Kanundan doğan hallere; işçinin evlenmesi, yakın birinin vefatı, yol izni, mazeret izinleri ve doğum izni örnek verilebilir. İkincisi ise tarafların anlaşmaları halinde söz konusu olan aylıksız izindir. Tarafların iradeleri doğrultusunda gerçekleşen ücretsiz izne dair kanunda bir düzenleme bulunmamaktadır.
Ekonomik kriz gibi dönemlerde işverenler işyerinin üzerindeki olumsuz etkiyi azaltmak için işçiyi ücretsiz izne çıkarabilir. İşçiler de özel işlerini halledebilmek için ücretsiz izin talep edebilirler. İşveren, işçiyi ücretsiz izne çıkmaya zorlayamaz. İşçi de kendiliğinden ücretsiz izne çıkamaz.
İşveren, işçinin ücretsiz izin isteğini değerlendirerek kabul edebilir veya reddedebilir. İş Süresi: Ücretsiz izin hakkı, işçinin belirli bir süre boyunca iş yerinde çalışmış olması şartıyla geçerlidir. Bu süre, ülkenin yasalarına veya işveren ile işçinin anlaşmasına göre değişebilir.
Aynı Kanun maddesinin ikinci fıkrası ile de 10 hizmet yılını tamamlamış olan sürekli işçilere, istekleri halinde 6 aya kadar bir kereye mahsus ücretsiz izin hakkı tanımıştır. Bu izin, bütün işçilik süreleri boyunca bir kez ve bir defada kullanılmak üzere verilecektir.
Doğum sonrasında ücretsiz izin hakkı kullanmak için işverene dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekir. Bu izin dilekçesi izni kullanmaya başlamadan 1 ay önce verilmelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Ücretsiz izne ayrılmak için; İlgili personel, ücretsiz izin talebini içeren dilekçesini birimine iletir. Ücretsiz izin talebi, ilgili birim tarafından Personel Daire Başkanlığı'na gönderilir. Personel Daire Başkanlığı gelen talebi, Rektörlük Makamının onayına sunar.
Ücretiz izin özel sektörde 3 aylık bir süreyi aşmamak kaydı ile verilmektedir. İşveren sahibi işçiyi ücretsiz izne ayırabilmekte iken işçi de ayrılabilmektedir.
İşçinin rızasına bağlı ücretsiz izin uygulamasında belirli bir süre sınırı yoktur.
108 inci maddenin (E) bendinde: " E) Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
ÜCRETSİZ İZİNLER:
Memurlara, Kanunlarda gösterilen mazeretlerinden dolayı görevinden ayrı bulunduğu ve bu süre içinde aylığını ve diğer haklarını alamadığı, memurun isteği ve bağlı bulunduğu kurum amirinin onayı ile kullanılan veya takdir halinde amirin uygun görmesi üzerine kullanılan bir izin türüdür.
Ücretsiz İzne Çıkan İşçinin Sigortası Ödenir mi? Ücretsiz izne çıkan işçi 10 güne kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. Ayrıca ücretsiz izinli gün için işveren SGK primi ödemeyecektir. Bu durumda işveren ücretsiz izin günlerinde işçi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na eksik gün bildirimi yapar.
Ücretsiz izin uygulaması, çalışma koşulları ilişkin olup İş Kanunu m. 22 anlamında “çalışma koşullarında esaslı değişiklik” anlamına gelmektedir. Öncelikle ifade etmek isteriz ki İş Kanunu m.22, 4857 Sayılı İş Kanuna tabii tüm işçiler ve işletmeler için geçerlidir.
Ücretsiz izin, yıllık izin hakkına etki etmez. İşverenlerin ücretsiz izne çıkan çalışanlara ücret ödeme zorunluluğu olmasa da, çalışanlar gerekli koşulları sağlayarak işsizlik ödeneği ve emzirme ödeneğine başvurabilirler.
Ücretsiz izin uygulaması iş sözleşmesinin askıya alınmasına ilişkin özel bir uygulamadır. Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde işverenler, işçileri ücretsiz izne çıkararak, ekonomik konjonktürün işletme üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmeyi amaçlamaktadırlar.
Eğer işçinin ücretsiz izne çıkarılması, çalışma koşullarında yapılan haksız bir değişiklik olarak nitelendirilirse -ki genel temayül bu yöndedir- işçinin sözleşmeyi fesih hakkı doğacaktır. İşçi, ihbar süresini beklemeksizin sözleşmeyi derhal feshedebilir.
- Aylıksız izin süresi dolmadan görevine dönmek isteyen memurun, izni aldığı yere (kurum, birim, makam) yazılı başvuruda bulunması gerekir. - Yapılacak başvuruda, izinden dönme konusunda gerekçe belirtilmesine gerek bulunmamakla birlikte, memur isterse gerekçe de belirtebilir.
Ücretsiz izin nedeniyle haftanın bir yada birkaç günü çalışmayan ve dolayısıyla 45 saati doldurmayan işçiye, haftalık izin gününe dair ücret ödenmez. İşçiden, ücretsiz izin günlerine ek olarak, Pazar günü ücreti de kesilir.
Ücretsiz izin talebi, işverenin yazılı olarak onayıyla yapılmalıdır. İşveren çalışanın, ücretsiz izne zorlaması durumunda çalışan için haklı fesih nedeni doğar. Ücretsiz izin döneminde taraflar birbirinden çalışılmayan günün ücretini isteyemez. Ücretsiz izin alan çalışanın, o günler kapsamında SGK primi yatırılmaz.
İşçinin hastalanması sonucu viziteye çıkarak iş yerinden izin alıp tedavisi için belirli zaman aralıklarında işte bulunmaması sonucu işçi ücretli izinli sayılır. Toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanan işçiler için ücretinden kesinti yapılmaması esastır.
Keza ücretsiz izinde geçen süreler kıdem tazminatına esas süre bakımından dikkate alınmaz. 2822 Sayılı Yasa'nın 42. maddesinin 5. fıkrası uyarınca grev ve lokavtta geçen süreler kıdem süresine eklenemez. Tutukluluk ve hükümlülükte geçen süreler de kıdem tazminatına esas sürede dikkate alınmaz.
Bu süre zarfında işçi çalışmadığı gibi herhangi bir ücret de almaz. Ücretli izin işçi izindeyken çalışıyormuş gibi ücret alırken ücretsiz izin de işçi herhangi bir ücret almamaktadır. İş sözleşmesinin askıda kaldığı bu süre içerisinde işçi çalışmayacak, işveren de işçiye ücret ödemeyecektir.
MADDE 7 – (1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. (3) Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında ...
Bu durumda Basın İş Kanununa tabi olanlar için 4 gün, büyükanne ve babası için iki gün izin kullanabiliyor. 657 sayılı kanunda mazeret izni: Eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri