İpek baskı, elek baskı veya şablon baskı isimleriyle de anılan bu yöntem diğer seçeneklere göre daha detaylı bir baskı tekniği. Bu teknikte, metal veya ahşap bir çerçeveye, ipek veya polyester dokuma gerilerek oluşturulan bir elek kullanılır. Çerçevede baskı yapılacak yerler açık bırakılır.
Baskı teknikleri basıldıkları kalıba göre isim alırlar. En yaygın kullanılan baskı teknikleri; Yüksek baskı(Tipografi), Düz baskı(Ofset), Çukur baskı(Tifdruk) ve Elek baskı(Serigrafi) dir.
Serigrafi baskı aynı zamanda elek baskı olarak da bilinmektedir. Çevrelenmiş bir ipek kumaş üzerinde boyanın alt bölüme uygulanması eşliğinde gerçekleşmektedir. Öncelikle elek özelliğine sahip ipek kumaş üzerine resim işlenir. Daha sonra yazı veya figürlerin olmadığı kısımlar düzgün bir şekilde kapatılır.
Serigrafi baskıları oldukça dayanıklı baskılardandır, bu yüzden dış mekanda kullanılmaya oldukça uygundur. Açık hava reklamları için de uygun olan bu baskı çeşidini pek çok alanda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kumaş üzerinde son derece kaliteli bir görünüm yakalayabilirsiniz.
Serigrafi baskı, hazır tasarım örneğinin şablon yardımıyla çeşitli teknikler kullanarak düz yüzeye aktarılma işlemidir. Baskı yüzeyi kağıt, kumaş olabileceği gibi cam, metal, plastik hatta ahşap olabilmektedir. Serigrafi baskı yapabilmek için mürekkep, silecek ve örgü elek gibi destek elemanları kullanılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
UV baskı, diğer baskı yöntemlerine göre daha dayanıklı ve kaliteli bir baskıdır. UV baskıda, mikro boyuttaki boya tanecikleri ürünü işler ve boyalarının ürün yüzeyine değdiği anda ultraviyole ışınlarıyla kurutularak baskı elde edilir. UV baskı sayesinde boyaların kuruma süresi 1 saniyenin altında gerçekleşir.
Tampon baskı, farklı ebatlarda silikonların kullanımıyla, metal klişedeki baskıyı her türlü buruşuk, kavisli, çukur veya düz yüzey üzerine yapabilme imkanı sağlayan bir baskı türüdür. Bu baskı çeşidi, genellikle serigrafi baskı tekniğinde kullanılan ipeğin ulaşamadığı yüzeyler üzerinde kullanılmak için tercih edilir.
Serigrafi baskı: Dayanıklılığı çok yüksek, her türlü kumaşa uygulanabilen bir baskı çeşididir. En çok tercih edilen ve müşteri memnuniyeti çok yüksek olan bir baskı tekniğidir.
Eğer baskı projesinde hız ön planda; maliyet ve kalite ikinci plandaysa çoğunlukla dijital baskı tercih edilir. Ancak proje geniş bir zamana yayıldıysa, baskı yapılacak ürün sayısı fazlaysa ve kalite standartları işin hızına göre öncelik sahibiyse ofset baskı gibi farklı baskı teknikleri daha kullanışlı hale gelebilir.
UV Baskının en önemli avantajlarından birisi cam, plastik, metal gibi yüzeylere baskı yapılabilme imkanının olmasıdır. Geleneksel baskı makinalarından daha hızlıdır. Mürekkeplerde anlık kuruma sağlandığından, daha kısa sürede daha fazla baskıya imkan sağlar. Maliyeti düşük, ekstra masraf ve işlem gerektirmez.
Jel Baskı Bir mono baskı yöntemi olan jel baskı jelatinden üretilmiş plakalar üzerine yapılan boya ve desen çalışmalarının kağıda aktarılması ile oluşur. Sert düz zeminlere göre çok daha fazla katmanlı çalışmaya olanak sağlar.
Serigrafi baskı söz konusu olduğunda, en büyük avantajlarından biri, son derece uygun maliyetli olduğu için toplu baskı için gerçekten etkili bir çözüm olmasıdır. Diğer faydalar şunları içerir: dijital baskılardan daha kaliteli çıktı uzun vadede ihtiyaç duyulan baskılar için daha dayanıklı
Tifdruk, Matbaacılıkta kullanılan temel baskı tekniklerinden biridir. Almanca Tiefdruck (çukur baskı) sözcüğünden gelmektedir. Tifdruk tekniğini Türkçede en iyi karşılayan tanımlama ise çukur baskı tekniğidir. Bu teknikte basılacak içerik önce metal bir tabakaya aşındırma yöntemi ile derinlemesine işlenir.
En eski baskı metotlarından biri ağaç gövdesinin kazınarak yüksekte kalan kısımların üzerindeki mürekkebin kağıda aktarılması ile üretilen ağaç baskıdır. Sümerler, Çinliler ve diğer birçok medeniyetten kalma oyma ve çizme sanatından fikir alarak doğan gravür sanatı Avrupa'da 15. yüzyılda görülmeye başlanmıştır.
Ofset baskı dediğimiz matbaa baskılarında CMYK renklerde kullanılır. Baskıda kullanılan renklerden biri de Pantone dediğimiz renklerdir.
Bizim basmış olduğumuz ürünlerin yıkanınca çıkma gibi bir olasılığı yoktur! Önerdiğimiz yıkama sıcaklığı 30 derecedir çünkü 60 derecenin üzerinde yıkanan ürünlerde kumaş deformasyonları dahi oluşabilir ve bu da baskıya etki eder.
DTF mürekkep ile aldığınız baskıları, yüksek kalite ve dayanıklılığı sayesinde 30 ve üzeri yıkamaya dayanıklıdır.
Plastisol gibi solvent bazlı boyalar kumaşı değil, kumaşın üzerinde ek bir tabaka olarak desen oluştururken, su bazlı boyalar direkt kumaşı boyadığı için çatlama veya sökülmeler yaşanmaz, yıkama sonucu sadece kumaşınızın pamuklanması oranında rengi açılır.
Dijital baskı adıyla bilinen DTG baskı, kumaşa işleyen profesyonel bir tekstil baskı yöntemidir. Tam adıyla Direct To Garment teknolojisi, su bazlı pigment boyaların endüstriyel yazıcılar aracılığıyla direkt olarak kumaşa uygulanmasını ifade eder.
Ofset baskı çok sayıda olan baskılar için daha az maliyetli iken, dijital baskı az sayıda basımlar için daha az maliyetlidir. Dijital baskı basımı daha hızlı yaparken, ofset baskı daha yavaş gerçekleştirir. Dijital baskı tasarım üzerinde yapılacak değişiklikler için daha esnektir.
Anlamı mürekkebin kauçuk vasıtası ile kağıda geçirilmesi olan bu baskı türü günümüzde de yoğunlukla kullanılan bir baskı türüdür. Ofset baskı her türlü kağıt ve gramaja uygulanabildiği için oldukça sık kullanılan bir çalışma olarak günümüzde baskı tarihinde yerini sürekli olarak korur.
Tampon bu yapışkanlı yüzeyin üzerine baskı yapınca, tamponda biriken tüm artık mürekkepler yapışkanlı yüzeye yapışır ve tampon temizlenir. Daha sonra temizleme aparatının kolu tekrar geri gider. Makinede, böyle bir aparatın bulunmaması halinde, tamponun arasıra, alkolle veya TT6 ile temizlemek uygun olur.
Görüntüyü direkt baskı kalıbından aldığı baskı tekniğidir. Yüksek baskı denmesinin en önemli nedeni ise baskı kalıbı üzerinde görüntü olan yani baskı sırasında mürekkep olan kısımlarıdır. Bu durum şu dur, baskı yapmayan kısımlardan daha yüksek olmasından dolayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri