(3) OSGB'ler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve çalışacak personel sayısına yetecek asgari büyüklükte olacak şekilde; en az 10 metrekarelik muayene, 15 metrekarelik ilkyardım ve acil müdahale, 10 metrekarelik iş güvenliği uzmanı odaları ile 12 metrekarelik bekleme yerinden oluşur.
Bu birimin asıl işin yürütüldüğü mekânda ve giriş katta kurulması esastır. b) Bu birimlerde sekizer metrekareden az olmamak üzere bir iş güvenliği uzmanı odası ile işyeri hekimi tarafından kullanılmak üzere bir muayene odası ve 12 metrekareden az olmamak üzere bir ilkyardım ve acil müdahale odası bulunur.
Tüm kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren işyerleri 50'den az çalışan ve az tehlikeli sınıfta yer alıyorsa İş Güvenliği Uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmak zorundadır. Bunun yanı sıra tehlikeli ve çok tehlikeli kapsamında değerlendirilen işyerleri için de İşyeri Hekimi bulundurulması Zorunluluğu vardır.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
BU UYGULAMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TEMMUZ AYINDA YAYIMLADIĞIMIZ BLOG YAZIMIZ İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ: 01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
İlgili 42 soru bulundu
a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.
Vergi mevzuatında 5 yıl, SGK mevzuatında 10 yıl, Türk Ticaret Kanunu'nda 10 yıl ve İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında ise 15 yıl saklama zorunluluğu vardır. SGK'nın denetim ve kontrol ile görevlendirilen memurlarınca istenilmesi halinde de bu kayıt ve belgelerin 15 gün içinde ibraz edilmesi gerekmektedir.
Ortalama olarak bir C sınıfı iş güvenliği uzmanı 13.830 TL maaş alabilir. En yüksek C sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşı ise 24.910 TL olarak belirlenmiştir.
Ayrıca tam zamanlı iş güvenliği uzmanlığı yapan kişinin başka bir işyeri ile de iş sözleşmesi yapamayacağı yönetmelik ile belirlenmiştir. 195 saatlik çalışma süresinin yanında, tam zamanlı İş Güvenliği Uzmanı aylık 22.5 saat fazla mesai yapabilmektedirler.
İş Güvenliği Uzmanlarının Birden Fazla Yerde Çalışması
İş Güvenliği Uzmanları, tam zamanlı olarak bir işyerinde çalışırken, aynı anda başka bir işyerinde yarı zamanlı olarak çalışamazlar. Bunun yanı sıra, tam zamanlı olarak çalışan İş Güvenliği Uzmanlarının aylık çalışma süresi sınırı 195 saattir ve bu sınır aşılamaz.
(2) İş güvenliği uzmanlığı veya işyeri hekimliği belgesi sahibi olan işveren veya işveren vekilleri iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı uyarınca çalışanlara verilecek iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini kendileri verebilir.
İSG sınavından önce İSG kursunu tamamlayan iş sağlığı ve güvenliği önlisans mezunu adaylar başarılı olması halinde isg uzmanı olabilmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği Ülkemizde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Sosyal Sigortalar kurumuna bağlı olarak yönetilmektedir. Bakanlar kurulu tarafından çıkarılan yönetmelik ve yönergelerin karara bağlanarak kanun haline getirilmekte ve ilgili kurum tarafından yürütülmektedir.
Ücretler Nedir? OSGB kurmaya dair sermaye planlaması yapıyorsanız o halde elinizde en az 50.000 TL gibi esnek bir bütçenin olduğunu bilmeniz gerekir. Esnek çünkü bu sermayeniz büronuzun türüne, kadronuza ve çalıştığınız firmaların yapısına bağlı olarak belirgin oranlarda artabilir.
(1) İş sağlığı ve güvenliği kapsamında; a) Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı, b) Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilkyardımcı, c) Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı, bulundurması zorunludur.
İş güvenliği uzmanları bireysel olarak da çalışabilirler. Bireysel olarak bu işi yapmak isteyen uzmanlar, firmalarda tam zamanlı çalışma yapmak zorunda değildir.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar ve teknik elemanlar, öncelikle eğitimlere katılır. Daha sonra da C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavından başarılı olan adaylar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde eder.
A sınıfı iş güvenliği uzmanı; tehlike sınıfında yer alan iş yerlerinin iş güvenliği departmanında görev yapan ve A sınıfı belgesi alan uzmanlara verilen mesleki isimdir. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili çalışmalar yürütür.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, belgelendirilen iş güvenliği uzman sayısının 165 bini aştığını açıkladı.
İSG Eğitici Sertifikası ücreti de aynı 826 Türk Lirası'dır. Sertifika Vize ücreti ise 206,50 Türk Lirası'dır.
C sınıfı İş güvenliği belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5'tir. Her 5 yılda bir belgenin yenilenmesi ve geçerlilik süresinin uzatılması oldukça önemlidir.
“50 'den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu ile Kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 31.12.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.” Yani +3,5 yıl ile 2024 yılına İSG ertelemesi yapıldı!
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın, kamu kurumları ve 50'nin altında işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde, İşyeri Hekimi, Sağlık Personeli ve İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma yükümlülüğü, COVID 19 Pandemisi gerekçe gösterilerek 31.12.2023 tarihine kadar ertelendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri