Çikolataya olan aşırı isteğin magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı Almanya'da yapılan yeni bir çalışmada gösterildi. Magnezyum değerleri düşük olan grubun, kontrol grubuna göre daha fazla çikolata tükettikleri ve tatlı isteklerinin daha fazla olduğu gösterildi.
Düzensiz beslenme, dengesiz egzersiz yapımı, kadınlarda regl dönemi gibi birçok durumun sonucunda kan şekeri düşebilir. Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Zira çikolata böyle bir besin maddesi bakımından zengin değildir. Çikolatanın ortak bir arzu nesnesi olması, bol miktarda feniletilamin maddesi içermesine bağlanıyor. Bu madde beynin, mutluluk hormonu olarak bilinen dopamin ve seretonin kimyasallarını salgılamasını tetikliyor.
Magnezyum eksikliği.
Çikolata krizi zaman zaman herkesin girdiği ve çikolata yemek isteğinin çok yükseldiği dönemlerdir. Bireylerin çikolata krizine girmesinde bazı önemli nedenler vardır.
İlgili 17 soru bulundu
Hipoglisemi: Hipoglisemi, kan şekerinin hızlı düşmesidir. Ara öğün yapmayan, uzun süreli açlık durumlarında tatlı krizi kaçınılmazdır. Hipoglisemi varsa 3 saatte bir minik öğünler yapılmalıdır. Vitamin, mineral eksikliği: Demir, krom, magnezyum eksikliklerinde kişilerin daha fazla tatlı krizi yaşadıkları bilinmektedir.
Fakat aşırı oranda teobromin alımı insan bedeninde zehirli etkiye de sebep olabilir. Damar açıcı, idrar söktürücü ve gastrointestinal etkileri kalp krizine yol açabilir. Tansiyonu düşürme ve kalp krizi riskini artırma gibi etkiler de ölüme neden olabilir.
Badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerle, muz ve koyu yeşil yapraklı sebzeler magnezyum içeriyor. Çikolata bağımlılığından kurtulmak için; Sürekli çikolata yeme isteğiniz varsa, badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerle muz ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketerek bu durumun üstesinden gelmeye çalışabilirsiniz.
Rafine şeker içeren yiyecekler, kan şekeri düzeyinin hızla yükselmesine ve ardından hızla düşmesine neden olabilir. Bu ani düşüş ise daha fazla tatlı tüketme isteği oluşturabilir. Tatlı yeme isteği tek başına bir sağlık sorununun göstergesi olmayabilir.
Kan şekerinin gün içerisinde dengeli olması çok önemlidir. Eğer kan şekeri gün içerisinde dengeli değil de dalgalı olarak seyrediyorsa ani kan şekeri düşmesi sonucu vücut tatlı tüketmek ister. Hareketsiz yaşam tarzına vücut adapte olmuşsa ekstra enerji sarfiyatı olduğu günlerde vücut geçici olarak tatlı ister.
Eğer çikolata isteğiniz çok ağır basıyorsa içine bir parça da bitter çikolata ekleyin. Tarçın kullanın. Tarçın hem tatlı isteğinizi bastırmaya hem de kan şekerinizi dengelemeye yardımcı olacaktır.
Magnezyum içeriği yüksek besinler olan badem, fındık, fıstık, ceviz, kabak çekirdeği gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, kakao, tam tahıllılar, yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de tatlı krizlerini azaltacaktır.
Çikolatanın kokusu bile beyinde mutluluk hormonu olan serotonini artırır. Bitter çikolata beyin fonksiyonlarını arttırır. MR çekiminden kısa süre önce kakaolu içecek içmiş kişiler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre beyin aktivitelerinin arttığı gözlenmiş. ” Evet, çikolatanın mutlulukla bir ilgisi var!
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
Vitamin, mineral eksikliği: Demir, krom, magnezyum eksikliklerinde kişilerin daha fazla tatlı krizi yaşadıkları bilinmektedir. Bu nedenle bir doktor kontrolüyle vitamin ve mineral eksiklikleri değerlendirilmelidir.
Çikolatanın başlıca faydalar şunlardır;
· Antioksidan görevi görerek kalbi zararlı etkenlerden korur ve kalp krizi riskini azaltır. · İçinde bulunan flavonoidler ve potasyum sayesinde tansiyonun düşmesine yardımcı olur. · Kanser hücrelerini azaltır. · Enerji verir.
Çikolata İsteği Nereden Geliyor? Çikolataya olan aşırı isteğin magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı Almanya'da yapılan yeni bir çalışmada gösterildi. Magnezyum değerleri düşük olan grubun, kontrol grubuna göre daha fazla çikolata tükettikleri ve tatlı isteklerinin daha fazla olduğu gösterildi.
Bu psikoaktif maddeler dışında çikolata, beyinde mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin ve keyif verdiği bilinen endorfin hormonlarının salgılanmasını sağlayarak bağımlılık oluşturur.
Bu bileşenler vücutta aktive edici ve uyarıcı etkiye sahiptir. Bunlara ek olarak anandamid ve analogları da çikolatada yer alıyor. Bu maddeler vücutta etki oluşturabilecek yeterli düzeye ulaştıklarında sakinleştirici, anksiyolitik etkiye yol açıyor.
Meyve yeme alışkanlığı edinmeniz, şeker bağımlılığı durumunda yararlı bir alternatif olacaktır. Tatlı krizlerinizde tarçınlı süt ya da 1 bardak sütün yanında tüketeceğiniz muz ve yeşil elma ile sağlıklı bir şekilde kriz yönetimi yapabileceksiniz. Düzenli spor yapmayı ihmal etmemelisiniz.
Günlük tüketilmesi gereken miktar en az %60 kakao içeren bitter çikolata günde en fazla 20-30 gr dır. Bu rakamlar arasında bitter çikolata tüketmenin özellikle kalp hastalığına karşı bir koruma sağladığı bilinir. Aynı zamanda diğer faydaları görmek için de ideal olan bu rakamın üstüne çıkılmamalıdır.
Bitter çikolatada %70'lere varan bol miktarda kakao bulunduğu için normal çikolataya göre daha faydalıdır. Günde 100 gram çikolata tüketmek ideal bir miktardır. Ancak bir çikolatadan günde 100 gramdan fazla tüketmek hem zararlı, hem de kilo almanıza sebep olur.
Her gün çikolata tüketmek kilo aldırır ve sağlığa zararlıdır. Diyabet hastalarının her gün çikolata yemeleri sakıncalıdır. Çikolata, her gün tüketildiği takdirde kilo almaya neden olacağı gibi cilde de zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri