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sırada gelmektedir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır.
Metabolizma. Beyin herhangi başka bir organdan daha fazla olarak insan vücudu tarafından kullanılan enerjinin yüzde yirmisini tüketir. İnsan beyni temel yakıt olarak glukoz kullanır.
Endişe beyni yorar ve yıpratır. Beyin endişeden uzak tutulmalıdır. Hafif miktarda kafein yani çay, kahve tüketimi beynin daha berrak çalışmasını sağlar. Çikolata, muz, fındık, fıstık ve balık gibi birtakım gıdalar serotonin içerdikleri için mutluluk hormonu yayılmasını sağlar.
Fransız bilim insanları, çok düşünmenin neden fiziksel işler kadar yorabileceğini yeni araştırmalarında ortaya koydu. Beynin işlevi için gerekli moleküllerin, çok fazla bilişsel efor sarfettiren görevlerde daha da fazla üretildiği, bunun da sinir sistemine zarar verdiği bulundu.
Science dergisinde yer alan makaleye göre beyin hücreleri, uyku sırasında küçülerek nöronların arasındaki çatlakların genişlemesine ve dolayısıyla buradan sıvıların geçerek beyni temizlemesine olanak sağlıyor.
Aerobik egzersiz, koşu ve yüzme beyin sağlığı için en iyi yol olmaktadır. Kişinin kalp atış hızını arttırdığı için vücudun beyne daha fazla kan pompalaması anlamına gelmektedir. Ancak ağırlık kaldırma gibi egzersizler kalp hızını artırarak beyne fayda getirebilmektedir.
Yaban mersini yüksek miktarda antioksidan içerir ve antosiyanin vardır. Bunlar sayesinde yaban mersini beyni strese ve yaşlanma etkilerine karşı korur. Düzenli olarak yaban mersini tüketmek beyin sağlığına ciddi oranda katkı sağlar.
Beyin neye ihtiyaç duyar
Beyin, ilk olarak enerjiye ihtiyaç duyar. Enerji kaliteli değilse beyin bazen iyi bazen kötü çalışır. Enerji elde etmek için beynin iyi besine ihtiyacı var, kalori elde etmeli oksijene ihtiyacı olmalı. Yakıt, oksijen ve besin varsa enerji üretilir enerji adı ATP'dir.
Nootropikler veya nootropik ilaçlar (halk arasında beyin dopingi ve zeka artırıcı olarak da bilinir), sağlıklı bireylerde dikkat, hafıza, yaratıcılık ve motivasyon gibi zihinsel fonksiyonları artırmaya yönelik kullanılan çeşitli ilaç ve gıda takviyelerine verilen ortak ad.
Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Alkol insan beyninin hücrelerini uyuşturur. Sarhoşluk hali, beyin hücrelerinin metabolizmasının bozulmasına ve tüm zihinsel fonksiyonlarda kontrolün ortadan kalkmasına neden olur.
Stres. Beyne stresten daha fazla zarar veren başka bir faktör yoktur. Stres bütün beyin işlevlerinde körelmeye neden olur ve beyni küçültür. Aynı zamanda kan beyin bariyerini aşındırarak, beyni enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır.
Ilık duş almak, klasik müzik veya Türk Müziği (Bazı makamları dinlendirici etki yapar.) dinlemek de beyni dinlendirmenin yolları arasındadır. İşinizde başarılı olmak, kariyer yapmak, uzun yıllar verimli ve zinde kalmak istiyorsanız beyninizi dinlendirmeye dikkat etmelisiniz.
Uyku düzenine dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak, beslenmeye özen göstermek, stres yönetimi teknikleri uygulamak ve mola vermek beyin yorgunluğunu yönetmenize yardımcı olabilir.
Ne yazık ki ölen beyin hücreleri, vücuttaki diğer hücrelerin aksine yenilenmiyor. Ancak nöroplastisite dediğimiz tedavi yöntemi komşu hücrelerin ölen beyin hücrelerinin yerine görevi üstlenmesini sağlıyor. Komşudaki 1 beyin hücresi 2 kat çalışarak onun da işlevini yerine getirebiliyor bu sayede.
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Beynimiz hızlı düşünmek için daha fazla oksijen almaya çalışıyor ve nefes alış verişimiz hızlanıyor. Vücut dengesi değişir; gözbebekleri genişler, üşüme hissi başlar, sık nefes alırsınız hatta bazen nefes yetmiyor gibi hissedersiniz, kalp çarpıntıları olur, kaslarınız gerginleşir, kabızlık problemi olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri