Bu bilimsel tabirle “J-biçimli” bir mekanizmadır, günde 1-2 bardak kahve hafızaya olumlu etki sağlar, 3 bardaktan fazla tüketildiğinde unutkanlık riski başlar. Ayrıca fazla kafein cildinizi kurutur, erken yaşlanmasına yol açar.
ABD'deki araştırma, günde iki fincan kahvenin unutkanlığa iyi geldiğini gösterdi. Tam 10 yıl boyunca 65-80 yaşları arasındaki 6 bin 500 kadın arasında yapılan araştırmada, deneklerden günde 261 miligram, yani iki-üç fincan kahve içenlerin unutkanlık riskini yüzde 36 azalttığı görüldü.
Türk kahvesinin içerdiği kafein bir uyarıcı maddedir. Uyarıcı maddelerin ise bağımlılık yapıcı etkileri vardır. Sürekli olarak fazla kahve tüketirseniz vücudunuzda bağımlılık hissi oluşur ve kendinizi tatmin etmek için daha fazla kahve içmeye yönelirsiniz.
Kötüye kullanılan psikoaktif maddeler ödül, motivasyon ve bağımlılıkta fonksiyon gören nukleus accumbenste dopamin salınımına sebep olarak beyin aktivitesini arttırır. Kafein günlük olağan dozda tüketildiğinde beynin ön bölgesinde dopamin artışı oluşturur.
İtalya da üniversite öğrencileri arasında yapılan yeni bir araştırma, kahvenin içerdiği kafeinin unutkanlığa sebep olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, denekler, çok iyi bildikleri bazı kelimeleri hatırlamakta zorluk çekiyorlar. Yani kafein dilimin ucunda ama durumunun daha sık yaşanmasına yol açıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Kültürümüzde önemli bir yeri olan Türk kahvesi, beynin çalışmasını motive eden uyarıcıların en önemlilerindendir. Kahvenin içinde bulunan ve beyinde uyarıcı görev yapan kafeinin yorgunluğu azaltıcı etkisinin yanında konsantrasyon ve uyanıklığı yükselten özelliği de bulunmaktadır.
Kahve içenlerin kendilerini daha enerjik hissetmeleri işte bu yüzden. Ve işte tam bu sırada da beyin her zaman olduğundan daha verimli çalışıyor. Yani kısacası kahve algılama süresi, bellek ve bilişsel fonksiyonları geliştirerek bireylerin daha zeki olmasına yol açıyor.
Kahve tüketmeyi bırakanlar depresyon, anksiyete, baş dönmesi, grip benzeri semptomlar, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri ve halsizlik gibi yan etkiler bildirdiler.
Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Çok fazla kahve içmek demir emilimini engelleyerek kansızlığa neden olabilir. Vücut dokularına oksijen taşıyan sağlıklı kan hücrelerinin azalması, kendinizi yorgun hissetmenize neden olur. Enerji düşüklüğünün yanı sıra anemi, tırnaklarınızın görünümünü de etkiler. Tırnaklar hassaslaşarak, kırılmaya başlar.
Aşırı kafein, kaygıyı tetikliyor! Günde 5-10 fincandan fazla kahve tüketiminin anksiyete (kaygı) ve panik atağı tetikleyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle hamilelerin aşırı tüketimden kaçınmaları gerektiği uyarısında bulunuyor.
Birkaç fincan kahve içmek açlığınızın azalmasına yardımcı olur. Sabahları kahve içmek metabolizmanızı artırabilir ve iştahınızı bastırabilir.
Somon, ton balığı, uskumru gibi balıklar, omega 3 içeren balıklar arasında başta yer alıyor. Yeşil yapraklı sebzelerin en kıymetli olanlarından ıspanak, içerdiği C vitamini, folik asit ve mineraller sayesinde beynin etkili ve işlevsel çalışması için muhakkak tüketilmesi gereken bir besindir.
Unutkanlığın en temel sebeplerinden biri vücudumuzdaki Omega 3 eksikliği. İşte bu yaygın problemin çözümü de omega 3 bakımından zengin yiyeceklerin başında gelen balıklardan geçiyor. Özellikle somon, sardalya, ton balığı ve uskumruda bol miktarda omega 3 bulunuyor, bizden söylemesi.
Kafeinin etkisi 15 dakika içerisinde hissedilebilir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık olarak 1 saat sonra en üst seviyeye çıkar. Çoğu insanda birkaç saat bu seviyede kalabilir. 6 saat sonra ise alınan miktarın yarısı hala vücutta olur. Kafeinin kan dolaşımından tamamen temizlenmesi 10 saati bulabilir.
Günde 3 fincanın üzerinde kahve tüketiminin doğurganlığı olumsuz etkileyebildiği, 5 fincanın üzerinde kahve tüketiminin de kemik erimesine yol açabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Yine aşırı kahve tüketimi uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve hassasiyet gibi olumsuzluklara yol açabilir.
Özet: Kahve, kahvenin bağımlılık yapıcı özelliğinden sorumlu doğal uyarıcı olan kafeini içerir. Kafein tükettiğinizde, beyninize gitmeden önce mideniz tarafından hızla emilir. Beyne ulaştığında beyindeki hücreler üzerinde doğrudan uyarıcı bir etkisi vardır.
Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Kahve İçmek B12 Eksikliği Yapar mı? Çok fazla kahve tüketimi B12 eksikliğine sebep olabilir. Bu durumda da kişilerde halsizlik hali ortaya çıkabilir. Kahvenin bol miktarda kafein içermesi tüketiminde stres hormonlarını tetikler.
Kahve, Sultan Ahmet I zamanında (1606-1611) yılları arasında üçüncü defa yasaklandı. Kahvenin son defa yasaklanması ise Sultan IV Murat zamanında olmuştur. 1633 yılında kahveyle birlikte tütün de yasaklandı. Gerekçe olarak İstanbul'daki büyük yangınlara kahvehanelerin sebep olması gösterildi.
Her üründe olduğu gibi kahvenin fazla tüketilmesi de zararlıdır. Türk kahvesinin faydalarından yararlanabilmek için, ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Günde 2 fincan Türk kahvesi içilmesi, idealdir. 2 fincandan daha fazla tüketildiğinde zararlı etkileri ortaya çıkmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri