Serebral korteks sağ ve sol yarım küre olmak üzere iki yapısal kısıma ayrılmaktadır. Ağırlık bakımından beyinin 3'te 2'sini teşkil etmekte ve beyinin neredeyse tüm yapılarının üzerini örtmektedir. İnsan beyninin en gelişmiş kısımıdır.
Frontal lob--Akıl yürütme, problem çözme, karar verme, plan yapma, davranış ketleme, dikkati yönlendirme, kendini izleme, duyguları kontrol etme, motor beceriler; zarar görmesi durumunda ruh hali, hissiyat değişikliği olabilir.
Beyin: Sabah saat 10.00-12.00 arasında mental performansımızın en iyi olduğu dönem ve saat 12.00 ile 14.00 arası problem çözme gibi yüksek beyin fonksiyonlarının en iyi olduğu dönem.
Anatomik olarak beyin üçe ayrılır: ön beyin, orta beyin, ve art beyin; ön beyinde üst düzey işlevleri kontrol eden serebral korteksin çeşitli lobları bulunur, orta ve art beyin ise daha çok bilinçdışı, otonom işlevler ile ilgilidir.
Neokorteks: Düşüncenin merkezidir. Görme, işitme, konuşma, yaratma, düşünme gibi üst düzey zihinsel işlevleri yönetir. Duyular aracılığı ile algıladıklarımızı bir araya getirip anlam ürettiğimiz merkezdir. Neokortekste duyuların saklandığı ayrı bölümler yani loplar vardır.
İlgili 31 soru bulundu
Sezgisel yetenekler beynin sağ lobunun ürünüdür. Mecaz anlamlar ile ilgilenir. Gidişat ve ilerleyiş yoluyla ilgilenir. His, şefkat, duygusallık, mutluluk gibi hislerin bütünü beynin sağ lobunun etkisiyle gerçekleşir.
Beynimizin mantıksal kısmı sol lobudur. Matematiksel işlemlerde başarılıdır. Sebep-sonuç ilişkisini iyi kurar ve analitik düşünme becerisine sahiptir. Kelime, sayı ve sembollerle ilgilenir.
Sağ beyin, görsel ve işitsel konularla ilgilenir. İnsan, sezgilerinde beyninin sağ tarafını kullanır. Aynı zamanda sağ beyin lobu, vücudun sol tarafını (organlarını) yönetir. Görme ve duyma yoluyla öğrenir.
Sağ beyin, vücudun sol tarafının yönetilmesini içeren bir alandır. Sağ beynin görevi sol beyne kıyasla tam zıt şekilde duygusal alan ve öğrenme ile ilgilidir. Bu nedenle bu beyin sezgiseldir ve sezgilerle ilgilenir. Görsel hafıza, görsellik içeren her türlü konu ve duygusal gelişim sağ beynin görevleri arasındadır.
Hipokampüs: Beyinde hafıza merkezi olarak bilinen bölge hipokampüstür. Kısa süreli belleğe alınan verilerin uzun dönem hafızaya alınmasından hipokampüs sorumludur.
Karbonhidrat, şeker, yağ ve hazır gıdalardan zengin, B1, B6, B12, D, folik asit gibi vitaminler veya demirden eksik beslenmek, egzersiz yapmamak, alkol-sigara kullanmak gibi hatalı alışkanlıklar beyinde zamanla hasara yol açıp erken yaşlanmasına neden olur.
Bu yaştan sonra zihin geliştirme süreci durabileceği gibi 30'lu yaşlara kadar daha yavaş bir şekilde devam da edebilir. 30'lu yaşlardan sonra beyin geliştirme teknikleri uygulansa dahi zihinsel gelişim neredeyse imkansızdır ancak mevcut potansiyeli korumak mümkündür.
Endişe beyni yorar ve yıpratır. Beyin endişeden uzak tutulmalıdır. Hafif miktarda kafein yani çay, kahve tüketimi beynin daha berrak çalışmasını sağlar. Çikolata, muz, fındık, fıstık ve balık gibi birtakım gıdalar serotonin içerdikleri için mutluluk hormonu yayılmasını sağlar.
Beynin Sol Lobu;
Yazı yazarak, Yabancı bir dil öğrenerek, Zeka ve hafıza oyunları oynanarak geliştirilebilir.
Farklı zamanlarda yapılan çalışmalar, müzik algısı ve performansının beynimizin sağ şakak bölgesinde, fakat ritim duygusunun ise beynin sol tarafında (girus insula) gerçekleşen bir süreç olduğunu göstermiştir.
İnsanların çok büyük bir çoğunluğunda beynin bir lobu baskın bir şekilde çalışmaktadır. Ya sağ lobumuz veya sol lobumuz aktif olarak çalışıyor. Her iki lobu da aktif hale getirebilmek ise unutkanlığı azaltmada ve dikkat eksikliğini gidermede temel teşkil etmektedir.
Sol beyin daha baskındır. Konuşma merkezi ve duygudurum merkezi soldadır. Sağ beyin özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıkar, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işlemede önemli görevler üstlenir. Bu da demektir ki, estetik zekâ yani mimari ve mühendislik işleri için sağ beyine çok ihtiyaç vardır.
Ancak solaklığın kesinlikle bir hastalık olmadığı, bir beyin hasarı ya da yeti yitimiyle ilişkili olmadığı da bilinmelidir. Solakların beyni ile sağlakların beyni arasındaki en temel fark dil merkezi açısından ortaya çıkar. Sağlaklarda dil merkezi sol beyindedir. Solaklarda ise genelde sağ beyindedir.”
Yapılan çalışmada sağ elini kullanan kişilerde, konuşma gerektiren çalışmalar yapıldığında beynin sol tarafının daha aktif olduğu tespit edildi. Solaklarda ise sağ yarım kürede daha fazla aktivite saptandı. Bu solakların dil yeteneklerinde daha yüksek beceri ile ilişkilendirildi.
Sağ beyin, yaratıcılık, görsellik ve duygusal ifade gibi alanlarda daha etkindir. Sanat, müzik ve anlık sezgilerin kaynağı olarak kabul edilir. Öte yandan sol beyin; mantık, analitik düşünce ve dil becerilerinin merkezidir. Matematik, dilbilgisi ve planlama gibi görevlerde daha güçlüdür.
Sol beyin ile sağ beyin arasındaki farklara değinen Tarhan, “sol beyin rasyonel beyin. Mantık, konuşma, matematik hesaplama ile ilgilidir. Sağ beyin ise duygusal beyindir. Estetik algılar, müzik sanat, duygu ve heyecanlarla ilgilidir.
Sağ Beyin Hasarında; konuşma sırasında ses tonunu ayarlamada, uygun yerleri vurgulamada zorluk,konuşma sırasında uygun sözcüğü bulmada zorluk,uzun cümleler kurmada, bileşik cümleler kurmada zorluk ve şaka, espri, deyim, ironi anlamada zorluklar görülür.SBH olan hastaların %50'sinde dilin bu bileşenlerinin biri ya da ...
Parietal (yan) lob: Beynin sağ ve sol bölümlerinde iki tane bulunur. Okuma – yazma ve aritmetik becerileri yönetir. Duyu organlarından elde edilen bilgileri yan loblar birleştirir.
- Kadınlarda konuşma yeteneklerini yönlendiren merkez beynin sol tarafında bulunur.Erkeklerde ise bu merkezler beynin ön ve arka kısımlarında dağılmış konumda bulunurlar. Bu nedenle kadınların konuşma yetenekleri daha gelişmiştir.
modeli, beynin yapısı ve özelliklerini temel alan üç temel anlayışa sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının sağ beyni daha çok sözel olarak yorumladıkları, sol beyni ise sayısal-matematiksel- mantıksal yeteneklerle ilişkilendirdikleri anlaşılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri