Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, ünvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur: Alm. (Almanca), İng. (İngilizce), Kocatepe Mah. (Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok. (Güniz Sokağı), Prof. (Profesör), Dr.
Kısaltmalarda kurum, kuruluş ve üniversite adlarında bütün baş harfler büyük yazılır. Bunlara örnek olarak; TRT, TBMM, İTÜ, DSİ, TDK, TTK, MEB verilebilir. Kısaltmaların arasına nokta konulmaz. Fakat T.C istisnadır.
Kelimelerin ilk veya ilk birkaç harfiyle oluşturulanlar: s. (sayfa), haz. (hazırlayan), gön. (gönderen) gibi. Kelimelerin ilk harf veya harflerinin yanında sonraki harflerin de alınmasıyla oluşturulanlar: drl. (derleyen), Bçvş. (başçavuş), Dr. (doktor gibi) gibi.
Örneğin TBMM Türkiye Büyük Millet Meclisinin kısaltmasıdır. Türkçeye Latince ve Yunanca gibi Avrupa dillerinden geçmiş kelimelerin kısaltmaları ise kelimelerin orijinal dildeki yazılışlarına göre yapılır. Örneğin Santimetre - Cm. Nokta kullanılmayan kısaltmalarda kullanılan eklerin tamamı kesme işaretiyle ayrılır.
Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için konur: TBMM'nin, TDK'nin, BM'de, ABD'de, TV'ye vb. Sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur: 1985'te, 8'inci madde, 2'nci kat; 7,65'lik, 9,65'lik, 657'yle vb.
İlgili 25 soru bulundu
Ancak kısaltması büyük harflerle yapıldığı hâlde bir kelime gibi okunan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın okunuşu esas alınır: ASELSAN'da, BOTAŞ'ın, NATO'dan, UNESCO'ya vb. Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un vb. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Yapılan kısaltma metin içinde ilk kullanıldığı yerde parantez içinde yalnız bir kez açıklanmalıdır. Bu gibi kısaltmalar SİMGELER ve KISALTMALAR dizininde “Kısaltmalar” alt başlığı altında açıklamaya göre alfabetik sırayla sunulmalıdır (Ek 12).
Değişiklik TDK sitesindeki "Noktalama İşaretleri (Açıklamalar)" sayfasındaki "Kesme İşareti" açıklamasına "Uyarı" olarak girdi. Uyarıda "Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz" denildi.
ABD'deki biçimin- de yazılmış bir örneğe getirilen ek Türkçenin ses düzenine uygunken SSK, TDK veya TSK kısaltmalarına getirilen eklerde uyum gözetilmiyor. SSK'li, TDK'nin, TSK'deki olması gerekirken karşılaştığımız yazım SSK'lı, TDK'nun, TSK'daki biçimindedir.
Türk lirasının kısaltması "TL", Türk lirasının simgesi ise "₺"dir. Türk lirasını ifade edebilmek amacıyla kullanıldığı yere göre, aynı anda kullanmamak koşuluyla ya simge ya da kısaltma kullanılabilir.
Kısaltma bkz., tartışılan konuyla karşılaştırma yapmak ve konuyu genişletmek üzere okuyucuyu diğer materyallere yönlendirmek için yazılı olarak kullanılır.
Kısaltılmak istenen kelimenin ilk üç harfi alınır ve kısaltmanın sonuna nokta konur. Özel isimlerin kısaltması büyük harfle başlar: İst. [İstanbul], Ank.
Türk Hava Yolları kısaltması olarak bilinen THY 1933 senesinde kurulmuş bir hava yolu şirketidir.
yy. yy. [1] Yüzyıl.
Televizyon / tv. 3- Cins isimlere ek getirildiğinde, ekler kesme işareti ile ayrılmaz. 4- Ülke isimlerinin kısaltmalarında her harf büyük yazılır.
- Kurum, kuruluş adlarına gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz. Bunun istisnası niteliğinde bir örnek olarak “AVRUPA BİRLİĞİ”Nİ verebiliriz.
İçinde de sokak diye bölümlendirmeler yapılır. Mahalle, Türkçede Mah. kısaltmasıyla gösterilir.
“Standard Tasarısı Hk.”ki 07.06.1979 tarihli yazınızda da hemen görüldügü gibi, “Türk Dilinde Kısalta Kuralları”na göre “hak.” şeklinde olması gereken “hakkında”nın kısaltması alışıldıgı üzere “Hk.” şeklinde, ve “Baş.” şeklinde olması gereken “Başkanı”nın kısaltması yine alışıldıgı üzere “Bşk.” şeklinde yazılarak ...
san.tic.ltd.şti. ind.trade.co.ltd. kısalt.
Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketi. ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Bu kelime genellikle Ziya Gökalptan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ziya Gökalp'tan şeklinde olmalıdır.
tel. (telephone) i.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri