KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
Ani gelişen nefes darlığına dikkat
Örneğin, ani gelişen nefes darlığına eşlik eden hırıltılı solunum astım ve kalp yetersizliğinin belirtisi olabilir. Çok hızlı gelişen nefes darlığı ve göğüs ağrısı durumunda yabancı cismin soluk borusuna kaçabileceği ya da kişinin kalp krizi geçirebildiğini bizlere haber vermektedir.
Nefes darlığı ve çarpıntı anında bireyler nefessiz kaldığını hissederler. Kalabalıkta ve kapalı alanda durmak istemezler. Nefes almayla ilgili dikkatte artış, derin nefes alamamak, kendini dinlemek gibi altta yatan anksiyete bozukluğu psikolojik nefes darlığı ve çarpıntıyı işaret eder.
Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Sorunun kalpten kaynaklı olması durumunda devreye Kardiyoloji uzmanı girer.
İlgili 33 soru bulundu
Nefes darlığı genellikle akciğer kaynaklı sorunlardan kaynaklanır. Sigara kullanımına, kilo alımına, kondisyon eksikliğine ve çevresel faktörlere nefes darlığı gelişebilir. Ancak altında yatan çok ciddi akciğer ve kalp rahatsızlıkları da olabilir.
ANİ GELİŞEN NEFES DARLIĞINA DİKKAT
Örneğin, ani gelişen nefes darlığına eşlik eden hırıltılı solunum astım ve kalp yetersizliğinin belirtisi olabilir. Çok hızlı gelişen nefes darlığı ve göğüs ağrısı durumunda yabancı cismin soluk borusuna kaçabileceği ya da kişinin kalp krizi geçirebildiğini bizlere haber vermektedir.
Psikolojik nefes darlığı tedavisi genellikle bilişsel davranışçı terapi (CBT) ve nefes egzersizlerini içerir. Bilişsel davranışçı terapi, kişinin anksiyeteyi veya stresi yönetmeyi öğrenmesine yardımcı olur. Nefes egzersizleri ise, kişinin nefes alma ve verme hızını kontrol etmeyi öğrenmesine yardımcı olur.
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün.
Dispne yani nefes darlığı, alınan nefesin yetmemesi hissi olarak tanımlanabilir. Nefes darlığına neden olan hastlıklar; * Astım: Astımdaki nefes darlığı tipiktir. Yani devamlı, sürekli olarak devam eden bir nefes darlığı değildir. Zaman zaman ataklar olur.
Akciğer dışı nefes darlığı nedenleri: Kalp yetmezliği, kansızlık, reflü, üst solunum yolunda tıkanıklık, skolyoz gibi göğüs deformiteleri, böbrek hastalıklarında özellikle ürenin yüksek olması, tiroit hastalıklarından hipotiroidide, sinir sistemi hastalıkları, psikolojik nedenler olarak sıralanabilir.
Nefes darlığı gibi bir problem söz konusu ise öncelikle kardiyoloji bölümüne gidilir. Alınacak olan randevu ile beraber hastanelerin ilgili bölümler eşliğinde kontrolden geçilir. Akciğer grafisi ve solunum yolu testleri gibi pek çok farklı test bu konuda süreç içerisinde yer alır.
Örneğin yürüyüş yaparken 1 dakika hızlı 2 dakika yavaş yürüyüşlerle hem kondisyonu arttırmak mümkün olur hem de nefes darlığı şikayetlerinin azalması sağlanır. Aynı zamanda akciğer kapasitesi de zaman içerisinde artar.
Astım, KOAH, solunum yolu infeksiyonları, reflü, kalp yetmezliği, panik hastalığı, akciğer sertleşmesi ve uyku-apne sendromu bu hastalıkların başlıcalarıdır. Siz de eğer nefes darlığı ile uykudan uyanıyorsanız, sebebini araştırmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanına başvurmanız en uygun yoldur.
Olabildiğince derin ve kuvvetli bir nefes alır. Hiç beklenmeden, hızlı ve kuvvetli bir şekilde nefes verir. Bu şekilde zorlayarak en az 6 saniye süreyle nefes vermeye devam eder. Yeterli sürede nefes verdikten sonra tekrar derin nefes alması sağlanarak test sonlandırılır.
- Burnunuzdan 4 saniye uzunluğunda bir nefes alın ve içinizden sayın. - Nefesinizi 7 saniye boyunca tutun. - Ağzınızdan güçlü bir şekilde 8 saniye uzunluğuna nefes verin. - Bu döngüyü 4 kere tekrar edin.
İlaç tedavisinde iki grup vardır; bunlar inhalasyon yoluyla kullanılan steroidler (kortizon) ve nefes açıcı ilaçlardır. Nefes açıcı ilaçlar hava yollarını genişleterek nefes darlığını azaltırlar. Üç grup nefes açıcı ilaç bulunmaktadır.
Ilık su içine atılan bir kaşık bal ve bir kaç damla limon suyu nefes darlığı ve öksürük tedavisinde faydalı olmakta ve semptomların hafiflemesinde etkili olmaktadır.
Rahat bir nefesle karnımızdaki elimizi, karnımızı şişirerek itmeye çalışacağız. Nefesimizi burundan alacağız, ağızdan dudaklarımızı hafifçe büzerek dışarı vereceğiz. Günde en az üç kez yirmişer nefes olacak şekilde çalışarak bir haftada diyaframımızı güçlendirebiliriz.
Nefes darlığı yaşayan hastalara yapılan tetkiklerden sonra fiziki olarak bir şey çıkmazsa nefes darlığının psikolojik bir rahatsızlık olduğu anlaşılmaktadır. Psikolojik olarak yaşanan nefes darlıkları ise genel olarak panik atak, anksiyete bozukluğu gibi benzeri ruhsal hastalıklardan kaynaklanmaktadır.
Panik atak yaşandığı sırada kalp atışları hızlanır, çarpıntı yaşanabilir. Göğüste ağrı hissiyle beraber terleme ve titreme de görülebilmektedir. Bunların yanında baygınlık, baş dönmesi ve nefes darlığı da eşlik edebilir.
Kronik kaygı, panik bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu teşhisi konan kişiler sıklıkla aşırı derecede iç çeker. Çok sık iç çekme romatoid artritli kişilerde depresif semptomlarla da ilişkilidir. Bunun nedeni iç çekmenin kısa vadeli rahatlatıcı etkileri olabilir.
Nefes darlığı, akciğer kanserinde özellikle de ileri evre kanserli hastalarda sık görülen bir belirtidir. Ancak solunum ile ilgili belirtiler aslında akciğer kanserinin tüm evrelerinde ortaya çıkabilmektedir.
Nefes Darlığı (Dispne) Belirtileri
Dispne, nefes darlığı, göğüste sıkışma, hırıltı, öksürük ve yorgunluk ile karakterizedir. Tedavi edilmezse hipoksi, hiperkapni ve asidoz gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Genellikle hastalar nefes darlığının akciğer hastalığına bağlı olarak geliştiğini düşünseler de kalp kaynaklı da oluşabilmektedir. Özellikle zaman içerisinde artarak devam eden nefes darlığı durumunda kalp ile ilgili bir sorun olabileceği akla gelmelidir.” Uzm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri