http://www.sgk.gov.tr internet adresinden “İŞVEREN” menüsü seçilerek, “Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi”, “Kullanıcı Şifre Ekranı”, “Çalışılmadığına Dair Bildirim İşlemleri”, “Giriş” bölümünde yer alan bilgiler kaydedilerek yapılabilir.
İşveren modülüne erişim https://uyg.sgk.gov.tr/vizite/welcome.do web adresinden sağlanmaktadır. Ayrıca işverenler www.sgk.gov.tr adresinden E-SGK > İŞVEREN > Çalışılmadığına Dair Bildirim Girişi (4A) linkini kullanarak geçici iş göremezlik işveren işlemleri sayfasına geçiş yapabilecekler.
Bu durumda işverenler tarafından yazının tebliğ alındığı günden itibaren 5 iş günü içinde bildirim yapılması gerekmektedir. On günden uzun süreli istirahatlerde, her 10 günlük sürenin sonunda bildirim yapılması, sigortalının talebine bağlıdır.
Raporu Bildirmeme Cezası 2023
2- E-rapor ekranından işçinin çalışıp çalışmadığını “Çalışmadı” veya “Çalıştı” olarak, bildirmeyen işverenlere asgari ücretin yarısı, geç bildirenlere ise asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır.
İşveren, işgöremezlik raporu alan çalışanı SGK'ya bildirmek yükümlü. Ancak uzun süreli raporlarda işverenler çalışanları işe gelmeleri konusunda zorlayabiliyor, gerekli bildirimleri yapmıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Kocaeli Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ÖNEMLİ: İstirahat Alan İşçi Raporunun 5 Gün İçinde SGK Sistemine Girişinin Yapılması Gerekmektedir.
Çalışanın iş göremezlik ödeneği alabilmesi için sağlık kurulu ya da doktor tarafından verilmiş olan raporun 5 gün içerisinde işverene teslim edilmesi gerekir. İşveren de yine 5 gün içerisinde raporu E-Rapor sistemine girmelidir. Ardından sağlık raporu SGK tarafından incelenerek onaylanır.
Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi İle Genel Sağlık Sigortası Giriş Bildirgesini yasal süre içerisinde verilmemesi halinde her bir sigortalı için bir aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.
Rapor, elektronik ortamda işverenin sistemine düşmektedir. Bu durumda sağlık raporu ne zamana kadar onaylanmalı sorusu akla gelmektedir. Sistemden rapor süresini kontrol eden işveren, raporda yazan istirahat bitiş, işe başlama tarihini takip eden ayın en geç 26'sına kadar onaylamalıdır.
Rapor Aldım, İşveren Sigorta Primlerimi Ödemezse Ne Yapmalıyım? Öncelikle belirtmek gerekir ki yukarıda sayılan geçici iş göremezlik hallerine ilişkin rapor aldığınızda işverenin sigorta yatırmasına gerek bulunmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus işverenin bu sürelerde size ücret ödeyip ödememesidir.
Bu nedenle alınan bir sağlık raporunun zamanında kuruma bildirilmemesi halinde, 657 sayılı Kanunun 125/A bendi gereğince Uyarma cezasına muhatap olabilir.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
ÖNEMLİ. Uygulamaya giriş, güvenliği arttırmak amacıyla sms onay kodu gönderimine başlanmıştır. Bu kapsamda kullanıcı giriş ekranından sonra sisteme kayıtlı cep telefonuna onay kodu içeren sms gönderilmektedir.
İlk 2 günlük ücreti işverenin ödemesine dair bir yükümlülük mevzuatta belirtilmemiştir. Öte yandan iş kazası nedeniyle geçici iş göremezlik ödemesi alacak olan sigortalıya SGK, raporun ilk 2 gününü de kapsayacak şekilde ödeme yapar.
Hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, - Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir.
SGK tarafından rapor ücreti ödenmesi için en az 3 gün rapor alınması gerekmektedir. İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır.
SGK'nın anlaşmalı olduğu bankalar: Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank, Akbank, Burgan Bank, Fibabanka, Şeker Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası'dır. Eğer anlaşmalı bankalardan herhangi biri kullanılmıyor ise ödenek PTT Bank'tan çekilebilir.
Sosyal Güvenlik Kurumunun genelgesine göre 1 Ocak-31 Aralık zaman dilimini kapsayan bir yıl içerisinde işçiler, toplam 40 gün rapor alabilir. İlk etapta iş yeri hekiminden 2 gün istirahat raporu alan çalışanlar, doktor muayenesi sonrasında tek seferde 10 gün rapor alabilir.
Rapor oranıyla alınacak emekli maaşı arasında hiçbir bağlantı bulunmamaktadır.
2023 Haziran ayına ilişkin muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin/aylık prim ve hizmet belgelerinin 15/8/2023 tarihini takip eden beşinci iş gününün sonu olan 22/8/2023 tarihine kadar verilmesi ve muhteviyatı prim borçlarının da 31/8/2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) ödenmesi halinde söz konusu belge/beyannameler ...
Ancak, e-Bildirge sistemi üzerinden gönderilecek olan Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin son verilme tarihinde bir değişiklik olmayıp en geç 26.04.2023 tarihine kadar gönderilmesi gerekmektedir.
İşe giriş bildirgesi sigortalının Kanunun 6 ncı maddesinin (l) bendi kapsamına girenler için işe başladığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde, diğer hallerde ise işe başladığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde bildirilmek zorundadır.
Hastalık, meslek hastalığı, analık, iş kazası nedeniyle iş göremez durumda olduğunu belirten sigortalının, Yetkili hekim ve sağlık kuruluşuna başvurması, Raporun en az 3 gün süreli olarak alınması, Alınan en az 3 gün süreli raporun işverene en kısa sürede teslim edilmesi gerekmektedir.
Raporunuzu devlet ve üniversite hastanelerinden veya SGK anlaşmalı özel hastanelerden alabilirsiniz. Raporun geçerli olması ve rapor parasının hesabınıza yatması için son bir yıl içinde 90 gün prim yatırmış olma zorunluluğu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri