Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Bir takım farklı hastalıklar ve tıbbi durumlar ishale neden olabilir. Bunlar arasında ilk olarak virüslerden kaynaklanan ishal gelir. İshale neden olabilecek virüsler arasında Norwalk virüsü, sitomegalovirüs ve viral hepatit bulunur. Bunlara ek olarak rotavirüs, çocuklukta akut ishalin yaygın bir nedenidir.
Ancak kronik olarak devam eden ishal durumu olması halinde mutlaka aciliyet gerektiren bir durum olması nedeni ile hekime gitmek gereklidir. Kronik ishal en az 3 hafta gibi bir süre devam etmektedir. İshal; kan varsa ve aşırı sulu bir şekilde meydana geliyorsa tehlike oluşturan bir durum söz konusudur.
Özellikle dört haftadan uzun süren ve günde üç ya da daha fazla yumuşak ve şekilsiz dışkılamanın olduğu durumların 'kronik ishal' olarak adlandırıldığını belirten Acıbadem Kadıköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, bu durumun kolon kanseri gibi ciddi hastalıklara işaret edebildiğini söyledi.
İlgili 21 soru bulundu
Kolon (Bağırsak) Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Dışkının incelmesi, daha sık ishal ve kabız olma, dışkıda ve makatta kan, istenmeyen kilo kaybı, karın bölgesinde gaz ve ağrı yanı sıra yorgunluk kolon kanseri belirtileridir. Ayrıca dışkı yapılmasına rağmen bağırsakların boşalmadığı da hissedilir.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Çoğu ishal vakası sabit bir düzeyde meydana gelirken, bazı durumlarda ciddi problemleri doğurabilmektedir. İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir.
Her ne kadar limon ve sodanın genel sağlık durumuna katkıları olsa da ishal için limonlu soda kullanımı tam tersi etkiye sahiptir. Sodadaki yüksek karbonat, mide ve bağırsaklarda şişkinliğe ve gaza neden olabilir.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Kuruyemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalardan uzak durmalı. Yağsız makarna, pirinç lapası, haşlanmış patates, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte verilebilir.
Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Kısa süreli (akut) ishal 1 veya 2 gün sürer. Uzun süreli (kronik) ishal birkaç hafta sürer.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
En sık görülen belirti ishaldir. Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir.
Mide üşütmesi; sulu ishal, karın krampları, bulantı, kusma ve bazen de ateş ile seyreden bir bağırsak enfeksiyonudur. Tıbbi literatürde viral gastroenterit olarak adlandırılan mide üşütmesi, kişiye en yaygın olarak enfekte bir kişiyle temas veya kontamine yiyecek ya da su tüketimi yoluyla bulaşır.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Stres tepkisi verildiğinde, vücudun karın ağrısı, ishal, mide bulantısı veya midede "kelebek" hissi gibi rahatsız edici hisler yaşaması muhtemeldir. Bu, mesajların bağırsaktan beyne veya beyinden bağırsağa doğru iki yönlü olarak gittiğinin kesin bir işaretidir.
Kronik stres, depresyon, anksiyete, demans ve Alzheimer hastalığı gibi çeşitli bozukluklarla yakından ilişkilidir. Strese bağlı sinyalleşme ile tetiklenen beyindeki iltihaplanma, nörolojik ve psikiyatrik bozuklukların önemli bir kaynağıdır.
Stres ve psikolojik etkenler: Bazen de stres ve psikolojik etkenler ishale neden olabilir. Örneğin, anksiyete ve depresyon gibi durumlar mide ve bağırsakların çalışmasını bozar ve bu da ishale neden olabilir. Beslenme hataları: Eksik veya yanlış beslenme de ishale neden olabilir.
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir.
Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ishal durdurucu ilaçlar (Lopermid, lomotil, imodium vb.) basit ishallerde kısa süreli olarak denenebilir ancak halsizlik, ateş ve kanama ile birlikte olan şiddetli ishallerde kullanılmamalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik veya barsak antiseptiği alınmamalıdır.
İshali kesmek için kahve içilmesi sanılanın aksine ishali kesici etkiye sahip değildir. Kahvedeki kafein uyarıcı etkiye sahiptir ve beyin fonksiyonlarını uyarmanın yanı sıra bağırsak mukozasını da etkileyebilir. Zaten hasar gören bağırsaklara zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri