İşgücüne dâhil olmayanlar, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, mevsimlik çalışanlar, ev işleriyle meşgul olanlar, öğrenciler, emekliler ve çalışmaz halde bulunan engelli ve hasta kişilerden oluşmaktadır.
Tanımlar. Bir ekonomide işsiz miktarı, söz konusu ekonomide işi olmayan ve cari ücret düzeyinde çalışmak istediği halde iş bulamayan yetişkinlerin miktarıdır.
TÜİK işgücü kavramını; referans dönemi içinde ekonomik mal ve hizmetlerin üretimi için emek arzında bulunan çalışma çağındaki nüfus olarak tanımlamaktadır. İşgücü, istihdamda olanlar ile işsizlerin toplamı olarak ifade edilmektedir (www.tuik.gov.tr).
İşgücüne dahil olmayan nüfus nedir? İstihdamda olmayan veya iş aramayan çalışma çağındaki nüfusu ifade eder. İş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ise istihdamda olmadıkları için 'işsiz' olarak sayılmaz.
- İş aramak için son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış, - 15 gün içinde işbaşı yapabilecek durumda olan, - Kurumsal olmayan çalışma çağındaki herkes, işsiz nüfusa dâhil. Yani biri, hangi sebeple olursa olsun çalışmıyor, isteyerek ya da istemeyerek “Çalışmayacağım” diyorsa “işsiz” sayılmıyor.
İlgili 33 soru bulundu
TÜİK'E GÖRE İŞSİZ SAYILMAYAN İŞSİZLER
TÜİK, son bir ayda iş arayan ve 15 gün içinde bir işte istihdam edilebilecek durumda olan kişileri işsiz olarak sınıflandırırken, ücretsiz izinde olanlar, evde kalanlar, uzun süre iş aramaktan usananlar ise TÜİK'e göre işsiz sayılmıyor.
İstihdam edilenlerin sayısı 31 milyon 671 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 48,4 olarak gerçekleşti. İşgücü 34 milyon 962 bin kişi, işgücüne katılım oranı ise yüzde 53,4 olarak gerçekleşti. Bu gelişmeler neticesinde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu.
ÖZET Bir işletmede mal veya hizmeti üretmek üzere işçi memur, hizmetli adı al- tında çalışanların tümü işgören olarak ifade edilebilir. işgörenlerin tümü aynı zamanda işletmenin işgücünü oluştururlar.
Türkiye İstatistik Kurumunun “işgücüne dahil olmayanlar” olarak kategorilendirdiği bu grubun işgücüne dahil olmama nedenleri ise çeşitlilik gösteriyor. Kimisi öğrenci, emekli, ya da çalışmaya engel bir durumu olduğu için bu kategoride.
TÜİK, işsizlik oranını hesaplarken 15 yaşından büyük olup son 3 ay içinde iş arayan ve 15 gün içinde işbaşı yapmaya hazır olduğunu bildiren kişilerin toplam işgücüne bölünmesiyle işsizlik oranını hesaplıyor.
Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 166 bin kişi azalarak 3 milyon 424 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,5 puan azalarak %9,7 seviyesinde gerçekleşti.
İşgücü, belirli bir ücret karşılığında kişinin sunmuş olduğu fiziki müdahalelere denilmektedir. İşgücünün diğer adı, istihdam olarak bilinmektedir. İşgücündeki verim, ülkenin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde olumlu sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır.
İstihdam edilenlerle işsizlerin toplamının oluşturduğu işgücünün aktif nüfusa oranını gösteren işgücüne katılım oranı, aktif nüfus içinde işgücünün oransal olarak ağırlığını göstermektedir.
Gerek “ev işleriyle meşgul” olanlar gerekse “iş bulma ümidi olmayanlar” TÜİK'e göre işsiz olarak sayılmıyor. Bu da işsizlik oranını doğal olarak düşürüyor. TÜİK verilerine göre nüfus artarken iş gücüne dahil olanların sayısının aynı seviyede artış göstermemesi dikkat çekiyor.
Ön lisans seviyesindeyse en az iş bulunan bölümler, tıbbi ve aromatik bitkiler (yüzde 47,6), çocuk gelişimi (yüzde 49,5), geleneksel el sanatları (yüzde 51,9) ve ilahiyat (yüzde 52,2) olarak hesaplandı. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu.
Ne yapmam gerek? CEVAP: İşsizlik parası alırken isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödemeniz mümkün. Ancak gelir getirici bir işte çalışmanız durumunda işsizlik ödeneği kesilir. İsteğe bağlı prim ödeme, gelir getirici bir iş olarak kabul edilmediği için işsizlik paranız kesilmeden prim toplayabilirsiniz.
Emeklilikten sonra çalışmaya devam etme hakkından yararlanan kişiler çift maaş alabilir. 2008 yılının ekim ayında çıkan düzenlemeye göre bu tarihten önce emeklilik haklarını kazanmış olan kişiler, aylıkları kesilmeden 4A (SSK) kapsamında çalışabilir.
Emekli olduktan sonra hem emekli maaşı alıp hem de ihtiyaç duymanız halinde özel sektörde başkasının yanında veya kendi işinizde çalışabilirsiniz. Özel sektörde emekli olup çalışmak için bir engel bulunmuyor. Ancak kamuda emekli olanlar yasa gereği kamuda tekrar çalışamıyorlar.
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır. Bunun %24,5'i işveren payından oluşur. Söz konusu oran, işverenin ödemesi gereken tutarı gösterir. Ücretin %7,5'i ise emekli çalışanın maaşından kesilerek ödenecek işçi payıdır.
Eksik istihdam kavramı en geniş tanımıyla, bir ülkenin mevcut çalışan işgücünü tam olarak etkin kullanamaması olarak tanımlanabilir. Neo-klasik iktisat çerçevesinde tam istihdam, ülkenin işgücü de dâhil bütün kaynaklarını kullandığı durumu ifade eder. Bu noktada eksik istihdam kavramı ön plana çıkmaktadır.
Bu kelime genellikle işgücü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı iş gücü şeklinde olmalıdır.
İK talebi, bir işletmenin gelecekte gereksinim duyacağı iş gücüdür. İş gücü gereksinmesi olarak da tanımlanır. İK talep tahmini ise bir işletmenin kısa ve uzun vadede ihtiyacı olan iş gücünün sayı, tür ve nitelik olarak belirlenmesidir.
9,1 milyon geniş tanımlı işsiz!
DİSK-AR İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu (Haziran 2023) Yayımlandı! Geniş tanımlı işsiz sayısı 9 milyon 138 bin! Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 23,8!
TÜİK: Türkiye'de genç işsizlik oranı yüzde 20,1'e yükseldi, bu oran kadınlarda yüzde 28,9. TÜİK'e göre, Türkiye'de 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı martta bir önceki aya göre 0,7 puanlık artışla yüzde 20,1 oldu.
Keynes'e göre işsizlik toplam talep yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Keynesci işsizliğin özünde, bireylerin az sayıda mal talep etmeleri nedeniyle firmalann az emek talep etmeleri vardır. Keynes'e göre işsizlik sorununun çözümünde mutlaka hükümetlerin politikalarla piyasalara müdahale etmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri