Söz konusu zaman diliminden bu yana İran'dan Türkiye'ye farklı statülerde; evlilik, öğrencilik, ticaret, turizm gibi yollarla geçici veya vatandaşlık kapsamında oturum izni alarak kalıcı olarak birçok İran vatandaşı göç etmiştir.
Van'ı 2023'ün ilk yarısında yarım milyona yakın İranlı turist ziyaret etti. Özgürce giyinen, kulüplerde istedikleri gibi eğlenen İranlı turistler için Van, İran rejiminin baskılarından kaçış alanı. Kentte, İranlılara özel işletmelerin sayısı da artıyor.
Türkiye ve İran, Pakistan ile birlikte Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın üç kurucu üyesinden ikisidir. Türkiye ile İran'ın kara sınırı 560 km'dir. Karadan Gürbulak Sınır Kapısı iki ülkeyi birbirine bağlar.
Buna göre Türkiye'ye gelen ve UK başvurusu yapan İranlıların mülteci statüsü alması yasa gereği mümkün değildir. Bu yüzden mülakatları olumlu değerlendirilen İranlılara “şartlı mülteci” statüsü verilmektedir.
İran ile Türkiye arasında da tam karşılıklılık uygulaması bulunmuyor. Bu yüzden İran şartsız ev alabilecek ülkeler listesinde bulunmuyor. İranlıların ev alabilmesi için özel izin almaları gerekiyor. Bunun için İçişleri Bakanlığı'na başvurmaları şart.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye'de en az 6 ay süreli oturma izni ile ikamet eden İran uyruklu yabancılar yurtiçinden çalışma izni başvurusunda bulunabilirler. Yurtdışında bulunan İranlılar, İran veya daimi ikamet ettikleri 3.ükede bulunan Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcikleri aracılığı ile başvuruda bulunabilirler.
İRAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
AB'den 560 milyon euro
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, birliğin bu yıl Suriye'deki iç savaştan kaçan mültecilere yardımcı olmak için 560 milyon euro bağışlayacağını açıkladı.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 62. Maddesinde Avrupa ülkeleri dışında yaşanan olaylar nedeniyle vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan yabancıya veya bu tür olaylar sonucu korku sebebiyle ülkesine dönmek istemeyen vatansız kişiye şartlı mülteci statüsü tanınır.
Kısaca, geçici koruma statüsü altında bulunan Suriyeli mülteciler ancak evlenme, evlat edinme veya istisnai yollardan vatandaşlık elde edebilmektedir.
1723-1727 Osmanlı-İran Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ile çöküş devrine girmiş olan İran'daki Safevî Devleti, ardından ise (1725'ten sonra) İsfahan'ı ele geçirerek İran'a egemen olan Afgan Hotakîler arasında süren ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan askerî mücadele.
TÜRKİYE'DEN BÜYÜK TEK KOMŞU
İran, 1.648.195 km2'lik yüzölçümüyle Türkiye'nin komşuları arasında yüzölçümü Türkiye'den büyük olan tek komşu ülke, aynı zamanda yüzölçümü açısından, Libya'dan sonra ve Moğolistan'dan önce gelen Dünya'nın 18. büyük ülkesidir.
Halaç gibi Türk toplulukları ise Fars, İsfahan, Kerman, Buşehr, Kohgiluye, Çarmahal, Huzistan gibi eyaletlerde dağınık şekilde yaşamaktadır. İran'ın Kuzey doğusunda ise Türkmenler ve Horasan Türkleri, Golestan ve Horasan eyaletlerinde yaşamaktadırlar.
Günümüz İranlıların ataları olarak kabul edilirler. Antik İran'da kurulan en önemli iki imparatorluk Ahamenişler ve Sasaniler, Persler tarafından kurulmuştur. Fars devletlerinin tarihi Ahamenişler ve Sasaniler şeklinde 2550 yıl öncesine kadar uzanır.
İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
Resmî dili Farsçadır. Anayasasının 12. maddesine göre ülkenin resmî dini İslam, resmî mezhebi ise İsnâaşeriyye Şiiliği'dir.
Einstein'ın aslında Alman vatandaşı, Hitler'in ise Avusturya vatandaşı olarak doğduğunu ilk öğrendiğimde şaşırmıştım. Üstelik ikisinin bir de ortak noktaları var: Einstein hayatının beş yılını, Hitler ise yedi yılını “haymatlos” olarak geçirmiş, yani vatansız.
"238 bin 55 Suriyeli Türk vatandaşlığı kazandı"
2023 Aralık ayı itibariyle 238 bin 55 geçici koruma altında bulunan Suriye uyruklu yabancı, istisnai olarak Türk vatandaşlığını kazanmıştır. Bunların 134 bin 422'si reşit 100 bin 633'ü çocuktur. 18 yaşından büyük olanın sayısı 156 bin 987'dir."
Vatansız kişiler; eğitim, sağlık hizmeti, istihdam ve hareket özgürlüğü gibi temel haklara erişmede zorluklarla karşılaşabilirler. Bu haklara erişme imkanı olmadan, ömürleri boyunca engeller ve hayal kırıklıklarıyla karşılaşabilirler.
Yardımlar, bireysel değerlendirme neticesinde uygun bulunan kişilere yapılmaktadır. uyarınca İl Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyadaki mülteci statüsüne sahip insanlara bakıldığında, bir insanın mülteci olarak kalma süresi ortalama 17 yıl sürmekte. 50 yıldır mülteci statüsünde yaşamakta olan insanlar var.
2644 numaralı Tapu Kanunu'nun 35. maddesine göre yabancı uyruklu kişiler, yasal sınırlamalara uymak kaydıyla Türkiye'den ev satın alabilirler. Yabancıların gayrimenkul satın almaları için Türkiye'de oturum iznine sahip olmaları gerekmemektedir.
İran pasaportu şu anda Guide Consultants Pasaport Sıralama İndeksi'nde 96. sırada bulunmaktadır. İran pasaportunun sıralaması İran pasaport sahiplerine sağladığı giriş özgürlüğüne göre belirlenmektedir. Buna göre, İran sahipleri 43 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 146 ülkeye giriş için vize çıkarmaları gerekir.
Türkiye'den İran'a seyahat için vize almak gerekiyor mu tüm detayları ile derledik. İran, 90 günü aşmamak kaydı ile 180 gün içinde pasaport sahibi olan kişilerden vize talep etmez. Eğer seyahat 90 günden daha fazla ise kişilerin vize başvurusu yapmaları gerekir.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Türkmenistan'ın umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarının Türkiye'ye yapacakları azami 30 gün ikamet süreli turistik amaçlı seyahatlerinde verilen vize muafiyeti kaldırıldı. Böylece Türkmenistan vatandaşları vizeye tabi olarak Türkiye'yi ziyaret edebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri