İnsan doğada yalnız başına güçsüz, aciz bir varlıktır. İnsan doğa karşısındaki gücünü kendisi dışında var olan insanlarla birlikte hareket ederek elde eder. Bu nedenle insan sosyal bir varlık olmak zorundadır.
insanın karşılaştığı tehlikelere kendisini güç yetirememesi ve akılsız canlıların bile bir arada yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda, insanın mecburi bir şekilde sosyal bir varlık olduğunu görebiliriz.
Cevap: İçinde sosyal ilişkilerin sosyal olayların meydana geldiği, sosyal grupların ve kurumların yer aldığı, nüfus ve yerleşim tarzının şekillendirdiği, toplumun şekil ve çevresi ile ilgili dış görünüşe sahip olan bir sosyal varlık.
Sosyalleşme bizi insan yapan faktörlerden biridir. Sosyal bir ortamda büyümek; iletişim kurma, duygularımızı ifade edebilme, farklı koşullara uyum sağlayabilme gibi hayatımızı kolaylaştıran ve iyileştiren beceriler geliştirmemize yardımcı olur. Kim olduğumuzu belirleyen, bizi biz yapan en önemli bileşenlerdendir.
İnsanlar son derece sosyaldir; tek bir insan, ailelerden ve yaşıt gruplarından şirketlere ve siyasi devletlere kadar işbirliği yapan, farklı ve hatta rekabet eden sosyal grupların çok katmanlı bir ağına ait olma eğilimindedir.
İlgili 15 soru bulundu
İnsan, toplum içinde yaşayan bir varlıktır. Bir arada yaşamaya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç psikolojik olduğu kadar, sosyal ve iktisadî bir gereksinimdir. Bu gereksinimler çeşitli milletlerin, farklı dinlerin, ideoloji ve sistemlerin insanlar arasında kabulünü sağlar.
Sosyal olmak normalde İnsanlarla arası iyi olan fazla arkadaşa sahip olan insanlar hakkında söyleniyor.
İnsanlar sosyal varlıklardır ve kişinin sosyal hayatının gidişatı, zihinsel ve fiziksel sağlıkları üzerindeki en önemli etkilerden biridir. Olumlu, kalıcı ilişkiler zihni ve bedeni güçlendirir.
Sosyal etkileşim, zihinsel uyarım sağlar ve bilişsel becerileri korur. Araştırmalar, sosyal olarak aktif olan ileriki yaşlardaki kişilerin bilişsel gerileme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda sosyal aktiviteler, stresi azaltır, depresyonu önler ve kişinin özsaygısını artırır.
Sosyalleşmek sadece iyi vakit geçirmek için değil, hayatta kalma güdülerimizi besleyerek güvende ve mutlu hissetmemiz için de önemli. Aslında tıpkı yeme-içme ve barınma gibi temel insani ihtiyaçlarımızdan biri.
İnsan, tüm evrenin tek akli varlığına sahip olan varlıktır. Gerçekçi ve insan bilinci, belirli bir kimliğe sahip olmaktadır. İnsan Nedir? İnsan, özgür iradeye sahip, kendini üretebilen, idare edebilen, düşünebilen ve duygu yönlerine hakimiyet sağlayabilen bir yaratılıştır.
İnsan, Marks'a göre “bir sosyal yaratıktır.” Yani, insanı öteki yaratıklardan ayırt eden yanı “toplum içinde yaşaması dır”.
Aynı sözlükte "toplumsal" kelimesinin açıklaması da şöyle: "Toplumla ilgili, topluma ilişkin, içtimai, maşerî, sosyal". Yani üç aşağı beş yukarı bu iki kavram da eşanlamlı olarak açıklanmış.
Kur'an-ı Kerim'e göre insan; Allah'ın bizzat kendi eliyle yaratarak ruhundan nefhettiği, maddî ve manevî organ ve cihazlarını düzgün ve dengeli bir şekilde düzenleyerek en güzel sureti verdiği en değerli ve en şerefli mahlûkudur.
Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Tepe, "İnsan diğer canlılar gibi sadece biyolojik bir varlık değildir. Tabiki biyolojik olarak insanız ama aynı zamanda olunan bir şeydir insan" dedi.
Yaşam, basit organizmaların ortaya çıkmasıyla başlamıştır ve zaman içinde karmaşık organizmaların evrimleşmesi sonucu insan türü ortaya çıkmıştır. Biyolojik açıdan insanın var olma nedeni, doğal seçilim ve evrimsel süreçler sonucu ortaya çıkan bir adaptasyon süreci olarak açıklanabilir.
Başkalarıyla ilişki kurmaya, iletişime geçmeye, başkalarıyla birlikte yaşamaya ihtiyaç duymaktadır. İnsanın sosyalleşme ihtiyacı erken dönem yaşantılarından itibaren görülmeye başlamaktadır. Bir bebeğin doğduğu andan itibaren ilk ilişki kurduğu kişi annesidir.
Sosyalleşmek insanlara daha mutlu ve uzun bir yaşam sunar. İnsanın sevdikleriyle konuşması, duygu ve düşüncelerini paylaşması önemli öz düzenleme yöntemlerinden biridir. Yakın sosyal bağlar insanı mutlu eder, olumsuz duygulardan uzaklaştırmaya yardımcı olur ve uzun vadede genel yaşam memnuniyetini iyileştirir.
Sosyalleşme, bireyin aile, okul, toplumsal çevre ve kitle iletişim araçlarıyla içinde bulunduğu toplumun kültürünü ve bu kültürün örf, adet, gelenek ve göreneklerini kendiliğinden öğrenme süreci olarak ifade edilebilir (Kağıtçıbaşı, 1990:64).
Asosyal, sosyal olmayan insan davranışları sergileyen bireye verilen ad.
Sosyal insan konuşmayı ve dinlemeyi sever, girişken ve konuşkandır; dinler, söylenen sözlere odaklanır ve gereksiz tepki vermez. Sosyal insan kişileri istediği kalıba sokmaya çalışmaz, özgüveni yüksek ve kendisinden emindir. Bireysel ve takım çalışmalarında başarılı ve etkindir, organizasyon yeteneği vardır.
Kaliteli insanın güzel ahlaklı, dürüst, anlayışlı olduğu, empati kurabildiği, hayatına ve çevresine pozitif katkı sağlayabildiği, yaşamının sorumluluğunu aldığı ve daha birçok olumlu özelliği taşıdığı bilinir.
SOKRATES: İnsan, sorgulayan hayvandır. PLATON: İnsan, toplumsal hayvandır. ARİSTO: İnsan, düşünen hayvandır. SEPTİKLER: İnsan, şüpheci hayvandır.
Platon'un düşüncesine göre insan sadece gerçekliğin ne ol- duğunu bilmekle yetinip diğer şeylere kayıtsız kalabilen bir varlık değildir. İnsan, bilgili olmanın yanı sıra ahlakî, estetik, toplumsal ve dinsel yönleri olan bir varlıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri