Birçok ülkede, fiziksel ortama kaydedilmiş orijinal bir eser oluşturan kişi otomatik olarak bu çalışmanın telif hakkına sahip olur. Bu kişiler, telif hakkı sahibi olarak eserin münhasır haklarına sahiptir. Çoğu durumda, başka birinin eseri kullanma izni olup olmadığını yalnızca telif hakkı sahibi belirtebilir.
Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Sahibinin ölümünden sonra alenileşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır. Eser sahibi belli değilse, koruma süresi eserin aleniyetkazanmasından itibaren 70 yıldır.
Hesabınız, ilişkili tüm kanallarıyla birlikte kapatılır. Hesabınıza yüklenen tüm videolar kaldırılır. Yeni kanal açamazsınız.
Dünya genelinde engelleme: Bir veya daha fazla telif hakkı sahibi, bu müziğin YouTube'da kullanılmasına izin vermiyordur. Bu müziği kullanırsanız videonuz sessize alınabilir veya YouTube'da hiç sunulmayabilir.
Telif hakkı, bir eserin yaratıcısının o eseri kullanma, çoğaltma ve dağıtma hakkıdır. Müzik de bir eserdir ve müzik eserlerinin telif haklarına saygı göstermek gerekir. Müzik kullanırken, kullanılan müziğin telif hakkının sahibinden izin almak gerekiyor.
İlgili 45 soru bulundu
Müzik, her parçanın iki telif hakkı olması açısından benzersizdir. Bunlardan biri şarkının telif hakkı, yani şarkı nın sözleri ve altta yatan müzikten (ritim, enstrümantal) oluşan müzikal kompozisyondur. Diğer ses kaydı veya "ana kayıt" kendisi bir telif hakkıdır.
Telif hakkıyla korunan bir şarkıyı kullanma izni almak için şarkının sanatçısını veya sahibini bulmanız ve doğrudan kendisiyle iletişime geçmeniz gerekir. Ünlü müzisyenlerle doğrudan iletişim kurmanız pek mümkün olmayabilir ama müzik yayıncılarıyla iletişime geçebilirsiniz.
İşletmeniz iktisadi bir amaç güttüğü sürece çaldığınız şarkılar için telif hakkı ödemeniz gerekir. Bu telif bedeli de Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP), Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Birliği (MESAM), Musiki Eseri Sahipleri Grubu (MSG) gibi meslek birliklerine ödenir.
Hak sahibinin izni olmaksızın; Bir eseri herhangi bir şekilde işleyen kişiler hakkında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis veya 50 Milyar liradan 150 Milyar liraya kadar ağır para cezasına veya zararın ağırlığı dikkate alınarak her ikisine birden hükmolunur. ikisine birden hükmolunur.
Telif hakkı olmayan müzik, yalnızca orijinal içerik oluşturucuya ait olmayan müziktir. İlgili bir taraf genellikle kullanım izni almak için bir kerelik ücret ödeyebilir. Telif hakkı olmayan müzikler kamuya açık alanda, Creative Commons müzik lisansları altında veya telifsiz müzik kütüphanelerinde bulunabilir.
Açıklama detaylarında sadece kategori Müzik yazıyorsa telifsizdir. Albümü, Plak şirketi yazarsa telif hakkı vardır. Plak şirketi yazıyor / yazmıyor değil bunun kriteri. Üretilmiş her şey teliflidir.
Videoyu açtıktan sonra videonun altına inerek bilgi kısmına gelin. Ardından bilgi kısmının en altında bulunan Bu videodaki müzik kısmı ve daha fazla bilgi edin kısmı bulunmaktadır. Daha fazla bilgi edin kısmı bulunuyorsa videoda telif hakkı bulunabilir. Daha fazla bilgi edine tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Canlı müzik etkinliklerinde ise İcracı Sanatçıya ödenen Kaşe ücreti tamamen Sanatçının sergileyeceği performansa ilişkin yapılan bir ödeme olup, telif ödemesi tamamen icra edilen /edilecek eserlerin sahiplerine ilişkindir.
Bu ödeme sanatçılara, müziklerini gönderen lisans veren aracılığıyla, yani genellikle plak veya dağıtım şirketi aracılığıyla yapılır. Yayınlama telif hakkı ödemeleri: Bestecilere veya beste sahiplerine ödenecek paradır. Ödemeler kullanım bölgesine göre yayıncılara, meslek birliklerine ve ajanslara yapılır.
domokun. Sozlerin ve melodinin telif hakki vardir. Buna ek olarak bir de ses kayitlarinin telif hakki vardir.
Fikir ve Sanat Eserler Kanunu uyarınca telif hakkı ile korunan bir eserin mali ve manevi hakları ihlal edilirse işlenen fiillere göre alt sınır bir yıl üst sınır beş yıl olmak üzere hapis cezası veya denk miktarda adli para cezası yaptırımı söz konusu olur.
Telif Hakkı Örnekleri
Filmler, film müzikleri, televizyon programı formatları, kitaplar, müzik eserleri, resim ve poster gibi görsel eserler, video oyunları ve bilgisayar programları gibi eserler telif hakkına örnek olarak verilebilir.
Telif hakları herkese karşı ileri sürülebilirler. Ancak toplum menfaatinin korunması gibi nedenlerle bu mutlak hakka çeşitli sınırlamalar getirilmiştir. Mutlak hakka getirilen sınırlandırmalar: Kamu düzeni, genel ahlak, kamu yararı gibi sebeplerle getirilen sınırlamalar ve hususi menfaat (şahsi kullanım vs.)
Kullanıcıları rahatlatmak isteyen YouTube, manuel hak taleplerine 5 saniye sınırı getirdi. Yani, video içerisinde müziğin oluşturduğu bölüm beş saniyeyi geçmiyorsa, manuel olarak yapılan hak taleplerinde kazanç talep edilemeyecek.
Not: Bir şarkının cover'ını yapıyorsanız telif hakkı sahiplerinden (ör. söz yazarları veya müzik yayıncıları) mutlaka izin almanız gerekir. Orijinal ses kaydını yeniden üretmek, videoya şarkı eklemek veya şarkı sözlerini göstermek için ek lisanslar almanız gerekebilir.
Telif hakkı almak için, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekir. Başvuru sahipleri Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün web sayfasından ilk başvurularını gerçekleştirerek, fiziki olarak telif hakkı belgelerini alırlar.
Para cezası 50.000 TL ile 150.000 TL arasındadır. Türk Ticaret Kanunu kapsamına dahilse telif hakları ihlali cezası 1 yıla kadar hapis olarak verilebilmektedir. Markaların Korunması Hakkında Kanun kapsamına alınan bir telif hakkı ihlali için 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası alınabilir.
· FSEK 68. madde hükmüne göre izni alınmamış eser sahibi, sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya bu Kanun hükümleri uyarınca tespit edilecek rayiç bedelin en çok üç kat fazlasını isteyebilir. Hukuk davalarında tazminat olarak manevi ve maddi tazminat talepleri söz konusu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri