İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleriyle beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda iki gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin iki günlük kazancından fazla olamaz.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Kanun çalışanın işverene karşı bütün borçların ücretinden kesilebilmesini şarta bağlamıştır. Eğer işçinin işverene kasden verdiği bir zarar varsa ve bu zarar kesinleşmiş bir yargı kararıyla tespit edilmişse işveren çalışanın ücretinden kesinti yapabilecektir.
Dolayısıyla işçinin herhangi bir gerçek veya tüzel kişiye, kurum veya kuruluşa olan borcu nedeniyle işveren kendiliğinden işçinin ücretinden herhangi bir kesinti yapamaz, işçinin ücretinden kesinti yapıp herhangi bir gerçek veya tüzel kişiye, kurum veya kuruluşa olan işçi borcunu ödeyemez.
İşveren işçinin ücretinden istediği gibi kesinti yapamaz, işçinin ücretinde indirim yapamaz.
İlgili 21 soru bulundu
İşçi olarak nitelendirilen çalışanların elde ettikleri ücretler üzerinden gelir vergisi kesintisi yanında ayrıca; %14 oranında SSK primi, % 1 oranında İşsizlik sigortası primi, % 0,759 oranında damga vergisi, kesintisi de yapılmaktadır.
Türkiye'deki bordro sisteminde yasal kesinti olarak bulunması gereken unsurlar; sosyal güvenlik prim kesintileri, gelir vergisi ve damga vergisi olarak sıralanabilir.
. ZARAR ÜCRETTEN KESİLEBİLİR Mİ? Çalışanın işverene verdiği zararı çalışanın ücretinden doğrudan kesmesi hukuka aykırı olabilecektir.
Emekli maaşlarından yapılan kesintiler ilaç, muayene, sağlık hizmetleri üzerine yapılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliliğe ek olarak çalışan emekli vatandaşların emekli maaşlarından %15 oranında kesinti yapılmaktadır. İcra yoluyla haciz işlemleri olan emeklilerin maaşlarından %25'e varan oranda kesinti yapılabilir.
Önceleri Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden yapılan bu işlem, artık pek çok işlem gibi e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. e-Devlet maaş bordrosu sorgulaması yapacaklar sadece bir kaç dakika içinde işlemlerini gerçekleştirebiliyor, maaşlarındaki kesintileri veya ek ödemeleri ...
Milliyet Yazarı Cem Kılıç'ın ilgili yazısı şöyle: İşverenlerin işçinin ücretinden kesinti yapmaları ancak işçinin verdiği açık bir zarar olması, bu zararda kusurlu bulunması veya zarar bulunmasa bile işçinin daha önceden yazılı olarak yaptırıma bağlanan bir ihlal eyleminin bulunmasına bağlıdır.
Varsa ek ödemeler (yakacak yardımı, çocuk yardımı, sağlık sigortası) Özel kesintiler (vakıf aidatı, finansal yardım, sağlık kesintisi) Yasal kesintiler (SGK işçi payı, gelir vergisi, işsizlik sigortası işçi payı, damga vergisi) Matrahlar (SSK, gelir vergisi, damga vergisi, kümülatif gelir vergisi matrahı)
Ne adı altında olursa olsun işçilere yapılacak ödemelerin bordrolaştırılması ve SGK primleri ile vergilerinin tahakkuk ettirilmesi şarttır. Bir işyerinde işverenin çalıştırdığı işçi sayısının 4 ve altında olması halinde ise; işveren ister bankadan isterse elden dilediği gibi ödeme yapabilmektedir.
Fazla Mesai Ücretinden Hangi Kesintiler Yapılır? Fazla mesai ücretinden sosyal sigortalar primi, işsizlik sigortası primi, gelir ve damga vergisi kesilir.
Sigortalının kendi adına ödemesi gereken sigorta primi hesaplama konusunda aylık brüt maaşı esas alınır. Brüt maaş üzerinden %14 SGK primi işçi hissesi ve %1 işsizlik sigortası primi işçi hissesi kesilir. Kalan miktar üzerinden %15 gelir vergisi ve %0,759 damga vergisi kesintisi yapılır.
Sağlık raporu alan günlük ücretle çalışan bir işçi, işe gelmediği günler için ücret alamaz. Dolayısıyla, rapor süresi boyunca işçinin maaşından kesinti yapılabilir.
İşçinin rızası olmadan, ücretinden bu kesintilerin yapılması, ücretin eksik ödenmesi anlamına gelir. Bazı şartlarda, işçi eksik ödenen ücreti nedeniyle iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatına hak kazanabilir.
SGK emeklilik sorgulaması için www.sgk.gov.tr adresi kullanılmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinden yapılacak, emekli maaşı sorgulama detayları şu şekildedir: https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ bağlantı adresi kullanılarak, Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik sorgulama sayfası açılmalıdır.
Yani işçinin aylık maaşı yerine günlük yevmiyesi tespit edilerek 30 günlük ücreti hesaplanmalıdır. Haklı feshe neden olan miktar günlük yevmiyenin 30 katı olan tutardır.
Zararın 30 günlük ücreti aşması durumunda işverenin fesih hakkı doğar ve işçinin zararı derhal ödemiş ya da ödeyecek olması, işverenin bu hakkını ortadan kaldırmaz.
Gece çalışmalarında da işçi günlük yedi buçuk saatin üzerinde çalıştırılmak isteniyor ise fazla mesai yönünden mutlaka yazılı onayının alınması gerekmektedir. Aksi halde işçi fazla mesaiye kalmayı kabul etmek zorunda olmayıp içinin fazla mesaiye kalmaması işveren lehinde haklı fesih imkanı doğurmayacaktır.
Asgari ücret tarafında ise 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren günlük brüt asgari ücret 333,60 TL oldu. Buna göre 2023 günlük yemek bedeli istisnası 110 TL olarak belirlendi. SGK prim muafiyeti ise aşağıdaki hesaplamaya göre 78,90 TL olarak belirlendi.
Aşağıda personelden ve işverenden yapılan kesinti unsurlarını miktarlarıyla bulabilirsiniz: İşçiden yapılacak kesintiler: SSK primi işçinin payı = Brüt ücret x %14. İşsizlik sigortası işçinin payı = Brüt ücret x %1.
1/1 Maaş alan memurun 1/8 oranında maaştan kesme cezasının hesaplanmasına yönelik uygulama çalışmasında, maaş brüt tutarından %20 Emekli Keseneği, %12 Genel Sağlık Sigortası, Aile ve Çocuk Yardımları ile Tayin Bedeli toplamı düşülerek bulunan matrah üzerinden 1/8 kesim cezası hesaplanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri