Uygurca adı İki Yıltız Nom (İki Kök Kitabı) olan metnin Mani'nin yazdığı yedi kitaptan birinin Uygurca çevirisi olduğu sanılmaktadır. Manichaica I ve III'te bu metnin parçaları yayımlanmıştır. Günah çıkartarak tövbe etmek için hazırlanmış metinler arasında en önemlisi Huastvanift'tir.
Özellikle Buda'nın hayatını ve Budizm'in felsefi dünyasını anlatan ve Sanskritçe adı Suvarnaprabhasa-sutra olan Altun Yaruk Sudur da dönemin önemli eserlerindendir.
Bu inanç sistemi Uygur soyluları tarafından 762 yılında Mo- ğolistan'da Uygur Hanlığı döneminde kabul edilmiştir (Tekin 1962: 1-11).
Uygur yazıtları çoğunlukla mezar taşı olarak dikilmiştir.Göktürk devletinin yıkılmasından sonra kurulan Uygur hanlıklarından kalma eserlerdir. Daha çok Buddha ve Mani dininin esaslarını anlatan metinlerdir. Bunlar Turfan yöresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Tes, Tariat, Şine Usu ve I. Karabalgasun yazıtlarının dışında sayılanların Uygur dönemi yazıtları olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu düşüncenin dayanak noktası olarak yazıtta yer alan ve Uygurlara ait olduğu konusunda genel kanaat bulunan damgaların olduğu ifade edilmiştir.
Yeni Uygur Türkçesi, Çağatay Türkçesinin devamı olmakla birlikte bu lehçenin Çağatay Türkçesinden ayrıldığı hususlar da göze çarpmaktadır.
Yine Türk kelimesi, Uygur metinlerinde Türkçe “güç, kuvvet, kudret” anlamına gelen “erk” kelimesiyle birlikte “erk türk” şeklinde eş anlamlı (sinonim) kavram olarak kullanılmıştır[20].
Eski Uygurca veya Eski Uygur Türkçesi, 9. yüzyıl ila 14. yüzyıl aralığında çeşitli devletlerde konuşulmuş ve yazılmış olan, Türki diller ailesinin Sibirya koluna mensup bir dil. Eski Türkçenin Göktürkçeden sonraki ikinci bölümünü oluşturmuştur.
Uygur metinlerinde ise Maniheizm ve Burkancılıkla ilgili kelimeler hâkimdir. Bunlar da Sanskritçe, Çince, Soğdakça, Toharca, Pehlevice, Süryanice, Tibetçe gibi dillerden alınmıştır. Bu dillerden alınan kelimelere genellikle Türkçe karşılıklar bulunmakla birlikte söz varlığı bu alıntı kelimelerden etkilenmiştir.
devletinin ilk kağanları Bilge Kağan hanedan ismi ile tanınırdı. Fakat Tes yazıtında ve Karabalgasun abidesinin Türkçe metninde bunun yerine Uygur kağan formülü yer almaktadır (Tes ab. 12).
Maitrisimit Nom Bitig'in Uygur Türkçesi ile yazılmış nüshası, bir yükünç "secde" ve yirmi yedi ülüş “bölüm”den, yani 28 bölümden müteşekkildir. 28 bölümden müteşekkil bu türlü dînî eserlerin Hint edebiyatında başka ör- nekleri de bilinmektedir.
MAİTRİSİMİT: Bu eser Buda'nın hayatından kesitler taşımaktadır. Yaklaşık olarak 28 bölümden oluşan Maitrisimit, Türk Edebiyatının ilk tiyatro eseridir. Uygur alfabesi ile yazılan diğer eserler ise şunlardır; Huanstuantif.
Çaştani Beg Hikâyesinde, Çaştani Bey adlı bir hükümdar ülkesine musallat olan ve salgın bir hastalığa neden olan şeytanlarla savaşmaktadır. Çaştanı Bey, savaşı kazanarak hem ülkesini hastalıktan kurtarmış, hem de Budalık mertebesine erişmiştir.
Uygurlar dönemine ait olan Altun Yaruk, Uygurcaya çevrilen en hacimli sudur olarak nitelendirilir ve Budist Uygur metinlerinin de en önemlilerindendir. Beş Balıklı Şıngku Seli Tutuƞ tarafından Çinceden Uygurcaya çevrilmiştir. Eser Uygur dönemi metinlerinin genelinde olduğu gibi dini niteliklidir.
Altun Yaruk, ("التون altun" "altın." ve "يرقلق yarukluk" "nur, ışık" anlamındadır.) veya tam adıyla Altun önglüg yaruk yaltrıklıg kopda kötrülmiş nom iligi (Tr:Altın renkli, parlak ışıklı, en üstün sutra hükümdarı), Mahayana Budizmine ait bir sutra kitabıdır. Özgün eser Sanskritçe yazılmış ve VIII. yüzyılda Çinceye, X.
Uygurca veya Yeni Uygurca (ئۇيغۇرچه, Uyghurche veya ئۇيغۇر تىلى, Uyghur tili), Uygurlar tarafından konuşulan, Türk dillerinin Uygur grubunda yer alan bir dil.
Göktürk Devletinin yıkılmasından sonra kurulan Uygur Kağanlığı, yerleşik hayata geçilmesi ve ticaretle uğraşılması bakımından Türk tarihinin en önemli dönemlerinden birini teşkil etmektedir.
“Başka (gayr)” anlamında kullanılan sözcüğün [adruq] değişik sesletimi (Oğuz lehcesi). Ayrı, ayrık, Ayırmak, ayrıntı, ayılmak, ayıklamak, ayran, aymak, ayraç ve daha birçok kelimenin de ad'a bağlı ay kökünden türetildiğini görüyoruz.
İlk kullanımı
"Türk" sözcüğüne yakın ifadeler Çin kaynaklarında M.Ö. 3. yüzyılda geçmektedir. Çin yıllıklarında T'ieh-lê, T'u-cüeh, Ting-ling şeklinde değişik biçimlerle ifade edilmiştir. Eldeki belgelere göre Türk adının resmî olarak kullanımı 6. yüzyıldaki Göktürk Devleti'nde kesinleşir.
Köktürk (Orhun) ve Uygur Türkçesi, Karahanlı Türkçesi ile birlikte Eski Türkçe dönemi içinde değerlendirilir. Başka bir deyişle, 13. yy'a kadar Türk dünyasının doğu kolunda iki ayrı bölgede iki ayrı yazı dili oluşmuştur.
Fiilin kökü olan “törü” kelimesinden Türk adı ortaya çıkmıştır. Bu söz gelişerek Törük = Türük = Türk şekline dönüşmüştür. Türk kelimesinin karşı- lığı “türetilmiş, türeyük, yaratılmış, yaratık, doğmuş, insan” anlamlarındadır. Bu sözün “güç, güçlü, kuvvet, kuvvetli” anlamlarına geldiği de anlaşılmaktadır.
F. W. K. Müller, kazılarda bulunan metinlerdeki Uygur alfabesini ve diğer alfabeleri çözerek 1898-1914 yılları arası Doğu Türkistan'da yapılan kazılardan elde edilen yazmaların çoğunun Türkçe, yani -o dönemin Türkçesi- Uygur Türkçesi olduğunu meydana çıkarır.
Batı Türkistan'daki Uygur Türkleri, Uygur-Kiril alfabesi ile beraber gayriresmî olarak Uygur-Arap alfabesi kullanmaktadır. Türkiye başta olmak üzere Müslüman coğrafyasında ve Batı'da yaşayan Uygur Türklerinin ise yaygın olarak Uygur-Arap alfabesi kullanırken Uygur-Latin alfabesini de kullandığı bilinmektedir.
Uygur Türkleri, yüzyıllardır kullandıkları Arap alfabesinden vazgeçmemişler; Arap alfabesi üzerinde Türkçenin ses yapısına uydurularak değişiklikler yapmak suretiyle 1983'te Arap esaslı Uygur alfabesini kabul etmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri