Yani sıcaklık sadece bir gösterge, ısı ise enerjidir. Başka bir deyişle sıcaklık, maddeyi oluşturan atom ve moleküllerin ne kadar şiddetli titreşim yaptığının ortalama değerini gösterirken ısı, sıcaklık farkından dolayı sıcak cisimden soğuk cisme aktarılan enerjidir.
Isı enerji çeşididir, sıcaklık enerji değildir. Isı kalorimetre ile, sıcaklık ise termometre ile ölçülür. Isı birimi calori veya Joule'dür. Sıcaklık birimi ise sadece Derece'dir.
Isı ve sıcaklık birbirine bağlı olarak değişen kavramlardır. Yani ısısı fazla olan bir cismin sıcaklığı fazla, ısısı az olan bir cismin sıcaklığı azdır. Isı enerji olması sebebi ile bir büyüklüktür. Sıcaklık ise yalnızca bir semboldür ve termometre ile ölçülür.
Kalorimetre ile doğrudan ölçülebilir ya da termodinamik yasalarıyla matematiksel olarak hesaplanabilir. Isı, termodinamiğin ve istatistiksel mekaniğin temel kavramıdır.
Bu konuda en sık yapılan yanlış, zannediyoruz ki “vücut sıcaklığı” yerine “vücut ısısı” tabirinin kullanılmasıdır. İnsan vücudunun da diğer sistemler gibi dışarıya transfer edebileceği bir ısısı vardır. Ancak bizim “ateş” olarak bildiğimiz kavram vücut sıcaklığını göstermektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Isı (aktarılan enerji) ve iç enerji (bir maddenin sahip olduğu toplam potansiyel ve kinetik enerji) madde miktarı ile orantılı iken, sıcaklık maddeyi oluşturan atom ve moleküllerin ortalama kinetik enerjisini gösterdiğinden madde miktarından bağımsızdır.
Ağızdan, alından, kulak yolundan, koltuk altından, makattan ateş ölçülebilir. Bu ölçümler için cıvalı-cam, elektronik, dijital, transmembranik ve termal kamera ile ölçüm yapılabilir.
Kavramları netleştirmek için ısı ve sıcaklık terimlerinin bilimsel tanımlarına bakalım. Isı, sıcaklık farkı nedeniyle bir yerden bir yere aktarılan enerjidir. Sıcaklık ise bir maddeyi oluşturan taneciklerin ortalama hareket enerjisinin bir göstergesidir.
Sıcaklığı ölçmek için kullanılan en yaygın cihazlardan biri cam termometredir.
Termometrelerde, Celsius, Fahrenheit ya da Kelvin gibi değişik sıcaklık ölçü birimleri kullanılabilmektedir. Gündelik yaşamda en çok kullanılan termometreler, cıvalı termometrelerdir. Sıcaklık değerlerinin çok düşük olduğu bölgelerde ise donma derecesi daha düşük olan alkollü termometreler kullanılmaktadır.
Isı enerjisi sebebi ile sıcaklık ortaya çıkmaktadır. Madde dışarıya ısı verdiği zaman sıcaklığı azalmaktadır, eğer dışarıdan ısı alır ise sıcaklığı artar.
Öz ısı, bir gram saf maddenin sıcaklık değerini 1 santigrat derece değiştirmek için gerekli olan ısı miktarıdır. “C” sembolü ile gösterilir, birimi J/g.°C veya cal/g.°C 'dir. Öz ısı Q = m*c*Δt formülü ile bulunur.
Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşir. Bulunduğumuz odada ısınan hava yukarı doğru hareket eder. Bu yüzden pencereyi açtığımızda üst kısımdan dışarı doğru sıcak hava çıkışı olur. Dışarıdaki soğuk hava da alt kısımdan içeri girer.
Cevap : Isı verir. Çünkü kaloriferde bir Isı Aracıdır.
Q=m.c.ΔT bir maddenin belirli bir ısı aldığında sıcaklığının ne kadar arttığını bulmamızı sağlayan bir formüldür. Bu formül ile bir maddeyi X dereceye getirmek için ne kadar ısı verilmesi gerektiğini bulabilirsiniz. Q=m.L ise erime ve buharlaşma gibi hal değişimi durumlarında kullanılan formüldür.
Bir ortamın bir evin sıcaklığının ölçülebilmesi için kullanılan malzemeye termometre adı verilir. Termometre oda içerisinde bir noktaya sabitlenerek odanın sıcaklığı ve nem dengesinin ölçülmesi sağlanır.
Enerjinin mikroskobik düzeydeki statik hâlidir. Bir maddenin ortalama hıza sahip herhangi bir molekülünün kinetik enerjisiyle doğru orantılı olan büyüklüğüne denir. Sıcaklık, genleşmeye bakılarak dolaylı yoldan ölçülebilir. Ölçümünde, termometre denilen cihaz kullanılmaktadır.
Işık bir varlıktır, ısıysa enerji türüdür. Her varlığın bir enerjisi vardır, ve her enerji türü ısıya çevrilebilir (kabaca termodinamiğin 2. kanunu).
Isı, bir enerji olduğu için birimi joule ( j )`dur. Bir başka ısı birimi ise kalori (cal)`dir. (1 kalori = 4,18 joule dür.) Bir maddenin sahip olduğu ısı direkt olarak herhangi bir aletle ölçülemez.
Isı bir enerji çeşidi, sıcaklık ise bir ölçümdür. Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür. Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir. Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.
Buradan da anlaşılacağı gibi; ısı miktarı ile sıcaklık değişimi doğru orantılıdır.
Isı: Bir enerji çeşididir. Bir cismin sıcaklığının arttığında veya azaldığında açığa çıkan enerjiye denir. Sıcaklık ise bir cismin sıcak olma durumudur. Maddeyi oluşturan parçacıkların hareket ederek ortaya çıkardığı kinetik enerjiyi ifade eder.
Çok yaygın bir ateş ölçme yöntemi olup her iki kol altından da ölçümü yapılabilmektedir. Yaygın bir kullanımı vardır ancak güvenilirlik oranı düşüktür. Koltukaltı ölçümü yaklaşık olarak 3 dakika sürer. Derece daha düşük çıkabilir bu da kişinin yanlış önlem almasına neden olabilir.
Cleveland Clinic'e göre, 38 derecenin üzerindeki sıcaklıklar yetişkinler için ateş olarak kabul edilir. Ateş, genellikle titreme, baş ağrısı, yorgunluk, vücut ağrıları ve terleme gibi diğer semptomlarla ilişkilidir.
Genel olarak makattan ölçülen normal vücut ısısı 36.4 - 37.6 Cº , koltuk altından ölçülen normal ısı ise 36.5-37.0 0C olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri