TDK sözlüğünde emare kelimesi şu şekilde açıklanmıştır. Emare kelimesinin anlamı; bir kişiyi aradığı olguya ulaştırabilecek ipucu yani emare anlamına gelmektedir. Birkaç örnek cümle ile izah etmek gerekirse: "Olay mahallinde katilin iz ve emarelerine ulaşılamamıştır."
Emare sözcüğü Türkçe 'de "belirti, bazı kişiler arasında özel bir anlamı olan işaret, belirlenmiş olan zaman, randevu" anlamına gelir. Arapça "Amr"kökünden gelen ˀamārat أمارة z "belirti, bazı kişiler arasında özel bir anlamı olan işaret, belirlenmiş olan zaman, randevu" sözcüğünden alıntıdır.
emare - Nişanyan Sözlük. Arapça Amr kökünden gelen amāra(t) أمارة “söz, belirli anlamı olan şey, belirti” sözcüğünden alıntıdır.
Sözcük anlamı olarak Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında kelam kelimesi, 'söz' anlamı taşımaktadır. Arapça kökenli bir kelime olarak öne çıkan kelam kelimesi, İslami açıdan da önemli bir anlama gelir. Genel itibariyle İslam'ı her açıdan ele alan ve detaylı şekilde inceleyen bilim olarak da anlatmak mümkün.
Belirti kelimesi, nişane sözcüğünün anlamları arasında bulunuyor. Nişanesinin ne demek olduğu konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler kişiler vardır. Nişanesi, belirtisi anlamında kullanılan bir kelimedir.
İlgili 26 soru bulundu
Etimoloji. Tesniye Arapça kökenli bir sözcüktür ve "iki parçadan oluşan" anlamına gelir. İbranice adı Devarim "sözler" anlamına gelir ve adını Musa'nın sözlerinden alır. Yunanca karşılığı Deuteronomy Yunancada "İkinci" anlamına gelen Deuteros ve "yasa" anlamına gelen -nomos kelimelerinden türemiştir.
Gökyüzü, yeryüzü, onlarda yer alan ve evrende olan her şey tümüyle Allah'ın kudret nişaneleridir.
Hz. Mûsâ örneğinde olduğu üzere Allah insanlarla perde arkasından doğrudan doğruya konuştuğu gibi vahiy yoluyla veya elçi göndermek suretiyle de konuşmuştur (el-A'râf 7/143; eş-Şûrâ 42/51). Bu sebeple vahiylere “kelâmullah” denilmiştir.
Yüce Allah'ın zâtî ve sıfatî olmak üzere iki tür kelamı vardır. Zâtî kelamından maksat, zatının aynısı olan kelâmdır. Nitekim Ehadiyyet mertebesinde O'nun sıfatları da zatının aynıdır. Bu anlamda Allah'ı ve O'nun kelamını, hiçbir akıl ya da hiçbir zihin kuşatamaz, hiçbir kuruntu veya hiçbir düşünce O'nu kavrayamaz.
6- Kelam: Kelam sıfatı, Allah'ın kullarıyla kelimelere ve seslere ihtiyaç duymadan konuşabilmesi anlamına gelir.
Emare kelimesinin anlamı; bir kişiyi aradığı olguya ulaştırabilecek ipucu yani emare anlamına gelmektedir. Birkaç örnek cümle ile izah etmek gerekirse: "Olay mahallinde katilin iz ve emarelerine ulaşılamamıştır." "Bu kaynayan Afrika ülkesinde iç savaş çıkacağının emareleri aylar öncesinden görülmekteydi."
Hukuk terimi olarak karine ise, bir yakınlığa bağlı olarak bir durumu, varsayımı işaret eden ipucu, bulgu, emare anlamına gelir. Hukukta karine, bir varsayımın aksi ispatlanıncaya kadar doğru olduğunun kabul edilmesidir.
emare / emâre / اماره / اَمَارَه
İz, belirti, bellik.
Bir hükmün varlığının işareti olan, ancak o hükmün ne varlığıyla ne de gerekli olmasıyla ilgisi bulunmayan şey anlamında bir usûl-i fıkıh terimi.
emaret / emâret / امارت / اَمَارَتْ
Amirlik, yöneticilik.
Bedeviler (Arapça: بدوي), geçmişte göçebe olan ve Sahra Çölü'nün Atlas Okyanusu kıyısından Batı Çölü, Sina Yarımadası ve Necef Çölü üzerinden Arap Çölü'ne kadar uzanan bölgede yaşayan Arap kabileleridir.
O halde, Kur'an'ın gerçekten bir mucize olduğu ispat edilmesi, onun Allah'ın sözü olduğunun da ispat edilmesi anlamına gelir. Bundan çıkan sonuç şudur: “Kur'an'ın insan kelamı olması aklen muhaldir, imkansızdır.”
Kur'ân Allah kelamıdır.
O'nun kelam sıfatından gelmektedir.
Sözü değil. Söz olarak Kur'an Allah'a izafe edilmiyor. Kur'an'ın hiçbir yerinde böyle bir ifade görmüyoruz. Kur'an Allah'ın kelamıdır, Resulullah'ın da kavlidir.
Mûsâ'ya “kelîmullah” denilmektedir. Çünkü Allah, Mûsâ ile aracısız konuşmuş ve ona vahyini bildirmiştir.
“Biz” Demenin Hikmetleri
Bu, azamet ve kudretin göstergesiydi. Allah Teala da mâlik-i mutlak olduğundan bu ifadeyi hiç şüphesiz en çok hak edendir. Bir diğer tevili ise “Biz” zamiriyle kullarına tevazuyu öğretmesidir.
(2-Bakara/253.) Allah'ın kendisine konuştuğu Hz Musa'dır.
3. Son inen sûre "İza cae Nasrullahi Vel-feth" Nasr süresidir.
Ama anlaşıldığı kadarıyla ayet olarak Peygambere (s.a.a) nazil olan son ayet ikmal ayeti (Maide/3)'dir. Çünkü bu ayet dinin kamil olmasını bildirmekte ve vahyin sona erdiğine dair bir uyarıdır. Bu ayet hicretin 10. yılının zilhicce ayının 18'inde veda haccından dönülürken nazil olmuştur.
Genellikle tarihsel sıralamada ilk sure Alak ve son sure Nasr kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri