DHCP Sunucusu Nedir? DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü), IP ağları üzerindeki aygıtların yapılandırma sürecini otomatikleştirmek için kullanılan bir ağ yönetim protokolüdür, böylece DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin ve UDP veya TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün kullanımına izin verir.
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) ağınızda bulunan bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar veya IOT gibi cihazlarınıza ip adresi, ağ maskesi, ağ geçidi ve DNS adresini otomatik atamak için kullanılan bir protokoldür.
Küresel tekil adresleri için istemcinin istediği tüm IP yapılandırma bilgilerinin DHCPv6 tarafından istemcilere dağıtılmasıdır. DHCPv6 durumlu veya durumsuz olarak hizmet verebilmektedir.
İstemci Bağımlılığı
DHCP, ağdaki istemcilerin ağ yapılandırmasını otomatik olarak atar. Ancak bir istemcinin DHCP sunucusuna bağlı olması gereklidir. DHCP sunucusu kapanırsa veya kullanılamaz hale gelirse, DHCP istemcileri IP adreslerini veya diğer ağ yapılandırma bilgilerini alamaz.
DHCP Nasıl Çalışır? Bir DHCP sunucusu, benzersiz IP adresleri vermesine ek olarak diğer ağ bilgilerini otomatik bir şekilde yapılandırır. Evler ve küçük işletmeler için DHCP sunucusu görevini yönlendirici (router) üstlenir. Büyük ağlardan bahsettiğimizde ise tek bir bilgisayarın bu rolü alacağını söyleyebiliriz.
İlgili 16 soru bulundu
DHCP, bir sunucunun ağdaki cihazlara otomatik olarak IP adresleri atamasını sağlayan bir protokoldür. IP adreslerinin etkin tahsisine ve yönetimine izin verir ve varsayılan ağ geçidi ve DNS sunucusu gibi diğer ağ yapılandırma bilgilerini sağlar.
DHCP sunucusu benzersiz IP adresleri üretir ve diğer ağ bilgilerini otomatik olarak yapılandırır. Yani DHCP sunucusu birbirinden benzersiz farklı IP'ler üreterek cihazların bağlantıları için gerekli olan tüm yapılandırma ayarlarını da otomatik olarak doldurur.
DHCP Dynamic host Configuration Protocol kelimelerinin kısaltmasından oluşmuştur. Türkçe anlamıysa Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü'dür. Ağdaki bilgisayarlara belirlediğiniz ip havuzundaki ip'leri otomatik olarak bilgisayarlara atamanıza yarar.
Başlangıç , ardından Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi-Fi'yi seçin . Bilinen ağları yönet, ayarlarını değiştirmek istediğiniz ağı ve ardından Özellikler'i seçin. IP atamasının altında Düzenle'yi seçin. IP ayarlarını düzenle'nin altında Otomatik (DHCP) veya El ile'yi seçin.
IPV6 kısaca internet Protokolü sürüm 6 olarak bilinmektedir. Aynı zamanda internet protokolünün 6. revizyonu olarak öne çıkar. Internet özellikli cihazların iletişim kurması amaçlı benzersiz ip adresleri sağlayan bir özelliğe sahiptir. Özellikle 128 bitlik bir adres kullanır ve buna bağlı olarak işlem gerçekleştirilir.
İnternet Protokolü sürüm 6 (IPv6), İnternet'in ağ katmanı için standart protokol paketidir. IPv6, İnternet Protokolü paketinin geçerli sürümünün (IPv4 olarak bilinir) adres kullanımdan kaldırma, güvenlik, otomatik yapılandırma, genişletilebilirlik gibi birçok sorununu çözmek için tasarlanmıştır.
Şirketinizde geniş bir IP kapsamı ve yeterli sayıda IP var ve özel bir güvenlik denetleyicisi yoksa bu süreyi 8 gün olarak ayarlayabilirsiniz. DHCP'yi WiFi bağlantıları için kullanıyorsanız veya elinizde yalnızca birkaç IP kaldıysa bu süreyi en fazla 2 gün olarak ayarlamalısınız.
Başlat'a tıklayın, Çalıştır yazın, açılan ekrana services.msc yazın ve ardından Tamam'a tıklayın. Hizmetler listesinde, DHCP Sunucusu adlı hizmeti arayın. Varsa DHCP Sunucusu'na çift tıklayın. Genel sekmesinde Başlangıç türü bölümünde Devre dışı'yı seçin.
Paketlerimizde görüldüğü üzere DHCP Sunucusuyla iletişim kurulurken UDP kullanılıyor ve 67. ile 68. port olmak üzere iki adet port kullanılıyor.
SIEM araçlarının DHCP loglarına erişebilmesi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlardan bazıları da paylaşım yoluyla bu log dosyasına erişmek istemektedir. Varsayılan olarak “Windows\System32\dhcp” yer alan bu alanı paylaşıma açmak yerine, farklı bir alana loglarını yönlendirmek daha mantıklı olacaktır.
DHCP hataları; bir ağdaki DHCP sunucusu veya yönlendiricisi, ağa katılma için aygıtın IP adresini otomatik olarak ayarlayamadığında ortaya çıkar. Bu, internete bir web tarayıcısı ile eriştiğinizde bir ağ bağlantısı hatasıyla karşı karşıya kalmanıza neden olur.
İnternete bağlandığınızda bilgisayarınıza bir IP adresi atanır. Bu IP adresleri genellikle dinamik IP'lerdir. Yani, o an boş bulunan bir IP adresi servis sağlayıcınız tarafından size atanır. Bu nedenle, her bağlantıda IP adresinizin son numarası değişir.
Modemin yanlış yapılandırılması modem IP alma hatası yaşanmasına neden olabilir. Yanlış yapılandırmaların yanı sıra kabloların çıkması, router kullanımı gibi durumlar da modem IP hatasının yaşanmasına yol açabilir. Hatlardan kaynaklı durumlarda modem üzerindeki ethernet gibi ışıkların yanması gerekir.
Aşağıdaki parametreleri ayarlayın: IP adresi (genellikle 192.168.1. ***), ağ geçidi adresi (genellikle 192.168.1.1), ağ ön eki uzunluğu ve alan adı (DNS adresi). Bağlı olan diğer telefonlardaki ayarlara bakabilirsiniz. IP adresinin son kısmı (aralık: 2 ila 254) hariç aynı ayarları telefonunuzda da yapın.
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim imkanı sunan bir protokoldür. DHCP ayrıca, cihazdaki varsayılan ağ geçidi, ve DNS sunucusu bilgilerini alt ağlara bölmek için de kullanılır.
DHCP açlık saldırısı olarak Türkçeye çevirebileceğimiz bu saldırıda, DHCP sunucusunun sahte MAC adresleri ile DHCP sunucusu üzerindeki kaynakların tüketilmesi hedeflenir. Saldırgan, DHCP sunucusu üzerindeki IP adresi kaynağını tüketene kadar sunucuya istek paketleri gönderir.
DNS (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: Alan Adı Sistemi), internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri