Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Bir diğer taktik de, kedinizin en çok sevdiği alternatif çiş yapma noktasına limon suyu sıkarak daha az cezbedici hale getirmektir. Ya da oraya yiyecek kabı koyarsanız, yemek yediği yere pislemeyeceğini görürsünüz.
Karbonatın üzerine biraz sirke dökün ve birkaç saniye köpürmesini bekleyip temiz bir bezle sıvının üzerine bastırın. Alan temiz göründüğünde kokuyu giderme vakti gelmiştir. Birkaç yemek kaşığı hidrojen peroksit ve birkaç damla bulaşık deterjanı kullanarak kendiniz evde bir evcil hayvan koku giderici hazırlayın.
Sirkeli Kedi Kovucu Hazırlamak
Sprey için beyaz sirke kullan. Kovucu için musluk suyu, süzülmüş su, damıtılmış su ya da şişe suyu kullan. Kovucu için plastik ya da cam şişe kullanabilirsin.
İlgili 39 soru bulundu
Kediler nane kokusuna bayılırken limon, portakal, mandalina, turunç ve greyfurt gibi narenciye kokularından deyim yerindeyse nefret ederler. Hatta içeriğinde turunçgillerin kokularının esansı bulunan özel spreyler kedi uzaklaştırıcı olarak kullanılır.
Lavanta, sardunya ve okaliptüs
Aynı şekilde sardunya ve okaliptüs bitkileri de kedilerin sevmediği bir koku yayarlar. Kadife çiçeği, petunya ve yaprak güzeli de kedilerin kokusundan hoşlanmadığı çiçeklerdir.
İdrar yolu hastalıkları, böbrek hastalıkları, idiyopatik sistit gibi üriner sistem sorunları kedilerin tuvaletleri dışında bir yere çiş yapmalarına neden olabilir. Erkek kedi işeme problemi yaşadığında ürolitler yani idrar yolu taşlarından şüphelenilebilir.
İdrar yolları enfeksiyonu yaşıyor olabilir. Çişini yaparken yaşadığı yanma sebebi ile kum kabı dışına yapmak zorunda kalıyor olabilir. Karın ağrısı gibi sebeplerle kum kabında rahat edemiyor olabilir. İdrar yollarında taş, kum birikimi gibi metabolik hastalıklar etrafa çiş yapmasına sebep olabilir.
Çamaşır Suyu
Siz temizlik yaparken kedinizin merakla gelip çamaşır suyunu kokladığını görmüşsünüzdür. Nedeni tam olarak bilinmese de kediler çamaşır suyu kokusuna ilgi duyarlar. Belki de çamaşır suyu içindeki klor kedilere çekici geliyordur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise çamaşır suyunun zehirli olduğudur.
Bu sorunun cevabına ise, bir sodyum bikarbonat yani evlerde kolayca bulunabilen karbonat, sirke ve enzimatik temizleyicilerle bu işlemi gerçekleştirebileceğinizi söyleyebiliriz. Bu ürünleri kullanarak idrar kokusundan etkili bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Erkek kedi koku bırakma problemi kısırlaştırılınca geçer mi? İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
Kedi kovucular sayesinde kediler yaşam alanlarından doğru şekilde uzaklaştırılabiliyor. Temel olarak ses ve koku olarak etki gösteren kedi kovucular kedilerin hassas şekilde duyma ve koku alma yeteneklerinden yola çıkılarak tasarlanıyor. Kedi kovucular cihaz şeklinde ya da granül, jel, sprey formunda olabiliyor.
Kedinin çiş yaptığı bölgeye herhangi bir temizlik ürünü kullanmadan önce enzimatik temizleyici kullanmalısınız. Alanı enzimatik ürünü ile temizlemek için mikrofiber bez tercih etmelisiniz, zira diğer bezler lekeyi çıkarmak için mikrofiber bez kadar yeterli değildir.
Koltuğunuzun üzerine yarım bardak ılık su ile aynı miktarda sirke karışımı hazırlayarak, dökmelisiniz. 3 ile 5 dakika bekleme süresi sonucunda ilgili bölgeyi temizleyebilirsiniz. Diğer bir alternatif olarak karbonatın gücünden faydalanabilirsiniz.
Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir.
Kediler titiz hayvanlar ve kirli bir kum kabını kullanmayı reddedebilirler. Bu nedenle kum kabı daha sık temizlenmeli ve haftada iki kez dezenfekte edilmelidir. Gerekirse birden fazla kum kabı kullanılabilir. Ayrıca kum kabı, su ve mama kaplarının yanına koyulmamalıdır.
Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Bunun için; Tüm odayı dip bucak temizlemek gerekir.. Başta perdeleri @Rinso Limon ve karbonat deterjanı ile temizlemelisiniz. @Rinso Limon ve karbonat perdelerinizdeki tüm sinen kokuları saklamaz, yok eder.. Daha sonra yerler, zemin, pencere, lambalar, mobilyalarınız ve duvarları silmelisiniz.
Ne yazık ki kum kabı boş olduğunda önlem alınmazsa, patili dostlar etrafı kirletirler. En kötüsü de tuvalet ihtiyaçlarını bir kez farklı yere yaptıklarında bu durum art arda devam etmesidir. Kokuyu gidermek kolay olmadığı gibi tekrar tuvalet kabı eğitimi vermek gerekebilir.
Uyuduklarında kendilerini savunmasız hisseden kediler güvenli bir şekilde uyumak için sahiplerinin yanını tercih etmektedir. Sahiplerinin yanında kendilerini güvende hisseden kediler onların üstünde ve ucunda yatmayı tercih ederler.
Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir. Bunun yanı sıra farklı amaçlar için kullanılabilen sirke kokusu da kedilerin pek hoşlanmadığı kokular arasında yer alır.
Beyaz sirke, kediler için zararlı değildir. Ancak öylesine sevmezler ki adını kedi kaçıran olarak değiştirebiliriz.
Acı biber ve sirke kokusu kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Kedilerin koku hassasiyetleri de yüksektir, bahsettiğimiz belirli kokuların yanı sıra genel olarak kötü kokulardan da hoşlanmazlar. Örneğin kediler kum kabından gelen kötü kokudan rahatsız olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri