Biyolojik açıdan insanın var olma nedeni, doğal seçilim ve evrimsel süreçler sonucu ortaya çıkan bir adaptasyon süreci olarak açıklanabilir. Felsefe olaraktan ise insanın var olma nedeni, tanrısal bir yaratıcının iradesi ve planı doğrultusunda gerçekleşmiş olabilir.
İnsanın dünyaya gelme amacı iyilikler ve güzellikler yapmaktır. Bütün kainat insanın emrindedir çünkü insanın aklı ve iradesi vardır. Bu mertebeye sahip insanın oturduğu koltuğun hakkını vermesi lazımdır.
İnsanın varlık amacı nedir? ister. Amaç: Bilimlerin parçaladığı varlık alanlarını birleştirmek, bilimler arasındaki bağı göstermek, tüm varlık dünyasını yöneten ilkeleri bulup açıklamak.
Tüm canlılar hayata iki temel amaçla gelirler: Hayatta kalmak ve büyüyüp gelişmek. İnsan doğası gereği diğer canlılardan farklıdır. Hayata geldiğinde amacı ve hangi yöne doğru büyüyüp gelişeceği belli değildir. Oysa kendi amacını belirleyen yegâne varlık insandır.
Kur'an-ı Kerim'e göre insan; Allah'ın bizzat kendi eliyle yaratarak ruhundan nefhettiği, maddî ve manevî organ ve cihazlarını düzgün ve dengeli bir şekilde düzenleyerek en güzel sureti verdiği en değerli ve en şerefli mahlûkudur.
İlgili 18 soru bulundu
Kur'an' da insan, ruh ve bedenden oluşan en güzel varlık olarak tanıtılır, insan akıl, bilgi, irade, düşünme ve düşündüklerini yapabilmesiyle diğer varlıklardan üstündür. Allah onu kendisine kulluk yapması, yeryüzünü imar ve ıslah etmesi için halife olarak yaratarak, dünyadaki her şeyi onun emrine vermiştir.
İslam'a göre Âdem, Allah tarafından Cennette günah işlemesi için yaratıldı, böylece insanlar yeryüzünde yaşayabilsinler. İnsanlar Allah'ın bütün sıfatlarını yeryüzünde yaşayabilirler. Ancak insanın Cennet fikrini oluşturabilmesi ve geri dönüşü özleyebilmesi için önce cennette yaratılmış olması gerekir.
Materyalist evrimcilere göre, bütün canlıların ve özellikle insanın yaratılış gayesi, sadece kendisine hizmet etmektir. Hâlbuki insanın yaratılışında kendisine bakan yaratılış hikmeti bir ise, yaratıcına bakan hikmeti doksan dokuzdur. Nasıl ki bir ev sahibi evinin içinde istediği gibi tasarruf hakkına sahiptir.
Genel tanıma göre, duyularla algılanabilen, bir cismi ve şekli olan her şeye varlık denir. Varlıklar canlı (insan, bitki, hayvan) ve cansız (nesneler) olarak ikiye ayrılır.
Bir kişinin hayat amacını; o kişinin doğum tarihini kullanarak, üç ya da dört sayıdan (sıfırdan dokuz kadar tam sayıların üç ya da dört tanesinden) oluşan doğum sayısını belirler. Bu doğum sayısını, o kişinin hayat amacı hakkında anlamlı bilgiye dönüştürür.
Varoluş, felsefe tarihi boyunca önem taşımış, her tür felsefi tartışmanın merkezinde yer almış felsefe kavramlarından biridir. Var olanların varlığını bildirir, öz'ün karşıtıdır, yani bir şeyin ne olduğunu değil var olduğunu bildirir. Salt bir var olma durumu olarak varoluş.
Kur'an-ı Kerim'de, insanın yaratılış gayesi Allah'a kulluk olarak belirtilmiştir. (Zariyat, 51/56.) Bazı müfessirler, bu kulluğu, marifetullah, yani Allah'ı bilme ve tanıma olarak açıklamışlardır.
Zâriyât suresi 51/56. ayette yüce Allah; “Cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım” buyurmaktadır. Ayette geçen “abd” yani ibadet ya da kulluğun anlamı doğrudan doğruya insan varlığının gayesini teşkil etmekte ve aynı zamanda insanın yapması gerekli olan bir görev olarak zikredilmektedir.
Varolma zamanı insanların yemek, uyku gibi yaşamsal faaliyetlerini ve bazı zorunlu ihtiyaçlarını (alışveriş yapmak gibi) içerirken, boş zaman bireyin tamamıyla özgür olduğu ve hiçbir zorunluluğunun bulunmadığı zaman dilimini ifade eder.
Sonuç olarak bu kitap; Sokrates'ten Augustinus ve Pascal'a, Kierkegaard'dan, Nietzsche'ye, Husserl'den Heidegger'e, Jaspers'ten Camus ve Marcel'e, Sartre'dan Ponty ve Simone de Beauvoir'a kadar en önemli varoluş filozoflarının düşüncelerini ele alıp, okuyucuyla buluşturmayı hedeflemekte.
Varlık yoktur
Antik Çin'de ortaya çıkan Taoizm, varlığın kabul edildiği haliyle bulunmadığını savunmaktadır. Tao öğretisi dışındaki her şey, bu görüş tarafından gerçek dışı olarak değerlendirilmektedir.
Varlık felsefesinde iki tür varlık vardır; reel varlık ve ideal varlık. Reel (gerçek) varlık kavramı duyumsanabilir, dış dünyada var olan varlıklardır. İdeal varlık ise zihinde var olan, dış dünyada var olmayan varlıklardır.
Öznel ve nesnel varlık tanımları söz konusudur ve bu varlık kavramı özellikle varlık teorisinde (ontolojide) temel bir rol oynar. Var olanın varoluşu durumu, ancak var olan şeylerle varlık arasında bir ayrım söz konusudur. Varlık var olanların her birinde mevcut olan niteliktir bir anlamda.
O insanın yaratılış gayesini şöyle bildirmektedir: “Ben, insanları ve cinleri, ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zariyat, 51/56.). Bu ayet şu şekilde tefsir edilmektedir: “Bu âyet-i uzmânın sırrıyla, insanın bu dünyaya gönderilmesinin hikmeti ve gayesi Hâlık-ı Kâinatı tanımak ve Ona iman edip ibadet etmektir.
Kâinatın doğumu, zamanımızdan tahmini 14 milyar yıl önce büyük bir patlama sonucunda gerçekleşmiştir. Enerji, kuvvet, zaman ve madde yoktu ve sonra yokluktan varlık meydana gelmiştir. 1 Kâinatın bir başlangıcının olup olmadığı ya da ezeli değil fani olduğu hususunda asırlardır tartışmalar bulunmaktadır.
Basitçe, psikolojik olarak hayatta kalmak ve acıdan uzak durmak temel amaç olarak alınırsa, huzur ve mutluluk içerisinde anılar biriktirmek olabilir. Biyolojik açıdan, insan türünün devamlılığı ve buna bağlı olarak hayatta kalmak için verilen bir mücadele de hayatın anlamı olarak nitelendirilebilir.
Nitekim bazı rivayetlerde ilk yaratılan varlığın kalem olduğu belirtilirken diğer bazı rivayetlerde Allah'ın ilk yarattığı şeyin akıl veya bir cevher olduğu bildirilmiştir. Bu ise akıl, kalem ve cevherin aynı şey olduğunu gösterir.
İnsan da sonsuz cömertliğini, nihayetsiz servet ve hazineleriyle gösteren Rabbine karşı şirk yapmayacak; ihtiyaçlarını kavlî ve fiilî duasıyla yalnız Ondan isteyecektir. İşte Cenab-ı Hak, yukarıda birkaçını zikrettiğimiz bu yüce gayeler için bu âlemi yaratmış ve insanı bu âleme göndermiştir.
konudaki sözleri şu mahiyettedir: Allah'ın ilk yarattığı ruh-ı müdebbirdir, bu da Hz. Peygamber (a.s.) bütün varlıkların hakikati, aslı, esası olarak ilk yaratılan ruhtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri