Eldeki bulgulara göre ilk medeniyetlerin geliştiği yer olarak kabul edilen Mezopotamya, Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde kurulmuştur. Başlangıç ve gençlik evresi keşfedilmemiş olan Mısır Medeniyeti, Nil Nehri'nin çevresinde kurulmuştur ki zaten Herodot'a göre bu medeniyet Nil'in hediyesidir.
İlk uygarlıklar, taşkın ovaların zengin topraklar içerdiği ve akarsuların da bitkiler için sulama ve ulaşıma yardımcı olduğu geniş akarsu vadilerinde ortaya çıktı.
4000 yıllarına dayanmaktadır. Mezopotamya medeniyetleri arasında bulunan Sümerler, Akadlar, Elamlar, Asurlar ve Babiller Mezopotamya'da kurulan ilk devletlerdir.
Fırat ve Dicle nehirleri arasında kurulmuştur.
Mezopotamya M.Ö. 10000 yıllarından başlayarak Neolitik Devrimin ilk geliştiği yerlerden biridir ve M.Ö. 6500 yıllarında gelişmeye başlayan medeniyetler vardır. Bu bölge insanlık tarihindeki, tekerlek, çiviyazısı, matematik, astronomi ve tarım da dahil en önemli gelişmelerine ilham veren bölge olarak tanımlanır.
İlgili 45 soru bulundu
Mezopotamya Sümer, Babil, Asur, Akad ve Elam gibi en eski ve büyük medeniyetlerin doğduğu ve geliştiği yerdir.
Dünyadaki medeniyetlerin gelişmesinde etkili olan önemli ortak faktörlerin başında; tarım, savaşlar, dini inanışlar, kültürel etkileşim, sosyal ve ekonomik ilişkiler gelmektedir ve bu etkenler neticesinde medeniyetler arası etkileşimde bulunulmuştur.
Gerçekten de Mısır'da uygarlığın gelişimini sağlayan temel şey Nil nehridir. Mısır uygarlığı Afrika'nın içlerinde doğan ve Mısır'da denize dökülen Nil'in etrafında doğmuş ve gelişmiştir. Nil nehri olmasaydı uygarlığın gelişmesi mümkün olmazdı.
Antik Mısır (veya Eski Mısır), Antik Çağ'daki medeniyetlerden biridir. Kuzeydoğu Afrika'da Nil Nehri'nin denize ulaştığı yarısı çevresinde yayılmış antik bir uygarlıktır. Uygarlığın yayıldığı bölge, bugünkü Mısır toprakları içinde yer almaktadır.
Bölgedeki en önemli akarsular doğudan batıya doğru sırasıyla Asi, Ceyhan ve Seyhan ırmakları ile Göksu, Köprü Suyu, Aksu, Eşem ve Dalaman çaylarıdır. Başlıca doğal göller Beyşehir, Eğirdir, Burdur ve Suğla gölleridir.
Fırat ve Dicle Nehirleri arasında kalan Mezopotamya, Mısır'daki Nil Vadisi, Hindistan'daki Ganj ve İndus Vadisi, Çin'deki Gökırmak ve Sarıırmak Vadileri ilk şehir yerleşmelerinin ortaya çıktığı alanlardır.
Maya, Aztek ve İnka medeniyetleri Amerika kıtasında kurulan ilk medeniyetler arasında yer alıyor. Aztek ve Maya medeniyetleri Orta Amerika'da, İnka medeniyeti ise Güney Amerika'da kök salmış uygarlıklar.
Akarsu rejiminin akış hızının değişmesini en temel sebebi; havzanın yağış miktarıdır. Akım yağışların arttığı, kar erimelerinin görüldüğü zamanlarda artmaktadır. Yağışların az olduğu, sıcaklık ve buharlaşmanın fazla olduğu zamanlarda ise akım düşmektedir.
Akarsularda suyun hızını belirleyen en önemli etken eğimdir. Ayrıca kanalın şekli ve kayganlığı ya da pürüzsüzlüğü de bunda etkili olmaktadır. Akarsuda en hızlı akış, suyun orta ve üst kısımlarındadır. Bu durumun sebebi ise sürtünmenin az olmasına bağlanır.
- Hint uygarlığı İndus ve Gana ırmakları çevresinde kurulmuş olan bir medeniyettir.
Nil Nehri dünyanın en uzun ikinci nehridir. Ayrıca su kapasitesi açısından Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nden sonra ikinci sırada gelir. Nil'in uzunluğu 6,853 km'dir. Sadece Mısır topraklarındaki uzunluğu 1500 km'dir.
Nil Nehrinin taşması sonucu tarımla uğraşan halkın tarla sınırlarının yeniden belirlenmesi için geometriyi oldukça sık kullanan Mısırlılar geometri konusunda oldukça ilerleme kaydetmişlerdir. Dik üçgeni tanımlamışlar, geliştirdikleri geometri bilgilerini mimari yapıların inşasında kullanmışlardır.
Varlığı 3500 yıldan daha geriye gitmektedir. Çin Medeniyeti önce Çin bölgesinde bulunan Sarı Irmak ve Gök Irmak etrafında kurulmuştur.
Mısır uygarlığı büyük ölçüde Nil Nehri boyunca gelişti, çünkü nehrin yıllık taşkını büyüyen ürünler için güvenilir ve zengin topraklar sağladı. Mısır'ın siyasi kontrolünü ele geçirmek için süregelen mücadeleler, bölgenin tarımsal üretiminin ve ekonomik kaynaklarının önemini gösterdi.
John Hanning Speke (d. 4 Mayıs 1827 – 15 Eylül 1864) İngiliz kâşif Afrika ve Nil Nehrinin kaynağını araştırdı. Nehrin kaynağını bulmuştur.
Fırat, Güneybatı Asya'nın en uzun ırmağıdır. Başlangıç noktaları Ağrı Diyadin'den kaynağını alan Murat Nehri ve Erzurum Dumludağ'dan kaynağını alan Karasu Nehri'dir.
Şu halde, medeniyetleri bir yönüyle, yaygın olarak yazının kullanıldığı, kentlerin ortaya çıktığı, siyasî teşkilatlanmanın bulunduğu, ekonominin geliştiği kültürler olarak tanımlayabiliriz.
İlk medeniyetlerin kurulmasında elverişli iklim şartları, su kaynakları, verimli tarım toprakları gibi coğrafi faktörlerin etkili olduğu söylenebilir.
Medeniyetin kurucusu Hz. Adem olduğuna göre, ilk temeller de onun ailesi ile atılmıştır. Daha sonra gelen peygamberler de kendi toplumlarının kurucusu, inşa edeni, eğiticisi ve rol modeli olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri