Bazı benler kendiliğinden dejenere olup yok olur. Ben sayısı genetik yapımıza bağlıdır. Beyaz ırkta erişkin yaşta 20-50 adet ben bulunur. Ben sayısının fazlalığı, özellikle 100'den fazla olması bir risk faktörüdür.
Her insanda az ya da çok sayıda ben yani melanositik nevüs vardır, sayıları birkaç tane veya onlarca olabilir. Önemli olan benleri sıkı şekilde takip etmek, renk ve doku değişimlerinde bir dermatoloğa başvurmak.
Kişinin derisinde sonradan ben çıkması büyük oranla normaldir. Nitekim bu benlerin sayısı, büyüklüğü, rengi ve şekli cilt kanseri teşhisinde önemli bulgulardandır. Kişiler yeni oluşan benleri sık sık kontrol etmeli; renk değişimi, büyüme, asimetri ve şekil değişikliği gördüğünde bir dermatoloji uzmanına görünmelidir.
Vücutta ben gelişiminin 30 yaşına kadar olabileceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Onur Çapkan, özellikle 20 santimin üstü benlerin daha fazla kanser riski taşımasından dolayı yakından takip edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Doğuştan gelen benler genetik bir yatkınlık nedeniyle oluşabilmektedir. Fakat benler ciltte sonradan da oluşabilmektedir. Özellikle açık tenli kişilerde sonradan ben oluşumu daha yaygın olarak görülmektedir. Sonradan oluşan benler genellikle dış etkiler nedeniyle oluşmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Bende asimetrik bir yapı varsa ve ani bir şekilde büyüklüğü, rengi ve şeklinde değişimler yaşandıysa bu noktada dikkatli olmak gerekir. Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir.
Her yaşta yeni ben çıkabilir. Bazı benler kendiliğinden dejenere olup yok olur. Ben sayısı genetik yapımıza bağlıdır.
Kıllı Benler!
Bu tür benlerle ilgili mitlerin yayılmasının nedeni, kıl köküne biriken mikropların benin iltihaplanmasına neden olabilmesidir. Yine yukarıda açıkladığımız gibi bu benler de kendiliğinden kanserli hale dönüşebilirler; ancak bunun kıllarla bir ilgisi bulunmamaktadır.
Melanositik olarak adlandırılan cilt ile aynı yüzde görülen benler zamanla tekrarlayabilir. Benin tekrar oluşması tedaviden sonraki 1 ay içerisinde görülebilir. Yeniden kahverengi lezyonların görülmesi durumunda doktora başvurulması, benin tekrar alınması gerekir.
Cilt üzerinde mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya kanayan yaralar olması, kanserleşme lehine bulgulardır. Sağlam deriden köken alan melanomda önce deride kahverengi yama şeklinde lekeler başlayabilir. Bu evrede tanı konulmazsa lekenin rengi giderek koyulaşır ve kalınlaşır.
Hayır, kesinlikle benleri aldırmak zararlı değildir. Fakat hangi benin, nasıl alınacağına mutlaka uzman doktor karar vermelidir. Öncelikle benin iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu tespit edilmelidir. Bunun için dermatoskop denilen özel cihazlarla beniniz incelenir.
Kendi başına koparma işlemi küçük et beni için sorun oluşturmayabilir ancak büyük et benlerinin koparılması ciddi kanamaya yol açabilir. Et beninin koparıldığı bölgenin bakımı iyi yapılmazsa ilgili bölge enfeksiyon kapabilir. Yine koparılan bölgede yara iyileşmesi düzgün olmazsa et benini düştüğü yerde iz kalabilir.
Güneşin zararlı ışınları olan UVB ve UVA ışınları ile cilde temas etmesi ile melenosit hücrelerinin artması ortaya çıkar. Bu durumda ben artışına ve koyulaşmasına etken olmaktadır. Koruma faktörü yüksek güneş koruma kremleri kullanmak gereklidir. Genetik nedenler; benler üzerinde etkili birer rol oynarlar.
Benler, deriye rengini veren melanosit isimli hücrelerin belli alanlarda bir araya gelip yoğunlaşması sebebiyle oluşur. Doğuştan itibaren az sayıda da olsa yıllar içerisinde sayısı ve büyüklükleri artan benler sıklıkla iyi huylu yapılardır.
Ben oluşumuna neden olan en önemli faktör ailesel geçiştir. Açık tenli ve mavi-yeşil gözlü olanlar, sarı-kızıl saçlı olanlar, çillenme eğilimi olan kişiler, güneşte kolay yanabilen cilt tiplerinde benler daha fazla görülmektedir.
Lazerle ben aldırma işlemi birkaç dakika süren, tehlike arz ettirmeyen bir işlemdir. Ben sildirme veya ben aldırma olarak bilinen bu tedavi yöntemi için cildiye uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Boyun bölgesinde, koltuk altında, göz çevresinde ve göz kapağında ki et benler bu yöntem ile silinebilmektedir. Bununla birlikte beyaz renkli et benler ve yüz bölgesinde ki deride kabarcık şeklinde görülen benler silinebilmektedir.
Yüz benleri veya vücut benleri için hangi doktora gitmeli? Benlerin kontrolünü sağlamak ve takip ettirmek için cildiye uzmanlarına başvurmak gerekirken , aldırmak bir cerrahi girişim olduğu için estetik cerrahi uzmanları tercih etmek gerekir.
Özellikle; yüz, boyun, kol ve bacak bölgeleri dışarıdan görünüyor oldukları için kişide daha fazla rahatsızlığa sebep olur. Kanser bulgusuna bağlı olarak benlerin alınması gerekebilir. Bu durumda yapılması gereken patolojik inceleme için ise benlerin kesinlikle alınması gerekir.
Kubbe şeklinde olanların üzerinde kıllar görülebilir. Kıl folikülü nedeni ile bende sivilce, kızarıklık ve ağrı olabilir. Bu durumda mutlaka bir dermatoloğa başvurarak muayenenizi yaptırmanız gerekir. Ben üzerindeki kılları çekerek (cımbız ile) veya epilasyon ile almamak gerekir.
Benler lazerle ve cerrahi olmak üzere iki farklı yöntemle tedavi edilebilirler. Lazerle ben tedavisinde; İyi huylu benler, deriden kabarık ya da deri seviyesinde olan benler, Er Yag lazer ile tek seferde iz bırakmadan tedavi edilebilmektedir. Erbium lazerin özelliği benleri tek seansta tedavi etmesidir.
Sırtta bulunan benler yükü temsil ediyor. Genellikle zor işler yapmayı ve başarıyı simgeliyor. Ancak başarının gelmesi için zaman olduğuna işaret ediyor.
Elma sirkesinde bulunan asidik asit, et benleri ve siğilleri yok etmek için en etkili maddelerden biridir. Bu tedaviyle et benlerini tamamen yok etmek birkaç hafta sürer.
Et benleri genellikle zararsızdır, ancak büyüklükleri, konumları veya estetik endişeler nedeniyle tedavi edilmek istenebilir. Eğer bir et beni anormal bir şekilde büyür, renk değiştirir, kaşınır veya kanar gibi belirtiler gösterirse, bu durum dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.
Eğer uygulanacaksa doğal yöntemler tercih edilmelidir. Benleri ortadan tamamen kaldıracak bir krem veya başka bir ürün yoktur. Ben tedavisinde günümüzde en iyi yöntem radyofrekans yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri