Isı dedektörü, yangına karşı ısıyı veya ani ısı artışını tespit ederek durumu kontrol paneline ileten güvenlik sistemi cihazından biridir. Kullanıldığı alandaki sıcaklık derecesini kontrol etme ve ani ısı artışını tespit etmek amacıyla kullanılır.
Isı dedektörü, yangınlara karşı ortamdaki ısıyı ya da ani ısı artışlarını algılayıp, durumu kontrol paneline ileten cihazlardır. Ortamdaki sıcaklık derecesini kontrol etmek ya da ani ısı artışlarını tespit etmek için ısı dedektörleri kullanılmaktadır.
Isı dedektörü, ortamdaki ani sıcaklık değişikliklerini algılayıp durumu kontrol paneline iletmesidir. Isı dedektörler ortamdaki ani ısı değişimlerini kontrol etmek ve kontrol altına almak için kullanılır. Yangın alarm sistemi için kullanılan gelişmiş ve fonksiyonel bir cihazdır.
Endüstriyel ortamlarda meydana gelen sıcaklık değişimlerini ölçmek ve ortaya çıkan farklılıkları algılamak için kullanılan sıcaklık ölçüm cihazlarında; termistör, termokupl ya da infrared (kızılötesi) sensör gibi farklı teknolojilerin kullanılması söz konusu olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Işın tipi duman dedektörleri, ışık hüzmesi üreten bir verici ünite ile ışını alıcı ünite arasında gönderilen ışının kesilme miktarını tespit ederler. Bu kesilme miktarı, kesilmenin yüzde oranına göre belirlenen alarm eşik seviyesine geldiğinde dedektörler alarm durumuna geçerler.
Isı sensörleri, soğutucu sıcaklığını ölçer ve ECU'ya bilgi gönderir. Isı sensörü, kontrol ünitesinin motorun aşırı ısınmasını veya sıcaklıktaki olağandışı artışı belirlemesini sağlar. Araç üreticilerine bağlı olarak bu sensör, termostatın yanına veya içine monte edilir.
Çeşitleri Nelerdir ? Bir ortamın veya sistemlerin sıcaklığını ölçmeye yarayan sıcaklık ölçüm sensörleri; termokupl, termistör, RTD(direnci sıcaklığa bağlı), ve manyetik termometre gibi birden çok teknolojiye sahiptir. film direncinin sıcaklığa bağlı olarak nasıl değiştiğini ölçer.
Motorlar, yüzey plakaları, ev aletleri, endüstriyel ekipman, bilgisayarlar, egzoz gazı izleme, elektrikli radyatörler için sıcaklık sensörü kullanılır.
Alev dedektörü yangın meydana gelme ihtimali olan ortamlarda alev kıvılcımlarından doğan ışımayı tespit ederek olası bir yangın ihtimalinde sinyal üreten cihazlardır.
HDM(Hot Metal Detector), sıcak metal dedektörleri, malzeme ısısının varlığını algılayan fotoelektrik sensörlerdir. Transmitter'a (verici) gerek yoktur. Ağır kullanım koşulları altında çalışabilen sensörlerdir.
Yüksek tavanlı ve noktasal tip optik duman dedektörlerinin altyapısı , montajı , işletmesinin zor olduğu ve algılamayı geciktirecek etkilerin bulunduğu alanlar için ışın hüzmesinin karşıya gönderilmesi ve dönmesini takip eden yangın algılama çözümünü beam dedektör olarak tanımlayabiliriz.
Vericiden çıkan kızılötesi ışın normalde hiçbir engele takılmadan alıcı üzerine düşer. Yangın esnasında çıkan dumanın, alıcı üzerine düşen ışın miktarını azaltması sonucunda dedektör yangın alarmı verir. Algılama Prensibi Işın tipi duman dedektörü, ışığın engellenmesi prensibine göre çalışır.
Metal dedektörler manyetik indüksiyon prensibi ile çalışırlar, bu açıdan tranforma- törlere benzerler. Bir hedefe veya ortama manyetik alan yayınlar ve geri dönen sinyali analiz ederler, yayınlanan manyetik alan za- manla değişken olup genellikle ses frekansı civarındadır..
Beam Dedektörü Nasıl Çalışır? Işın duman dedektörü alıcı ve verici olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Alıcı ünitesi ile verici, yansıtıcı yüzey arasında devamlı bir IR ışın vardır. Duman veya başka bir cismin bu ışını kesmesi halinde alarm üreten bir algılama dedektörüdür.
Bu tip sensörler, sıcaklık değişimlerini izlemek için konveksiyon + radyasyon kullanır. Isı yükseldikçe ve soğudukça, konveksiyon akımlarında dibe çöktüğünde, radyan enerji yayan sıvıları ve gazları ve kızılötesi radyasyon (güneş) biçimindeki bir nesneden iletilen radyan enerjiyi tespit etmek için kullanılabilir.
Sensör tipleri
Temel olarak iki tip sensör vardır, analog sensörler, dijital sensörler.
Isıl çift, "termoelektrik termometre" veya termokupl denen cihazın elektrik bağlantısı yapan iki farklı elektrik iletkeni vardır. Termokupl Seebeck etkisi sonucunda sıcaklığa bağlı olarak voltaj üretir ve bu voltaj sıcaklık ölçmek için kullanılır. Termokupllar sıcaklık sensörleri olarak kullanılır.
Sıcaklık sensörü, bir nesnenin ya da bir ortamın sıcaklık değerini ölçen sensördür. Ölçüm işlemi dijital ya da analog olarak gerçekleştirilebilir.
LPG Isı Sensörünün arıza yaptığını gösteren belirtiler ise şöyledir; Araç motoru yeterli ısınmaya ulaşsa bile benzinden gaza geçmeyebilir. Düğmenin gazda dönmesine rağmen araç benzinde çalışmayı sürdürebilir. Motor ısınmadan direkt LPG'ye geçebilir.
Pasif sensör olan termokuplların aksine, RTD'ler elektriksel direnç prensibine göre çalışır. Dirençteki bir değişikliği ölçmek için içlerinden küçük bir akım geçirmek gerekir. Bu nedenle, DAQ sisteminin sinyal koşullandırıcısının, çıkışı okumak için bu sensör gücünü veya “uyarmayı” sağlaması gerekir.
Sabit sıcaklık dedektörleri, ortam sıcaklığının (EN54-5 standardının belirlediği eşik değer olan) 60°C'yi geçmesi durumunda algılama yapar. Kombine sıcaklık dedektörleri ise ortam sıcaklığı 60°C'yi geçtiğinde veya sıcaklık artışı bir dakikada 30°C'den fazla olduğunda algılama yapar.
Baz istasyonlarının DC 48 volt enerji ile çalışması nedeniyle duman dedektörünün de DC 48 volt ile çalışması önemlidir.
Alev iyonlaştırma dedektörü (FID), GC'de en çok kullanılan detektörlerden biridir. FID, karbon içeren organik bileşikleri iyonize etmek için bir alev kullanır. Numunenin GC kolonunda ayrılmasının ardından her analit, karbon atomlarını iyonize eden hidrojen ve hava ile beslenen bir alevden geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri