İşyeri sahibinin İSG uzmanının ve OSGB firmasının da rehberliği ile kurulu oluşturması gerekir. İSG kurul üyeleri işletme sahibinin kendisi ya da temsilcisi, İSG uzmanı, işyeri hekimi, insan kaynakları departmanından bir üye ve çalışan temsilcisi şeklinde asil olarak kurulur.
Kurulun toplantılarında geçecek süreler günlük çalışma süresinden sayılır. d) Kurul, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile işveren veya işveren vekili başkanlığında toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Çekimser oy kullanılamaz. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu kararı belirler.
İSG KURUL ÇALIŞMA USULLERİ
Kurullar; ayda en az bir kere toplanır. Kurul, bu süreyi; Tehlikeli işyerlerinde 2 ay, Az tehlikeli işyerlerinde ise 3 ay olarak belirleyebilir. Toplantının gündemi, yeri, günü ve saati toplantıdan en az 48 saat önce kurul üyelerine bildirilir.
İlgili 36 soru bulundu
Burda bahsedilen kurul karar defteri değil, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin firmada tespit ettiği eksikliklerin yazılı olduğu belgedir. Defter olması gibi bir zorunluluk yok belli bir matbu formatta tutanak şeklinde de tutulabilir ve notere onaylatılabilir.
Ulaş İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu karar defteri, iş sağlığı ve güvenliği kurulu toplantılarında alınan kararların işlendiği defterdir.
b) Bir işyerinde sadece asıl işverenin çalışan sayısı elli ve daha fazla ise bu durumda kurul asıl işverence kurulur. Kurul oluşturma yükümlülüğü bulunmayan alt işveren, kurul tarafından alınan kararların uygulanması ile ilgili olarak koordinasyonu sağlamak üzere vekâleten yetkili bir temsilci atar.
01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
Tehlikeli sınıfta bulunan işyerlerinde Temel İSG Sertifikası iki (2) yıl geçerlidir. Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için Temel İSG Sertifikası nın geçerlilik süresi üç (3) yıldır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca onaylı defter, noterce veya işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylanır.
a) Kurullar ayda en az bir kere toplanır. Ancak kurul, işyerinin tehlike sınıfını dikkate alarak, tehlikeli işyerlerinde bu sürenin iki ay, az tehlikeli işyerlerinde ise üç ay olarak belirlenmesine karar verebilir.
Az tehlikeli sınıfta yer almakla birlikte 50 veya daha fazla çalışanı olan işyerleri ile çalışan sayısına bakılmaksızın tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise bu defterin tutulması zorunludur.
Elli ve daha fazla çalışanı bulunan ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde işveren, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda bulunmak üzere bir kurul oluşturmak zorundadır. İşveren bu kurulun kararlarını uygular.
İSG Kurul üyelerinin eğitim süresine dair ilgili yönetmelikte belli bir saat belirtilmemiştir. Eğitim süresinin işyeri ve yapılan işlerin özellikleri, çalışanlar ve kurul üyelerinin yeterlik ve yetkinliğine göre belirlenmesi gerekir. Ancak yapılan eğitimin en az 6 ila 16 saat arasında verilmesi uygun olacaktır.
güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmakla yükümlüdür. Bunların yanı sıra işveren; işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlamak zorundadır.
Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok Tehlikeli Sınıf: Yapı sektörü, Ağır Sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.
a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.
İSG sınavında 50 soru soruluyor. Sınav süresi ise 75 dakika.
Yine de 2023 yılı itibariyle belirlenen oran ortalama bir miktar olup bazı istisnaları kapsamaz. Fakat yapılan analizler neticesinde ortalama bir B sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşının 18.440 TL civarında olduğunu söyleyebiliyoruz. En yüksek maaş oranı 37.780 TL olabilirken en düşük oran da 14.770 TL'dir.
İş yerinde yapılacak bakım ve onarım çalışmalarında gerekli güvenlik tedbirlerini planlamak ve bu tedbirlerin uygulamalarını kontrol etmek. İş yerinde yangın, doğal afet, sabotaj ve benzeri tehlikeler için alınan tedbirlerin yeterliliğini ve ekiplerin çalışmalarını izlemek.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Ne Demek? İş sağlığı ve güvenliği uzmanı, iş yeri dahilinde kimyasal, fiziksel veya biyolojik faktörlerin neden olduğu hastalık ve yaralanmaları ortadan kaldırmak ya da önlemek için prosedürler geliştirmekle sorumludur.
4. Onaylı defter yapılan tespitlere göre iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ile işveren tarafından birlikte veya ayrı ayrı imzalanabilir. 5. Onaylı deftere yazılan tespit ve öneriler işverene tebliğ edilmiş sayılır.
Limited şirketlerde müdürler kurulu karar defterinin tutulması kesin bir zorunluluk değildir. Limited şirketler, tercihe bağlı olarak iki ayrı defter şeklinde hem müdürler kurulu karar defteri hem de genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutabilirler.
Onaylı defter; Görev yönetmeliklerinde belirtildiği üzere, işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirildiği işyerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyeleri ile 9'uncu Maddede belirtilen hususlara ait faaliyetlerini, birlikte yapılan çalışmaları ve gerekli gördükleri diğer hususları onaylı deftere ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri