Özgül fobi grubu içinde sayılabilecek çok çeşitli fobiler bulunmakla birlikte en sık görülenler şunlardır: hayvan fobileri, yükseklik korkusu, kan ve yaralanma fobisi, gökgürültüsü ve fırtına korkusu, uçak korkusu, yalnız kalma korkusu, kapalı yer korkusu, araba korkusu, uzay fobisi, yutma fobisi.
Yani atalarımız da iyi düşünmenin ve evrene iyi enerji yollamanın insana getirilerinden bahsetmiş yıllar önce. Özet olarak çok korktuğumuz şeyler maalesef başımıza gelmekle yükümlüdür. Biz hiç istemediğimizi düşünsek de beynimiz bu yoğun düşünceye maalesef karşı koyamaz.
Korku hem gerçek tehditlerden hem de hayali tehlikelerden de kaynaklanabilir. Korku; panik bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, fobiler ve travma sonrası stres bozukluğu (PTSD) gibi bazı zihinsel sağlık durumlarının da bir belirtisi olabilir.
Tehlike anlarında kaslar gerilir ve harekete hazır hale gelir. Karşılaşılan tehlikeye hızlı bir yanıt verilmesi için gereken oksijeni sağlama amacıyla kalp atışı ve solunum hızı artar. Vücut kendisini çevrenin daha fazla farkında olmaya zorlar ve gözbebekleri genişleyerek gözlere daha fazla ışık girmesini sağlar.
İlgili 21 soru bulundu
Jinefobi veya feminofobi kadınlara karşı olan anormal korkudur, özel bir sosyal fobi türüdür. Geçmişte bu fobi latin bir terim olan horror feminae ile betimlenmekteydi. Gynofobi, Kadın düşmanlığı, kadınlara karşı nefret, saygısızlık ve aşırı ön yargı ile karıştırılmamalıdır.
Psikologlara göre literatüre girmiş 400 farklı fobi çeşidi bulunmaktadır.
Dünyada milyonla insanın hayatını kabusa dönüştüren yersiz korkuların tam 6.456 çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Yükseklikten, kandan korkanların yanı sıra kesici alet görmekten, hatta randevularına geç kalmaktan korkanlar bile var.
Androfobi: Çocukların veya gençlerin baba, abi veya öğretmen gibi hayatındaki önemli erkek figürlerden gördüğü kötü muamele veya bu kişilerle yaşadığı kötü anılar sonucu oluşabilen erkeklerden korkma olarak tanımlanan fobidir.
Verminofobi, germofobi, germafobi, bakillofobi veya bakteriyofobi olarak da bilinen mizofobi, kontaminasyon ve mikropların patolojik korkusudur.
Sosyal fobi; kişinin, yabancılarla etkileşim kurması ya da başka bir kişi tarafından incelenmesi gereken sosyal durumlarda, belirgin ve sürekli korku yaşaması olarak tanımlanıyor. Sosyal fobi; öz güven eksikliği, çekingenlik, yetersizlik hissi, hata yapmaktan korkma gibi belirtiler gösteriyor.
Sonofobi, migren rahatsızlığı yaşayan bir hastanın sese karşı aşırı hassasiyeti olarak adlandırılabilir. Bazen bu akustikofobi olarak da adlandırılır. Ligerofobi, bilgisayar hoparlörleri veya yangın alarmları gibi ani ve yüksek desibelde ses çıkarabilen aletlerden korkma fobisidir.
Agorafobi, kaçışın veya işler ters giderse yardımın almanın zor olabileceği ortam ve/veya durumlarda bulunma korkusudur. Kişi Toplu taşıma araçlarını kullanmak, sırada beklemek, açık veya kapalı alanlarda veya kalabalığın içinde olmak gibi beklenen bir olağan durumlardan korkar.
Karanlıkta kalma korkusu, (niktofobi) bazen skotofobi veya ligofobi olarak adlandırılır. Nyctophobia'nın kendisi Yunanca gece kelimesinden türemiştir. Adından da anlaşılacağı gibi, niktofobi yaşayanlar karanlıktan korkarlar. Özellikle çocuklarda yaygın bir fobidir.
Zoofobi hayvan korkusudur. Bir ya da daha çok hayvandan korkma durumudur. Genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkar.
Neofobi, yeni olan durumlardan kaynaklı gelişen sürekli ve anormal korku durumudur. Hafif formunda, yeni şeyler denemek veya rutinden kopmak istememek şeklinde ortaya çıkabilir. Biyomedikal araştırmalarda, neofobi genellikle tat çalışması ile ilişkilendirilir. Gıda neofobisi pediatrik psikolojide önemli bir endişedir.
Zenofobi, yabancı korkusu ve nefreti anlamında olup, Yunanca ξένος (xenos,yabancı) ve φόβος (phobos,korku) kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Kişinin yabancılardan ya da bir şekilde kendisinden farklı olan insanlardan korkmasına ve nefret etmesine verilen addır.
Bu korku, kişinin ilişkilerde veya sosyal etkileşimlerde başkaları tarafından reddedilme veya terk edilme ihtimaliyle ilgili yoğun bir endişe ve kaygı hissetmesi durumunu ifade eder.
Çerofobi veya mutluluk korkusu olarak da adlandırılan mutluluktan kaçınma, bireylerin olumlu duygular veya mutluluk uyandıran deneyimlerden kasıtlı olarak kaçınabildikleri, mutluluğa karşı bir tutumdur.
Glossofobi veya konuşma kaygısı halka açık konuşma ya da genel olarak konuşma korkusudur. Kelime glossofobi Yunancadaki γλῶσσα glōssa, dil anlamına gelir, ve φόβος phobos, korku veya endişe anlamına gelir.
Megalofobi nedir sorusunun cevabı büyük nesnelere duyulan aşırı korkuyla ilgilidir. Diğer bir ifadeyle, megalofobi ne demek sorusu doğrudan belirli bir duruma ya da nesneye karşı gelişen endişe ve korku haliyle ilişkilendirilir.
Panik Atak: Ani ve yoğun korku, beraberinde panik atakları meydana getirebilir. Bu esnada göğsünüzde ağrı hissedebilir, vücudunuzda ter boşalması yaşayabilir, kalp atışlarınızda hızlanma gözlemleyebilirsiniz. Bazen süreç boğulduğunuzu ya da kalp krizi geçirdiğinizi düşünmenize sebep olacak kadar ağır seyredebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri