İş hukuku en yalın tanımıyla bağımlı çalışma durumunu düzenleyen özel hukuk dallarından biridir. Özellikle sanayi devriminden sonra bağımlı çalışan işçi sınıfının artmasıyla bu hukuk dalı gelişerek günümüze ulaşmıştır. İş hukuku, işçilerin korunmasını hedeflemektedir.
Sosyal güvenlik hukuku kamu hukuku alanındayken iş hukuku karma bir hukuk dalıdır. İş hukuku işçilerin çalışma şartlarını düzenlerken, sosyal güvenlik hukuku sosyal riskler gerçekleştikten sonra getirilecek kamusal koruma ve yardımları ele alır.
İş hukuku, iş ilişkilerini düzenler. Konusu, bireyler arasındaki iş ilişkileridir. Bağımlılık kriterinin iş hukukunda önemli bir yeri vardır. İşi veren ile işi yapan arasında bağımlı bir hukuki ilişki varsa bu, iş hukukunun kapsamına girer.
1- İşverene göre zayıf konumda olan işçinin korunması öncelikli amaçtır. 2- Herhangi bir belirsizlik durumunda işçi lehine yorum ilkesi uygulanır. 3- İşçiler, sendikalar bünyesinde yönetime katılabilir. 4- Özel hukuka ait özellikler taşısa da bünyesinde devlet müdahalesini barındırdığı için karma hukuk niteliğindedir.
İş hukuku, işçi hakları, çalışma koşulları, işçi ücretleri, işçi sendikaları ve işveren-işçi ilişkileri ile ilgili konuları inceleyen hukuk dalıdır. İş hukuku Kara Avrupası hukuk sistemlerine dahil ülkelerde genellikle milli iş kanunları ile düzenlenmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Bundan ötürü de iş hukuku aslında bireysel iş hukuku ve toplu iş hukuku olmak üzere iki ayrı dalda incelenmektedir. Bununla birlikte toplu iş hukuku da sendikalar hukuku, iş mücadelesi hukuku ve toplu iş hukuku olarak sınıflandırılmaktadır.
İş Hukuku Uzmanı Avukat, işçi ve işveren veya Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki uyuşmazlık davalarında, iş hukukuna ilişkin anlaşmazlıkların çözümü için işçi veya işvereni temsil eden kişidir.
Dolayısıyla iş hukukunun ortaya çıkmasının en temel ve basit gerekçesi, ekonomik açıdan güçsüz olan işçilerin piyasa koşulları karşısında korunması, işçilere çalışma hayatındaki temel hakların sağlanması ve güvence altına alınması olarak açıklanabilir.
Nitekim, iş mevzuatında yer alan düzenlemelerin büyük çoğunluğu emredici niteliktedir. Aynı şekilde toplu iş sözleşmesinin iş sözleşmeleri üzerindeki doğrudan ve emredici etkisi 2822 sayılı Yasada açıkça tanınmıştır (TSGLK m.6/I). Bir hükmün emredici olması, buna aksi yolda bir hukuki işlemde bulunmamayı gerektirir.
İş hukuku en genel anlamda işçi ve işveren arasındaki ilişkiyi düzenler. Kanun koyucunun iş hukukunu kanuni güvence altına almasının sebebi işçiyi işverene karşı korumaktır.
Hukukun bu alanı ile ilgili kanun olan İş Kanunu 1475 sayılı kanun uyarınca ele alınır. Peki iş hukuku kaça ayrılır? Basitçe açıklamamız gerekirse hukukun bu dalı ikiye ayrılır. Bu ayrım bireysel ve toplu iş hukuku ve işverenin yükümlülükleri olarak yapılmaktadır.
İş hukuku Türkiye'de en önemli yapı taşlardan biri olan işçi ve işveren arasındaki ilişkiyi düzenler. İşçi ve işverene eşit mesafede durarak, iki tarafın da tüm yükümlülük ve hakları iş hukuku kapsamında belirlenmiştir. Bu hukuk uzmanlığının önemi ise: İşveren tarafından işçinin emeğinin sömürülmesini engeller.
İş hukuku, devlete hizmet ilişkisine dayanarak çalışan işçinin ilişkilerini düzenlemesi ve kapsaması, zaman zaman devletin de iş ilişkilerine müdahale etmesi sebebiyle ne sadece özel hukuk ve ne de sadece kamu hukukuna ait bir hukuk dalıdır. değil, Bu nedenle, iş hukuku karma nitelikli bir hukuk dalıdır.
Resmî merciler tarafından çıkarılan kanun, tüzük, yönetmelik, Bakanlar Kurulu Kararları, genelgeler ve genel emirler gibi yazılı tasarruflara “iş hukukunun resmî kaynakları” denir.
Özel hukukta kimse re'sen icra yetkisine sahip değildir. Özel Hukukun Dalları Şunlardır: Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Özel Kaynaklar:
İş Sözleşmesi ve Toplu İş Sözleşmesi, İşyeri İç Yönetmeliği, İşyeri Uygulamaları, İşverenin talimatları.
3. Yürütme Kaynakları: Tüzükler ve yönetmeliklerdir.
- İş hukuku kuralları ile düzenlenen bir iş ilişkisinin, iş sözleşmesine dayalı olması gerekir. Bu iş sözleşmesinin tarafları işçi ve işverendir. - İş sözleşmesinin tarafları arasındaki hukuki ilişki; işveren adına ve hesabına iş görmesine yol açarak, işçiyi işverene bağımlı kılar.
Özet: Avukat, alacaklı vekili olarak davayı kaybetse de takipte hiçbir ücret tahsil etmese de verilen hizmetin karşılığı olarak vekalet ücretine hak kazanır.
İş Davası Avukatı Ücretleri
Tarafların anlaşması ile dava sonucunda elde edilecek tazminat değerinin belirli bir yüzdesi de avukata ödenecektir. Avukatlık Kanunu'na göre avukat dava konusu para olan davalarda çıkan değerden en fazla %25 oranında talep edilebilir.
Buna göre; iş hukuku avukatı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai alacağı, izin alacağı, maaş alacağı vb. gibi iş davalarına bakmakla yükümlüdür. Söz konusu davalar İş Mahkemesinde görülür.
(*): İş Hukuku ve Bankacılık Hukuku gerçekte “Karma Hukuk” niteliği taşırlar. Yani hem Kamu hem de Özel hukukun kapsamına girerler.
İş hukuku esas olarak iş sözleşmesine dayanarak çalışan işçilerle onları çalıştıran işverenlerin ilişkilerini düzenleyen bir hukuk dalı olup, ülkemizde bu alana özgü detaylı ve kapsamlı ilk adım 1936 tarihli ve 3008 sayılı İş Kanunuyla atılmıştır.
Hukuk fakültesi lisans programında okutulan temel ve zorunlu derslerden olan İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku dersi bu dalda görevli akademisyenler tarafından yürütülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri