Çünkü fazlasıyla salgılanan insülin, alınan gıdaların yağ olarak depolanmasına neden olur. Giderek daha çok salgılanmak zorunda kalınan insülin zaman içinde pankreası yorar. İnsülin direnci zamanla pankreas yetmezliği ve diyabet hastalığına kadar gidebilen ciddi bir tablo karşımıza çıkabilir.
Kan testinde taranan kan şekeri 100'ün altında kalırken insülin yüksek bulunuyorsa, direnç kazanıldığını söylemek mümkündür. Örneğin kan şekeri 95, insülini ise 13 çıkmıştır. Bu durumda direncin varlığından söz etmek doğrudur. Ancak kan şekeri 105, insülin 20 ise, bu kez ciddi bir insülin direnci var demektir."
İlgili 25 soru bulundu
GÜNDE 8 BARDAK SU İÇMENİZ ŞART
İnsülin direnciyle mücadelede sağlıklı bir şekilde kilo vererek ideal kiloya ulaşmanız çok önemli. Metabolizmanızı hızlandırmak için her gün en az 8 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.
İnsülin direnci Diabetes Mellitus (şeker hastalığı) hastalığının öncüsü olan bir klinik tablodur. Şeker hastalığı riski her geçen yıl daha da yükselmektedir. 5-10 yıl içinde Tip 2 diyabet görülme sıklığı artmıştır. İnsülin direnci Tip 2 diyabet dışında şu hastalıklara neden olabilir; Yüksek tansiyon.
Sınır değer 5,7 olarak belirlenmiştir. Bu değerin üzerinde 5,7-6,4 diyabet öncesi riskli aralıktır. 6,5 ve üzeri değer ise diyabet tanısı olarak değerlendirilir. OGTT(Oral glukoz tolerans testi): Kişiye 50 mg şekerli solüsyon verilerek yaklaşık 1 saat sonrasında yapılan kan değeri ölçümüdür.
İşlenmiş besinler, sakatatlar, cips, kraker, kurabiye, dondurma, çikolata, kek, fastfood gıdalar, hazır meyve suları, asitli içecekler insülin direncini artırabilir bu sebeple uzak durulmalıdır. Posa içeriği yüksek olan besinleri beslenmenizde artırabilirsiniz.
Özetle, eğer insülin direnciniz varsa, bu durum hayat kalitenizi de ciddi ölçüde etkiler. İnsülin direnci özellikle ileri dönemlerde ciddi ölçüde yorgunluğa sebep olabiliyor.
İnsülin direnci tedavi edilmezse, zamanla tip 2 diyabet gelişebilir. Ancak, insülin direnci tedavi edilebilir. Tedavi seçenekleri arasında, kilo verme, düzenli egzersiz yapma ve sağlıklı bir diyet takip etme gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, ilaçlar ve insulin kullanımı gibi yöntemler bulunmaktadır.
İnsülin direnci ne kadar yüksekse kişide obezite, karaciğer yağlanması, yüksek kolesterol, koroner kalp hastalıkları, şah damarlarında darlık, hipertansiyon ve felç geçirme riski oldukça yüksek olduğu için acil hayati sorunlar kolayca gelişebilir.
Bunun yanında insülin direnci değeri sağlıklı kişilerde 100 mg/dl olması gerekir. Şayet 120 mg/dl insülin direncine sahipseniz bu çok ciddi bir sorun teşkil etmez. Ancak 126 mg/dl ise şeker hastalığı riski söz konusudur. Bu sonuç diyabet yanında ayrıca başka hastalıkların gelişmesine de sebep olur.
İnsülin Direnci Şeker Hastalığı Mıdır? İnsülin direnci şeker hastalığı değildir; fakat kan şekerinde bozulmalar yaşanmasına meyilli vücut demektir. İnsülin direnci olan bireylerde insülin hormonu işlevini doğru şekilde yapamaz ve kan şekerinde dengesizlikler oluşabilir.
Normalde öğünler arasında ve gece pankreasdan az miktarda insulin salgılanır, buna basal insulin diyoruz. Yemek yendiğinde , vucudumuz hızla büyük miktarlarda insulin salgılar. Bazal insüin salgısı ile birlikte yemek zamanı salgılanan bu insulin, kan şekerinin gün boyu kontrol altında tutulmasını sağlar.
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir? Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir.
Tarçınlı limonlu su faydaları arasında kan şekerini düzenleme ve insülin direncini düşürme gibi durumlar yer alır.
Günümüzün önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen diyabetin başlangıç noktası sayılan insülin direncini düşürmek için günde ortalama 45 dakika yürümek gerekiyor.
Proteinlere ağırlık verin ve özellikle yoğurt tüketin
Yine tüm süt ürünleri protein açısından zengin ve insülin direnci ile yaşamda sağlıklı seçimlerdir.
İnsülin, pankreas tarafından üretilen ve kandaki glikoz seviyesini kontrol etmek için kullanılan bir peptit hormonudur. Glukoz, karbonhidratların tüketilmesiyle vücuda verilen bir kan şekeridir. Glukoz kan seviyeleri arttığında, insülin pankreastan kan dolaşımına salınır.
0-2 arasında ise; İnsülin direnciniz yok. 3-5 arasında ise; İnsülin direnci olasılığı az ancak dikkatli olunmalı. 6-9 arasında ise; İnsülin direnci var, ciddi takip gerekli, tedavi için vakit kaybetmeyin.
Demir, insülinin hücre içine alınmasını ve insülinin etkisini inhibe ederek hiperinsülinemiye ve insülin direncine neden olur (3).
Yapılan test sonucunda kişinin a1c değerinin %5.7'nin altında tespit edilmesi normal olarak değerlendirilir. Bu değerin 5.7 ile 6.4 arasında tespit edildiği kişiler prediyabetik dönemde kabul edilirken, 6.5 ve üzerinde HbA1c değerine sahip kişilerde şeker hastalığı mevcut olabilir.
İnsülinin yaptığı asıl iş, kan şekerini hücrenin içerisine sokmak. Eğer doğuştan ya da kazanılmış birtakım faktörlerden dolayı vücutta insülinin verdiği emirlere kas, karaciğer, yağ dokusu gibi büyük doku ve organlar yanıtsızlık geliştirirse, buna insülin direnci deniyor.
İnsülin direnci testi (HOMA) , kişide insülin direnci olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan bir testtir. Bu test, matematiksel bir formüldür. 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405'e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri