Piller de bir çeşit elektronik atıktır. Pillerin toplama kutularına atılması ile içerdiği zararlı maddelerin, doğaya ulaşması engellenebilir. Kamu kurumlarında ve bazı marketlerde bulunan pil atık kutuları kullanılabilir.
ELEKTRONİK ATIK
Kullanım değeri kalmayan ya da kullanılamaz durumda elektrikli ve elektronik cihaz ve aletlerin tümü elektronik atıktır.
Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE) da denilen bu cihazların büyük çoğunluğunu; bilgisayarlar, televizyonlar, cep telefonları, faks makineleri, yazıcılar, CD çalarlar, çamaşır/bulaşık makinesi gibi elektronik eşyalar oluşturuyor.
Günlük hayatta kullandığımız cep telefonu, usb kablo, radyo, bilgisayar, yazıcı, kulaklık, tablet gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde tekno atık sınıfına girmektedir. Tekno atıklar, elektronik atık (e-atık), atık elektrikli ve elektronik eşya (aeee) olarak da adlandırılabilir.
Evlerde kullandığımız taşınabilir cihazların enerji kaynağı olan piller, kullanım ömrünü tamamlamasıyla, fiziksel hasar görerek veya kimyasal değişimlere uğrayarak kullanılamaz hal almasıyla atık halini alır. Atık haline gelen pillerin onarılarak tekrar kullanılması mümkün değildir.
İlgili 18 soru bulundu
ATIK PİL: Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine doğrudan dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlara pil denir. Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere “Atık Pil" denir.
Sağlık kuruluşlarında ve tüm hastanelerde işlem gören atıklara da tıbbi atık denmektedir. Bunları örneklendirmek gerekirse: Evsel atıklar; kağıt, pil, poşet, yiyecek, metal, giysi, mobilya, elektronik, şişe, yağ, su vb. Evsel katı atıklar; cam, karton, ambalaj, metal vb.
Elektronik atık veya e-atık, elektronik cihazların kullanım ömrünün tamamlanması, ya da bizim bildiğimiz haliyle çöpe dönüşmesidir. Günlük hayatta kullandığımız televizyon, radyo, bilgisayar, yazıcı, çamaşır makinesi, buzdolabı vs gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde elektronik atık sınıfına girmektedir.
Genel olarak elektronik atıklar TV, bilgisayar, yazıcı, telefon, fax, fotokopi makinaları, ekranlar, DVD, VCR, entegre devreler, yarı iletkenler, baskılı devreler, algılayıcılar, kablolar, MP3, tıbbi cihazlar gibi alet ve ekipmanlardan oluşmaktadır. Bu maddeler plastik, metal ve cam içermektedir.
Atık pillerden çinko, mangan, demir gibi metallerin kazanımı sağlanarak birçok sektörün hammadde ihtiyacını geri dönüşüm yoluyla sağlamaktadır. Çok kullanımlık, şarj edilebilen grupta bulunan uzun ömürlü pillerdir.
Türkiye'de de CD'lerin geri dönüşümü mümkün. Elektronik atık kategorisine alınabilen CD'ler gerek gerikazanım tesislerinde, gerek ise özel data CD'lerini arşivleyerek bertaraf edilen tesislerde özel kırıcılar ve makinelerle hammadde kaynaklarına dönüştürülüyor. CD'ler, yüzde 99 polikarbondan oluşuyor.
Dolayısı ile artık kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bunları belediyelerin atık getirme merkezlerine ve üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulan aktarma merkezlerine hiçbir ücret ödemeden teslim edebilirsiniz.
Alkali mangan ve çinko karbon türü piller yurt içinde geri dönüştürülmekte, Lityum iyon ve nikel metalhidrit türü piller yurt dışı geri dönüşüme gönderilmekte, Lityum primer ve nikel kadmiyum türü piller ise yurt içinde bertaraf edilmektedir.
Size en yakın Eczane, Ulusal Market Zinciri ve Araç Muayene İstasyonu, Teknoloji Marketleri ve Belediye Binalarında bulunun kutuluramıza topladığınız pilleri ulaştırabilirsiniz. 50 Kg yi geçmeyen pillerinizi anlaşmalı kargolar aracılığı ile ücret ödemeden gönderebilirsiniz.
Pillerin bertaraf edilerek uygun şekilde geri dönüştürülmesi; ekonomi, çevre ve sağlık üzerinde pozitif etkiler yaratır. Geri dönüşüm işleminin sonucunda çinko, manganez bileşikleri, ferronikel, nikel, ferromangan, kadmiyum, gümüş, lityum ve kobalt gibi maddeler elde edilir.
Cep telefonu, tablet, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, elektronik devre kartları gibi çalışan veya çalışmayan tüm elektronik atıklar paketlenip "902513042" kodu ile PTT şubelerine teslim edilerek çocukların TEGV'de nitelikli eğitim desteği almasına katkı sağlanabiliyor.
1970'lerden bu yana sorun olan elektronik atıkların bertarafı doğru yapılmazsa insan sağlığına ve çevreye zarar veriyor. Bu zararları önemsemek için önce bilgilenmek gerekiyor. “Elektronik atık”, “e-atık” ya da “dijital çöp”; elektronik cihazların kullanım ömrünü tamamlaması, çöpe dönüşmesi olarak tanımlanabilir.
Elektronik Atıklar Atık Kodu: 16 02 14.
E- atıklar, çoğunluğu zehirli olan Kobalt, Baryum, Cıva vb gibi 1000'den fazla zararlı madde içeriyor ve atıklar düzgün bir şekilde yok edilmediğinde bu maddeler insan-çevre sağlığına ciddi zararlar veriyor.
Evsel Katı Atık Örnekleri
Evsel katı atıklara örnek vermek gerekirse; yiyecek atıkları, ev eşyası atıkları, ambalaj malzemeleri (cam şişeler, kâğıt, karton, teneke kutular), yakacak atıkları (kül) bunlardan bazılarıdır.
Pili oluşturan kimyasal maddeler, özellikle ağır metaller, ömrünü tamamlamış pil ve akülerin çöplere ve düzensiz depolama sahalarına atılmasıyla, zamanla, toprağa ve suya karışmakta ve besin zincirine katılıp canlı hayatı için risk teşkil etmektedir.
Evsel Atıklar
Örneğin; yiyecek atıkları, şampuan ambalajları, meyvesuyu kartonları ve şişeleri, plastik su ve meşrubat şişeleri, cam kavanozlar, teneke ve metal konserve kutuları evsel atıklara örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri