İnternet, İnter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor. İnternet tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dâhilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı olarak nitelendirilir.
İnternet ve ağ teknolojileri bölümünden mezun olan kişiler; bankalarda, ağ/sistem destek firmalarında, ,İnternet servis sağlayıcılarında ve firmaların bilgi işlem departmanlarında çalışabilir.
İnternet bütün dünyada kullanılan, bilgisayar ve diğer akıllı cihazlar aracılığıyla veri ve bilgi iletmeyi/almayı sağlayan iletişim ağıdır. İnternet aracılığıyla istenilen web sitesine ve bilgiye erişim sağlanabilir. Bunun yanı sıra bütün dünyadaki bilgisayarlara mesajlar gönderilip mesajlar alınabilir.
Ağ, temel olarak veri paylaşımı amacıyla çeşitli cihazları birbirine bağlayan teknolojidir. Bunun en güzel örneği ise internettir. Günümüzde sayısı oldukça çoğalan tüm cihazları birbirine bağlayan internet ağı veri paylaşımını, iletişimi sağlıyor.
Geniş alan ağı (Wide Area Network, WAN), birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. En tanınmış geniş alan ağı İnternettir.
İlgili 24 soru bulundu
Geniş alan ağı yani WAN, geniş bir alanda birden fazla cihazın iletişimi için kurulan ağdır. Yerel Ağ bağlantısına göre çok daha geniş bir alanı ve çoğunlukla çok daha fazla cihazı kapsar. Şehirleri hatta ülkeleri kapsayan bu ağ şeklinin en popüleri internettir. Genelde de zaten çoğu WAN internete bağlıdır.
Ağ Cihazı Nedir? Ağ cihazları bilgisayar veya benzeri sayısal sistemlerin birbirleriyle karşılıklı çalışmalarını, iletişim yapmalarını sağlayan ara cihazlardır. Bir ağ yapısı bu tür cihazların birbirine bağlanmasıyla oluşur.
Birbirlerine bağlı ve birbirleri arasında metin, ses, sabit ve hareketli görüntü aktarımı yapabilen bilgisayarların oluşturduğu yapıdır. Ağlar sadece bilgisayarlardan oluşmaz, yazıcı, tarayıcı, yedekleme üniteleri gibi donanımlar da ağda bulunabilir.
İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirlerine bağlanmasına ağ bağlantısı(bilgisayar ağı) denir. Bilgisayar ağ bağlantısı sayesinde bilgi alışverişinde bulunabilirler.
İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir. 1989 yılında İsviçre'nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabildiği ve kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya'da ki farklı kişilerin de bağlandığı görüldü.
Artık onsuz bir hayat düşünülemeyen internet 30 yaşında. İnternetin en büyük şirketlerinden Google 1989'da icat edilen World Wide Web için özel bir doodle hazırladı. İnternet bundan tam 30 yıl önce İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de çalışan İngiliz yazılımcı Tim Berners Lee tarafından icat edildi.
Birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, bilgisayarlar arası bilgi aktarımına olanak sağlayan ağa "internet" denir. İnternet'in en temel işlevi, haberleşme ve iletişimdir.
eleman.net verilerine göre, Ağ Teknolojileri Uzmanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 39.700 TL maaş alıyor. Ağ Teknolojileri Uzmanı, 2024 yılında en düşük 32.300 TL alırken, en yüksek 57.100 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Ağ Teknolojileri Uzmanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 29.600 TL maaş alıyordu.
İnternet ve Ağ Teknolojileri mezunları iş bulma konusunda bir sıkıntı yaşamamaktadır. Mezunlar gerek devlet gerekse de kurumsallaşmış özel sektör kurumlarında geniş iş imkanına sahiptir.
İnternet ve Ağ Teknolojileri önlisans programı genellikle iki yıl süren bir eğitim programıdır ve ağ altyapısıyla ilgili temel bilgilerin öğretilmesi hedeflenir. Program kapsamında öğrencilere ağ kurulumu ve yapılandırması, ağ güvenliği, veritabanı yönetimi, ağ programlama, sunucu yönetimi gibi dersler verilir.
Kapsadığı Alana Göre: 1-Kişisel Alan Ağları (PAN): Kişisel elektronik cihazların birbirini görmesiyle oluşan ağlardır. Kısa mesafedeki cihazların birbiriyle iletişim kurması için oluşturulmuştur. 2-Yerel Alan Ağları (LAN): Genellikle tek bir bina veya yerleşke içinde kurulan ağlardır.
İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler hâlinde transfer edilir.
Internet ilk olarak A.B.D.'de askeri amaçlı bir proje ile ortaya çıkmıştır. Amerikan savunma bakanlığı 70'li yılların başında askeri araştırma amaçlı bilimde ve teknolojide öne geçmek için kısa adı ARPANET olan ( lleri Araştırma Projeleri Yerel Ağı) bir bilgisayar ağı hazırlamıştır.
AG (ALÇAK GERİLİM) KABLOLARI
Gerilim ( AG ) : 1000 Volta kadar gerilim verilen iletim hatlarıdır. Alçak Gerilim Kablosu ise bu hatlarda kullanılan Bakır veya alüminyum iletken üzerine PVC veya XLPE hammadde kullanılarak yalıtkan kısmı tamamlanan kablolardır.
Yerel ağ kurulumu için öncelikle en az 2 tane bilgisayar gereklidir. Bundan sonra ise Ethernet kartı ya da başka bir ismiyle ağ bağdaştırıcısı olması gereklidir. Ardından ise internet bağlantısı için gerekli kabloların temin edilmesiyle yerel ağ kurulumu gerçekleştirilebilir.
Tahmini Okuma Süresi: 2 dk. LAN, İngilizcede "Local Area Network" olarak bilinen Yerel Ağ Bağlantısı terimine verilen isimdir. Birden fazla cihazın birbirine bağlanmasını sağlayan altyapı birimidir.
LAN (Local Area Network - Yerel Ağ Bağlantısı)
LAN yerleşim olarak birbirine yakın olan birden fazla bilgisayarın birbirleriyle bağlanması sonucu oluşan küçük çaptaki ağ sistemine verilen isimdir.
İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya bilgisayar ağı denir. Bilgisayar ağları okul, hastane, banka gibi yerlerde kullanılır . Bilgisayar ağlarında müzik-resim-video gibi farklı türlerde dosyaları paylaşabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri