İran'daki Türklerin nüfusu 20 milyon, 25 milyon, 33 milyon, 34 milyon olarak birbirinden farklı şekilde verilmektedir. Dünya Bankası Ülke Profilleri veri tabanına göre 66,1 milyonluk İran nüfusunun %42'sini Türkler oluşturmakta olup, bu oran da yaklaşık 25 milyonluk bir Türk nüfusunu göstermektedir.
Tebriz Türk nüfus oranı olarak en kalabalık Türk nüfusuna sahip olsa da en kalabalık Türk nüfus Tahran'da yaşar. Tahran'da yaklaşık 7 Milyon Türk yaşamaktadır.
Dünya'da yaşayan Türk nüfusu Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına göre yaklaşık olarak 5 milyondur.
Günümüzde ise İran'da yaşayan Türklerin sayısının 30 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle İran için, Türk devlet ve toplulukları içerisinde Türkiye'den sonra en kalabalık Türk nüfusunun bulunduğu ülke diyebiliriz.
İran Nüfusu (Temmuz 2016)
Yapılan araştırmalara göre nüfusunun %61'ini Farslar, %16'sını Azerbaycan Türkleri, %10'unu Kürtler, %6'sını Lurlar, %2'sini Beluciler, %2'sini Araplar ve kalan %2'yi de Kaşkay Türkleri ve diğer Türkmen grupları oluşturuyor.
İlgili 24 soru bulundu
İran Kürdistan'ı dışında kalan ancak Kürtlerin %46,1'ini oluşturduğu Kuzey Horasan Eyaleti'in 2011 yılı resmî nüfusu (867,727) dur.İran'ın 2011 yılı resmî rakamlarına göre nüfusu 75 Milyondur ve bu rakamın %10'nu Kürtler oluşturur. İran'ın Kürt nüfusunun 4-5 milyonunu Şii Kürtler oluşturur.
Etnik köken
Richard Frye'a göre ise Azeriler köken olarak Kuzey İran'da halen bulunmakta olan diğer İranî topluluklar gibi İranî kökenli bir topluluk olup bölgeye 11. ve 12. yüzyıllarda gerçekleştirilen büyük Türk göçleriyle birlikte, Anadolu'da olduğu gibi, Türkleşmişlerdir.
Türk Alevîlik veya Kızılbaşlık, Türkiye, İran, Irak ve Azerbaycan'da yaşayan Türkler arasında yaygındır.
Toplam; 54.365.900 Türk soyundan gelen kişi olduğunu söylüyor. Arap Alevi 50.000 (sanırım fellahlar olabilir?)
1. Köklü bir medeniyet olan İran'ın Perslere dayanan geçmişi. Büyük ve derin bir tarihî geçmişe sahip olan İran, M.Ö. 625 yılına kadar uzanan Pers ve Med İmparatorluklarının günümüzdeki varisleri olma özelliğini taşımaktadır.
Türklerin en çok yaşadığı üç ülke Almanya, Fransa, Bulgaristan, İngiltere ve Hollanda'dır. Türk halkları bakımından ele alındığında en büyük nüfus Türkiye'den sonra sırayla Özbekistan, İran, Rusya, Çin ve Kazakistan'da yaşar.
Amerikan Nüfus Sayım Dairesi, tarafından yayınlanan son araştırmaya göre, Amerika'da 136 bin ile 182 bin arasında değişen sayıda Türk nüfus yaşıyor.
Moğol İmparatorluğu (1206-1294) Cengiz Han'ın kurduğu Uzak Doğu Asya merkezli Asya-Avrupa topraklarına yayılan ve tarihin en büyük ve en güçlü devletini bölünene kadar süper güç olan Moğol İmparatorluğu 1294'te 4'e ayrılmıştır.
Rusya Federasyonu içinde yaşayan Türk halkları ve sıralaması
Rusya Federasyonu'nda yaşayan toplam nüfusun %8,6'sını Türk halkları oluşturmaktadır. Bu oran 12,2 milyon insana tekabül etmektedir. Bu nüfusun yaklaşık %50'sini Tatarlar oluşturmaktadır.
15- AZERBAYCAN
Özellikle Bakü daha çok kültür ve sanat turizmiyle öne çıkıyor ve şehir 24 saat yaşıyor. Ülkede de oldukça fazla Türk bulunuyor. Ülkedeki Türk sayısı: 55 bin.
İran'daki Ermenilerin sayısı Ermeni kaynaklarına göre 100.000 civarındadır. İran'da Ermeni nüfusunun en yoğun olduğu şehir Tahran'dır.
Çeşitli araştırmalara bakıldığında Türkiye'de kendini Kürt olarak tanımlayan vatandaş sayısı 12-15 milyon civarındadır. Bu nüfusun büyük kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşamaktadır. Ancak 20.
KONDA hesaplamasıyla, tüm Türkiye nüfusu içinde Türklerin yüzde 73,6 ile 53 milyon 377 bin, Kürtlerin yüzde 18,3 ile 13 milyon 261 bin, diğer etnik gruplar toplamının ise, yüzde 8,2 ile 5 milyon 915 bin olduğu sonucuna varılmıştır.
Etnik gruplarla ilgili bir proje olan Joshua Project ise, yapmış olduğu araştırmalar ile Türkiye'deki Türkçe konuşanlar da dahil toplam Kürt nüfusunun 15 milyon civarında olduğunu belirtmektedir. Türkiye'deki Kürtler, çoğunlukla Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne yayılmış halde bulunurlar.
Kürtler CIA'ya göre ülke nüfusunun %10'unu oluştururken Fars ve İran Azerileri'nden sonra İran'da üçüncü büyük etnik azınlıktır. İran'da Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgeler; Kirmanşah, Kürdistan ve İlam eyaletleridir.
Alevîlerin İslâm inancına göre İslâm'ın şartları değişmez. Alevîler de kelime-i şahadet getirir, namaz kılar, oruç tutar, zekât verir ve Hacca giderler. Nasıl ki Sünnîler arasında ibadetini edâ etmeyenler varsa, Alevîler arasında da vardır.
Azeriler, Azerbaycanlılar, veya Azerbaycan Türkleri Kafkasya ve İran platosu arasındaki geniş arazide yaşayan bir Türk halkı. En büyük nüfusu İran Azerbaycanlıları oluşturur.
Azerbaycan bir coğrafi isimdir. Anadolu gibi. Bir ulus ismi değildir. Doğru ifadeyle Azerbaycan Türkleri, aynı Türkiye Türkleri gibi Türklerin Oğuz grubundandır.
Modern Azeri halkının Türk olduğu bilinmekle beraber, atasal kökleri Hint-İranlı veya Hint-İran dillerini konuşmuş kabilelere ve yahut bölgenin diğer etnik gruplarına dayanmaktadır.
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri