Kasık mantarı koku yapar mı? Mantar çeşidine bağlı olası durumlardan biri de koku yapmasıdır. Belirgin belirtiler arasında koku gösterilemez.
Kasıkta kaşıntı ve sivilce, kaşıntı, koku oluşumu ile kendini gösterir. Ancak diğer bölgelere taşınabilmesi mümkündür.
Kasık mantarının en yaygın seyreden belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Kahverengi ve kırmızının çeşitli tonlarında kepekli bir yapıyla seyreden zaman zaman genişleyen plaklar görülmesi. Apseye benzer yapıda içi su dolu iltihaplı bir görünüm. Deride bazı bölgelerde şişme ve kabarıklık.
Genellikle kaşıntılı, pullu, iltihaplı döküntüler olarak üçüncü ve dördüncü ayak parmağının perdelerinde başlar. Ciltte giderek artan ağrı, ağrılı çatlaklar, bazen hoş olmayan koku, kırmızı ve / veya beyaz şiş alanlarla karakterizedir.
Hastalıkta sıklıkla yarım ay şeklinde keskin sınırlı, kenarları kepekli, kızarık, deriden kabarık, girintili çıkıntılı ortaya çıkar. Belirtiler çevreye doğru yavaşça yayılarak dev boyutlara ulaşabilir, bu sırada merkezde kısmi iyileşme olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kasık mantarının tedavisinde ise genellikle kasık etrafına sürülen antifungal kremler kullanılır. Vajinal mantarın tedavisinde vajina içine antifungal fitiller uygulanabilir ve ağızdan alınan mantar ilaçları ile de tedavi desteklenebilir.
Kasık mantarı, bağışıklık sisteminin zayıflaması durumlarında sıkça görülür ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Candida albicans da kasık bölgesi dahil olmak üzere katlanmış deriler arasında deri enfeksiyonuna neden olur, bu intertrigo olarak adlandırılır.
Hastalık kaşıntı, kızarıklık, pullanma, kötü koku yapabileceği gibi herhangi bir şikayet olmadan da seyredebilir. Tedavi edilmediğinde hastalık göbek alt kısmı, makat, kalça yan taraflarına doğru yayılabilir.
Rahatsızlık verici ve kaşıntılı bir şekilde seyreden vajinal mantar, bölgede yanma, koku, akıntı gibi başka belirtilerin görülmesine de neden olabilir.
4 - Koku : Taze mantarlarda hafif tatlı, topraksı bir koku mevcuttur. Fakat mantar balık tarzı, ekşi ve keskin bir kokuya sahipse kolayca bozulduğuna yorumlanabilir.
Kasık mantarı tedavisi nasıl sağlanır? Evde kendiliğinden geçmeyen ve tıbbi tedavi gerektiren kasık mantarı iyileşme süresinden sonra dahi tekrarlanması mümkün olabilir. Mantar enfeksiyonu bazı durumlarda dayanıklı olabileceğinden uzun süre dikkatli ve özenli tıbbi destek gerekebilmektedir.
Erkeklerde görülen kasık mantarı bu bölgede kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissine neden olur. Tek ya da çift taraflı olmak üzere kasığı etkileyen mantar, bazı durumlarda cinsel organ üzerinde de yayılabilir. Kasık mantarı çoğu zaman ayak mantarı gibi farklı bir bölgede ortaya çıkan mantar türleriyle ilişkilidir.
Genç kadınlarda genital bölge temizliği düzenli yapılmadığında dış genital alan katlantılarında sebum (smegma) birikmektedir. Bir süre sonra bakteriler le birlikte koku oraya çıkmaktadır. Kasık yada genital alanda kokuda bakteriyel kökenli uçucu kimyasallar bulunmuştur.
Penis başında şişme. Peniste tahriş ve döküntü şeklinde yaralar. Peniste aşırı kaşıntı
Vajinal mantar tedavi edilmezse makata ve kalçalara yayılım gösterebilir. Daha da gecikilirse kronik ve tam iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabilir.
Vajinal mantar
Özellikle kaşıntılı mantar enfeksiyonuna neden olan bakteriler, idrar yoluna yakın olmasından dolayı idrarın kokusunu etkileyerek kötü koku oluşumuna sebebiyet verebilir.
Başlangıçta kaşıntı ve kızarıklık durumundan, aktif hastalık durumunda süt kesiği gibi beyaz parçacıklı akıntı, kötü koku ve şiddetli kaşıntı ortaya çıkar.
Tedavi edilmezse kasık bölgesinden başlayan hastalık perine, anüs çevresi, dış genital bölge, gluteus (oturak bölgesi), üst bacak, göbek, sırt gibi diğer deri bölgelerine yayılarak günlük hayatı ve cinsel yaşamı olumsuz yönde etkileyen, deri estetiğini ve kişinin moralini bozan gelişmeler gösterebilir.
Özellikle mantarlı hücrelerin çoğalmasına meyilli olan vücuda sahip kişilerin gece yatmadan ılık bir suyun içerisine bir tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyerek tüketmesi tavsiye edilir. Bu uygulama vajina mantarı ve mesane enfeksiyonları için birebir fayda sağlar.
Kasık Mantarı Tedavisi
Etkilenen bölgeye reçetesiz mantar önleyici krem, toz veya sprey uygulayın. Etkilenen bölgeyi sabun ve ılık suyla iyice yıkayın. Banyo ve egzersizden sonra etkilenen bölgeyi iyice kurulayın. Giysileri ve iç çamaşırlarını her gün değiştirin.
Kasıkta mantar enfeksiyonu en sık kimlerde görülür? Hastalık daha çok erkeklerde görülmekle birlikte, kadın- larda da görülebilir. Özellikle ergenlik çağından sonra ortaya çıkar.
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Çamaşırları yıkarken bir çay kaşığı çamaşır suyu koymak, kıyafetleri ütülemek bile mantarları öldürür. Ayakta oluşabilecek mantarı önlemek için de, ayakkabıların içini çamaşırsuyu konulmuş sulu bezle silmek mantarın oluşmasını engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri