İpek kelimesinin kökü olan 'ip'ten türemiş dikişte kullanılan iplik (ögel 1978: 138) kelimesi Türkiye Türkçesinde manası genişlese de benzer manada kullanılmaktadır (Türkçe Sözlük 2005: 977).
ipek - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe ipek veya yipek “ipek” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe ip veya yip “ip” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Ak ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Etimoloji. Kelime sözcüğü Arapça "söylenen şey, söz" manasına gelen كلمة (kalima(t)) sözcüğünden ödünçlenmiştir. Arapça sözcük yine aynı dilde bulunan كَلَمَ (kalama) "söyledi" fiilinin faˁila(t) vezninde türevidir.
ayrı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe adruk “ayrı, ayrılmış” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe adır- “ayırmak” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Arapça ḳmş kökünden gelen ḳumāş قماش "dokuma, bez" sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Dünya dillerine Türkçeden geçen “yoğurt” sözcüğü kendisi ile yaşayan “sütü uyutmak” tabirinde kökünü saklamaktadır. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılmaktadır.
pamuk - Nişanyan Sözlük. Orta Farsça pambak veya pambuk “1. ipek böceği veya pamuk kozası, 2. pamuk” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca bombúks βομβύξ/παμβάξ “koza” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır ve sözcükle anlam bağlantısını kaybetmeyen en küçük parça kök olarak bulunur.
Doğan Aksan (1976, s. 39), okul kelimesini “mektep'i dilden kovduğu hâlde zaman zaman kimi yazarlarca eleştirilen” bir sözcük olarak niteler ve oku- kökünden -l eki ile türetildiğini belirtir.
Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti. Bir şeyin üzerine toz bir madde ya da ilaç serpmeyi anlatmak için de bu sözcük kullanılır.]] Türkiye Türkçesi etmek “ekmek” sözcüğünden evrilmiştir.
Eski Türkçe kankı "soru edatı" sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük Eski Türkçe kanı "soru edatı" parçacığından +kI sonekiyle türetilmiştir. hani<sup maddesine bakınız.
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaġ- fiilinden Eski Türkçe +mUr ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için yağ- maddesine bakınız. Fiilden etkin fiil adı yapan arkaik +mIr eki yağmur, kömür, yumur ve belki çamur sözcüklerinde görülür.
√10 'ün kaba bir hesaba göre tam değeri olmamakla beraber, yaklaşık değeri 3,1'dir.
İpek kelimesinin kökü olan 'ip'ten türemiş dikişte kullanılan iplik (ögel 1978: 138) kelimesi Türkiye Türkçesinde manası genişlese de benzer manada kullanılmaktadır (Türkçe Sözlük 2005: 977).
Türkiye Türkçesi tut- fiilinden Yeni Türkçe +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için tut- maddesine bakınız.
Kazak ile aynı kökten türeyen bir sözcük olan kaz-kazyan (kazan), 550 yılları civarında yeni Türk hanedanının kuruluşu esnasında ortaya çıktı.
öğretmen - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öğret- fiilinden Yeni Türkçe +mAn ekiyle türetilmiştir.
ödev - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öde- fiilinden Yeni Türkçe +Av ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe çocuk “yavru, özellikle domuz yavrusu” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük çocuk dilinden türetilmiştir.
Kök bulma işlemi, alınan pozitif sayıyı girdi sayarak verilen sayının karekökünü dönüştüren orijinal sayıyı veren matematik işlevidir. Pozitif bir sayı m olarak ifade edilirse formül; √(mm)=√(m2) =m şeklinde ifade edilir.
Eski Türkçe yapış- “yapışmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe yap- “çarpmak, çatmak” fiilinden Eski Türkçe +Iş- ekiyle türetilmiştir.
Ortak Kök (ikili kök) Nedir? Türkçede anlamları değişmeden hem isim hem de fiil olarak kulanılabilen kökler vardır ki bunlara ortak kök (ikili kök) denir. Örnek: barış, kuru, savaş, eski, güven, yarış, boya, göç, damla, güreş …
Eski Türkçe boduġ “yakı, kına, boya” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bodu- “boyamak” fiilinden Eski Türkçe +I(g) ekiyle türetilmiştir.
Örnek: Boya < boya kelimesine "-mak" ekini getirebiliyoruz. (Boyamak) Bu durumda isim kökü değildir. ev kelimesine "-mak" ekini getiremiyoruz. (Evmek) Bu durumda ev isim köküdür.
Parlamak fiilinden türetilen parlak hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri