Türkiye'de ağ tarafsızlığı Hayata geçirilen son yasa ile RTÜK'ün de internet üzerinde yapılan yayınları denetleme ve kontrol yetkisi bulunuyor.
Internet dediğimizde unutmamamız gereken şey, Internet'in decentralized (merkezsizleşmiş/özeksiz) bir sistem olduğudur. Bir çok çevrimiçi hizmetin aksine, Internet'in bir sahibi yoktur. Her cihaz ev sahibi (host) olarak adlandırılabilir ve bağımsızdır.
İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) kâr amacı gütmeyen, özel bir kuruluştur ve internetin yönetici birimidir. ICANN, Alan Adı Sistemi'nin (DNS) teknik yönetiminden ve internetteki ad ve adreslerin çalışma şeklini belirleyen politikalardan sorumludur.
Türkiye'deki ilk internet bağlantısı ise ODTÜ ile ABD arasında 12 Nisan 1993'te gerçekleştirildi. Bugünkü internetin ilk öncüsü olarak 1960'ların sonunda ABD Savunma Bakanlığı'nın geliştirdiği “Advanced Research Projects Agency Network” (ARPANET: İleri Araştırma Projeleri Ajansı Ağı) kabul ediliyor.
İnternet, aslında 1960'ların sonlarında başlayan bir projeye dayanır ve orijinal amacı, ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı ARPA (Şimdiki adıyla DARPA) tarafından finanse edilen ARPANET projesiyle başlar.
İlgili 21 soru bulundu
Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var. Bunlardan birincisi her internet erişiminin zorunlu ihtiyaç duyduğu alan adı (DNS) yapılanması.
Yani internetin sonu diye bir şey gerçekten var. Tabi ki, internetin kapasitesini yeni kablo hatları ekleyerek, daha fazla fiber optik kablo hattına dönüştürerek ya da off-loading trafiği daha küçük uydu ağlarına bölsek de ancak kaçınılmazı ertelemiş oluruz. Çözüm internet ağını daha zeki kılmaktan geçiyor.
Singapur'un sabit internette ortalama indirme hızı 192,17 Mbps olarak zirvede yer alıyor.
Bu tablolara göre dünyanın en hızlı kablolu internetine Tayland sahipken (saniyede 308 MBPS), en yavaş internet Türkmenistan'da tespit edilmiş (saniyede 3 MBPS). Bu tablolara göre de dünyanın en yavaş kablolu internetini kullanan 5. ülke Moritanya.
Katar mobilde 169.51 Mbps indirme hızı ile liderliğini korurken Singapur ise sabit internet hızında ortalama 225.71 Mbps hız ile lider konumda. Sabit internet hızında Çin, yükselişi ile dikkat çekiyor. Singapur'un ardından ikinci sırada yer alan Çin'de ortalama sabit internet hızı 223.49 Mbps.
İnternetin tarihi, 1950'lerde bilgisayarların gelişmesi ile başlar. Paket ağlarının ilk tasarımları ABD, İngiltere ve Fransa'daki çeşitli laboratuvarlarda şekillenmiştir. 60'ların başında ABD Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen ağ çalışmalarından birisi, İnternet Protokolü'nü (IP) kullanan ilk ağ olan ARPANET'tir.
Dünyada internet kullanımı yüzde 56'ya ulaştı
Veriler internet kullanım miktarının yükseldiğini gösterirken, Mart 2019 verilerine göre Çin, 829 milyon internet kullanıcısı ile zirvede yer alırken, 560 milyon kullanıcı sayısı ile Hindistan ve 292 milyon kullanıcısı sayısı ile ABD, listede Çin'i takip ediyor.
İnternet Nasıl Çalışır? Gelişen teknolojik olanaklar sayesinde kablosuz ağ üzerinden internete bağlantı sağlanır. Ancak internet hizmeti yer altına döşenen kablo hatları vasıtası ile gerçekleşir. Wi-Fi yani kablosuz internet ile bağlantı router adı verilen bir yönlendirici ile işlev gösterir.
İlk ortaya çıkan ARPANET, büyüyerek İnternet olmuştur. İnternet, pek çok farklı tasarıma sahip birbirinden bağımsız ağların varlığı fikrine dayanır. Paket anahtarlamalı ağ olan ARPANET ile başlayan süreç daha sonra paket uydu ağları, yer tabanlı paket radyo ağları ve diğer ağlar ile devam etmiştir.
Cable.co.uk'nin verilerine göre Türkiye, GB başına 0,72 dolar yani 4,94 TL ödüyor. Bu da Türkiye'nin mobil internet fiyatları listesinde 20. sırada yer almasını sağlıyor.
Sultanahmet Meydanı'nda İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından yerleştirilmiş bir ücretsiz Wi-Fi noktası tabelası. Dijital pazarlama ajansı We Are Social'ın 2020 yılı raporuna göre Ocak 2020 itibarıyla Türkiye nüfusunun %74'ünü oluşturan 62,7 milyon kişi internet kullanmaktadır.
Nasa birimleri arasında 10 Gbps İnternet hızı kullanıyor.
Raporda internet erişimi 0 olarak belirtilen Kuzey Kore sonuncu. En fakir ülkeler arasında bulunan Eritre, Somali, Burundi, Timor, Gine gibi ülkelerde nüfusun sadece yüzde 1 ile 2'sinin internete erişimi var.
İşte dünyanın internet haritası İnternet bağlantılarında dünyanın en yavaş dosya indirme hızının Afrika ülkesi Kongo'da, en hızlısının ise Güney Kore'de olduğu belirtildi.
Araştırmacılar, Avusturya ve İsviçre arasındaki küçük ülke Lihtenştayn'ın saniyede 75,7 megabit ile dünyanın en hızlı ortalama geniş bant internet hızına sahip olduğunu ortaya koydu. Danimarka ikinci sırada yer alırken, hemen arkasında ise Atlas Okyanusu ülkesi Bermuda boy gösterdi.
2023 yılının ilk çeyreği itibariyle Türkiye'deki en yüksek internet hızı ortalamaları açıklandı. Speedtest tarafından yapılan ölçümlere göre, mobil internet hizmetleri konusunda Turkcell en yüksek hızı sağlarken, sabit internet hizmetlerinde ise TurkNet başı çekiyor.
İnternet bütün dünyada kullanılan, bilgisayar ve diğer akıllı cihazlar aracılığıyla veri ve bilgi iletmeyi/almayı sağlayan iletişim ağıdır. İnternet aracılığıyla istenilen web sitesine ve bilgiye erişim sağlanabilir. Bunun yanı sıra bütün dünyadaki bilgisayarlara mesajlar gönderilip mesajlar alınabilir.
İnternet maalesef tam anlamıyla güvenli bir yer değildir. Kimlik bilgilerini başka sitelere yönlendirme, dolandırıcılık, şifre avcılığı, dolandırıcılık, kredi kartı bilgilerinin çalınması gibi birçok güvenlik sorunu herkesin her an başına gelebilecek sorunlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri