Sınır değer 5,7 olarak belirlenmiştir. Bu değerin üzerinde 5,7-6,4 diyabet öncesi riskli aralıktır. 6,5 ve üzeri değer ise diyabet tanısı olarak değerlendirilir. OGTT(Oral glukoz tolerans testi): Kişiye 50 mg şekerli solüsyon verilerek yaklaşık 1 saat sonrasında yapılan kan değeri ölçümüdür.
İnsülin direnci kaç olmalı diye açıklamak gerekirse kısaca şu şekilde aktarabiliriz: Normal şartlar altında kan şekerinin 100 değerinin altında olması gerekir. İnsülin değerinin ise 4-4.6 referans aralığında bulunması normaldir.
8-10 saatlik açlık sonrasında alınan kan şekeriyle açlık insülin düzeyi çarpılıp 405'e bölünerek HOMA-IR adı verilen insülin direnci düzeyi belirlenir. 2.5 üzerinde bir sonuç çıkmış ise, hastada insülin direnci mevcut demektir.
0-2 arasında ise; İnsülin direnciniz yok. 3-5 arasında ise; İnsülin direnci olasılığı az ancak dikkatli olunmalı. 6-9 arasında ise; İnsülin direnci var, ciddi takip gerekli, tedavi için vakit kaybetmeyin. 10-14 arasında ise; Durum çok ciddi, çok acil bir profesyonelden destek alınız.
İnsülin direnci testi (HOMA) , kişide insülin direnci olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan bir testtir. Bu test, matematiksel bir formüldür. 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405'e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar.
İlgili 44 soru bulundu
Kan testinde taranan kan şekeri 100'ün altında kalırken insülin yüksek bulunuyorsa, direnç kazanıldığını söylemek mümkündür. Örneğin kan şekeri 95, insülini ise 13 çıkmıştır. Bu durumda direncin varlığından söz etmek doğrudur. Ancak kan şekeri 105, insülin 20 ise, bu kez ciddi bir insülin direnci var demektir."
İnsülin direncinin tanısı için açken yapılan kan şekeri ve insülin testi belirleyicidir. Gerekli durumlarda “Şeker yükleme testi” ile kan şekeri ile insülin değerlerinin değişimine bakarak değerlendirme yapılabilir.
İnsülin direnci, diyabet hastalığının başlangıcı sayılmaktadır. Vücut, yüksek insülin düzeyine sahip olduğundan insülinin aşırı salınması, uzun vadede pankreasa yüklenerek üretme kapasitesini düşürür. İnsülin, glikozu hücrenin içerisine sokarak etki eder.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
İnsülin, pankreas tarafından üretilen ve kandaki glikoz seviyesini kontrol etmek için kullanılan bir peptit hormonudur. Glukoz, karbonhidratların tüketilmesiyle vücuda verilen bir kan şekeridir. Glukoz kan seviyeleri arttığında, insülin pankreastan kan dolaşımına salınır.
Hemoglobin A1C olarak da adlandırılan HbA1c testi, son 2-3 ayda ortalama kan şekeri (plazma glukozunu) seviyenizin ne olduğunu gösteren glikozillenmiş hemoglobin kan testidir. HbA1c testi tedavinin etkinliğini izleyip, ölçmek ve tip 2 diyabet teşhis ve tanısı koymak için kullanılır.
Aralıklı aç kalmanın insülin direncine iyi geldiği belirtiliyor. Bu direnç, kan şekeri seviyesini dengede tutuyor.
Demir, insülinin hücre içine alınmasını ve insülinin etkisini inhibe ederek hiperinsülinemiye ve insülin direncine neden olur (3). Ayrıca serum feritin düzeyi ile diyabet riski, hipertansiyon, metabolik sendrom, kardiyovasküler risk faktörleri ve inflamasyon arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur (4-6).
İşlenmiş besinler, sakatatlar, cips, kraker, kurabiye, dondurma, çikolata, kek, fastfood gıdalar, hazır meyve suları, asitli içecekler insülin direncini artırabilir bu sebeple uzak durulmalıdır. Posa içeriği yüksek olan besinleri beslenmenizde artırabilirsiniz.
Oruç tutan diyabetli kişi orucunu hangi şartlarda sonlandırması gerektiği hususunda bilgi sahibi olmalıdır. Kan şekerinin 70 mg/dl'nin altında ya da 300 mg/dl'nin üstünde saptanması durumunda oruç hemen sonlandırılmalıdır. Bu değerlerde oruca devam edilmesi durumunda hayati tehlike oluşabilir.
İnsülin yemek sonrası yüksek düzeylerde salgılanır; kaslar, yağ dokusu ve karaciğer insüline az yanıt verirse kan şekeri zor kontrolde tutulur. Buna insülin direnci denir. Yemek sonrası pankreastan hızlı ve fazlaca kana salınan insülin; kan şekerini yemekten 2-3 saat sonra düşürerek aniden acıkma hissine sebep olur.
Uluslararası tanı kriterlerine göre sağlıklı bireylerde açlık kan glukoz değerinin 70-100 mg/ dl, tokluk kan glukoz değerinin ise 140 mg/ dl değerinin altında olması beklenir.
İnsülinin yaptığı asıl iş, kan şekerini hücrenin içerisine sokmak. Eğer doğuştan ya da kazanılmış birtakım faktörlerden dolayı vücutta insülinin verdiği emirlere kas, karaciğer, yağ dokusu gibi büyük doku ve organlar yanıtsızlık geliştirirse, buna insülin direnci deniyor.
Karaciğer şeker depolama işlevini yerine getiremez, insülin direnci başlar. İnsüline uzun süreden beri direnç olması, yıllar içinde pankreasın yeterince insülin üretememesine yol açar. Bu hastalığa şeker hastalığı veya Tip-II diyabet denir.
İnsülin direncinin nedeni, karbonhidratlar açısından çok zengin bir diyet ve sürekli aşırı şeker tüketimidir. İnsülin direncini önlemek veya muhtemelen tersine çevirmek için, kan şekeri seviyenizi kontrol etmek ve çok hızlı yükselip tekrar düşmesini önlemek için diyet kullanmalısınız.
Kan şekeri ve insülin direncinin tespit edilmesi için kullanılan insülin testinin uygulaması tüm özle ve devlet hastanelerinde yapılır.
Şeker Hastalığı (Diyabet) Belirtileri Nelerdir? Ağız kuruluğu ve bu yüzden daha sık susama, geceleri daha sık idrara çıkma, yorgunluk, plansız kilo kaybı, yaraların daha geç iyileşmesi, daha fazla acıkma ve bulanık görme diyabetin yaygın belirtileridir.
Eğer insülin direnci değeri 100 mg/dl'den yüksekse prediyabet tanısı konabilir. Eğer 126 mg/dl ulaşırsa, bu durumda diyabet tanısı alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri