IPS panel elektronik cihazların ekranları alanında üretilen teknolojik gelişmelerden biridir. Açılımı “In plane switching” olan bu kelimenin Türkçesi ise “Düzlem içi geçiş” demektir.
IPS Monitör Nedir? (IPS Monitör Teknolojisi) IPS (In-Panel Switching) monitörler zengin renkler üretmek için paralel şekilde hizalanmış sıvı kristaller kullanır. IPS paneller, sıvı kristallerin değişim düzenlerine göre tanımlanır. Bu monitörler, TN panellerin kısıtlamalarının üstesinden gelmek için tasarlanmıştır.
IPS, In Plane Switching (Düzlem İçi Geçiş) kelimelerinin kısaltmasıdır ve LCD (Liquid Crystal Display) teknolojisine dayanan bir panel türüdür. IPS panele sahip monitörler, TN ve VA muadillerine göre daya iyi ve güzel görüntü kalitesine sahiptir.
Piksellere ışık vermek için ledleri kullanır. Led monitörler genel olarak daha uygun fiyatlıdır. Yani sonuç olarak oyun ve parlak görüntülü, tepki süresi 1ms gibi özellikler arıyorsanız Ips ekranlar bakmalısınız. Daha sabit ve ekonomik ekranlar işinizi görüyor ise Led ekran yada Lcd ekran bakabilirsiniz.
Her panel türü, kendi güçlü yanlarına sahiptir, ancak doğru seçimi yapmak kişisel tercihlere ve kullanım senaryolarına bağlıdır. Rekabetçi oyunlarda hız önemliyse TN paneli, renk doğruluğu ve geniş izleme açıları aranıyorsa IPS paneli, kontrast ve siyah seviyelerde performans ön plandaysa VA paneli tercih edilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
VA paneller, ayrıca IPS'den daha yüksek yenileme hızına ulaşabiliyor. Ayrıca daha iyi renk üretimi, genel olarak daha yüksek maksimum parlaklık ve mükemmel görüş açıları sunuyor. VA panellerle ilgili sorunlardan biri; 10 ms gibi yüksek gecikme süresi sunmaları.
Hayır yormuyor. Asıl VA panel düşük renk doğruluğu oranına sahip olduğu için göz yoruyor ve körlüğe sebep oluyor.
Hangisini Tercih Etmelisiniz. Eğer sizin için renk doğruluğu renk canlılığından daha önemli ise IPS ekran, ama çok canlı görüntüler, video, fotograf içeriği tüketmek istiyorsanız ve daha az güç tüketen bir ekran arıyorsanız Amoled ekranları tercih edebilirsiniz.
IPS LCD paneller daha çok giriş ve orta segment akıllı telefon modellerinde tercih edilirken, AMOLED paneller ise daha çok üst seviye ve amiral gemisi modellerde tercih ediliyor. Nadirde olsa bazı akıllı telefon modellerinde pekçok donanımdan kısarak orta segment modellerde AMOLED ekran kullanıldığını görebiliyoruz.
Super AMOLED, renk doğruluğu ve parlaklık açısından da genellikle AMOLED'e kıyasla daha iyidir, çünkü ekranın daha fazla ışık yaymasını sağlar. Her iki teknoloji de, LCD (Liquid Crystal Display) ve diğer ekran teknolojileriyle karşılaştırıldığında daha yüksek kontrast oranları ve daha geniş görüş açıları sunar.
Bunu anlayabilmek için ise satın alınmış olan bu ekranın sağ ve sol ile alt ve üst kısmından ekrana bakmak yeterli gelebilir. Bu bağlamda yansıma sorunları, renk kaybı ya da ekran görüntü kaybı gibi durumlar yaşanmıyorsa IPS monitör olduğu anlaşılabilir.
Hangi panel tipinin en iyi olduğuna karar verirken, kullanım senaryonuz ve tercihleriniz büyük rol oynar. Eğer renk doğruluğu ve geniş görüntüleme açıları sizin için önemliyse, IPS paneller daha uygun olabilir. Yüksek kontrast oranları ve derin siyah seviyeleri isteniyorsa, VA panelleri düşünebilirsiniz.
IPS ekran, 16.7 milyon farklı renk üretebilen 8 bit RGB renk derinliğine sahiptir. IPS ekrana hangi açıdan bakarsanız bakın tutarlı kontrast ve parlaklık seviyeleri gösterecektir. Geniş görüntüleme açısı ve arkadan aydınlatma sayesinde IPS ekran güneş ışığında altın bile görüntülenebilir.
Temizlik için mutlaka mikrofiber bez tercih etmelisiniz. Mikrofiber bez yerine yumuşak ve ekranı çizmeyecek temizlik bezleri de kullanabilirsiniz. Kesinlikle kağıt veya gazete gibi sert ürünler kullanmamalısınız. Silme işleminden sonra kurularken de aynı şekilde yumuşak bir bez tercih etmelisiniz.
Saldırı önleme sistemi (IPS), tanımlı tehditleri tespit etmek ve önlemek için çalışan bir ağ güvenliği sistemidir. Saldırı önleme sistemleri, ağınızı sürekli olarak izleyerek, olası kötü amaçlı olayları arar ve bu olaylar hakkında bilgi toplar.
AMOLED ekran, "Aktif Matris Organik Işık Yayan Diyot" kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu teknoloji, organik bileşenlerden yapılmış bir matristen oluşur ve her pikselin kendi ışığını üretmesi sayesinde daha geniş bir renk gamı ve yüksek kontrast oranı sağlar.
Geniş Görüş Açısı: IPS (In-Plane Switching) teknolojisi, diğer ekran teknolojilerine kıyasla daha geniş bir görüş açısı sunar. Bu, monitörün farklı açılardan bakıldığında renklerin ve görüntülerin daha az bozulmasını sağlar. Renk Doğruluğu ve Daha Canlı Renkler: IPS paneller, yüksek renk doğruluğuna sahiptir.
En iyi ekrana sahip telefonlar
DxOMark verilere göre 2023 yılı itibariyle en iyi ekrana sahip telefon Honor Magic 5 Pro oldu. Cihaz, okunabilirlik, renk ve akıcılık gibi birçok konuda ortalama 151 puan almayı başardı. İkinci sırada ise geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 14 Pro Max karşımıza çıkıyor.
Samsung gibi rakip üreticiler yıllardır kendi amiral gemisi cihazlarında AMOLED ekran kullanmasına rağmen Apple, iPhone modellerinde LCD ekrana takılıp kaldı. AMOLED ekran teknolojisi parlak renkler, daha net görüntü ve LCD'ye göre daha iyi güç verimliliği sağlıyor ancak kitlesel üretim için daha pahalıydı.
AMOLED ekran teknolojisi her yerde, her alanda, her cihazda ortalama bir görüntü kalitesi sunuyor ancak OLED ekranların sunduğu koyu renk tonlarını ve kontrast oranını hiçbir AMOLED ekranda kolay kolay bulamazsınız. Yine de AMOLED ekranların dar alanlarda çok daha başarılı bir yapay kontrast sunduğunu söyleyebiliriz.
Her iki ekran da teknik işleyişler açısından aslında birbiri ile aynıdır. Her iki ekranın da ışık sensörü ve dokunma sensörü vardır. Aralarındaki belirgin tek fark ise Süper amoled ekranın amoled ekranlara göre ışık sensörü ve dokunma sensörü açısından çok daha verimli bir kullanım sağlıyor olmasıdır.
OLED, günümüzdeki en iyi ekran teknolojileri arasında yer alır. OLED ekranlı cihazlar, kullanıcısına gerçek tonlara en yakın renkleri sunarak görsel kaliteyi üst düzeye taşır. Tam anlamıyla görsel bir şölen yaşatan bu teknoloji, izlenilen her görüntüden keyif alınmasına olanak sağlar.
Karanlık modu kullanmak, keskin, parlak beyaz bir ekrana göre gözleri daha az yorduğu için yararlıdır. Ancak, karanlık bir ekran kullanmak, göz bebeklerimizin bilgi almak için daha fazla büyümesini gerektirir.
Flicker-Free monitörler tercih edin. PWM dedikleri olay arka ışığı devamlı açarak kapatarak genelde göz yorgunluğunu yaratır.
Titreşimsiz bir monitör – sabit bir ışık akışı sağlayan bir ekran – seçmek, gözlerinizi korumak için yapabileceğiniz en sağlıklı seçimlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri