Bol miktarda sıvı tüketmek, vücudun ihtiyacı olan suyun yerine konması açısından gereklidir. İshale iyi gelen içecekler arasında su, ekstra şeker eklenmemiş elma suyu, yağı uzaklaştırılmış sebze, et ya da tavuk suları, elektrolit eklenmiş içecekler, doğal mineral suyu sayılabilir.
İshali ne keser? Muz, pirinç, elma püresi, beyaz ekmekten tost, haşlanmış patates, kraker, pişmiş havuç, papatya ve yeşil çay gibi bitki çayları ve pirinç suyu gibi yumuşak, nişastalı, düşük lifli yiyecekler dışkıyı katılaştırıp, ishalden kurtulmanıza yardımcı olur.
Sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su, ayran ve bitki çayı gibi sıvıları tüketmek önemlidir. Bununla birlikte, alkol, kafeinli içecekler ve gazlı içecekler gibi bazı içecekler ishali şiddetlendirebilir.
Bol sıvı vermek: İshal, vücutta sıvı kaybına neden olduğu için bol sıvı tüketmek önemlidir. Su, meyve suları, çorba içilebilir. Hafif yiyecekler vermek: İshal sırasında, çocukların midelerini rahatsız etmeyecek hafif yiyecekler verilmelidir. Muz, pirinç, patates, haşlanmış yumurta ve yoğurt gibi yiyecekler verilebilir.
Kola, kafein ve şeker içeriği yüksek olan bir gazlı içecek olduğundan, bağırsak hareketlerini uyarabilir ve ishal semptomlarını artırabilir. Bu sebeple, kola içmek ishale iyi gelmez ve tüketilmesi önerilmez.
İlgili 22 soru bulundu
Kuru karanfil, ani oluşan ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. İshali bıçak gibi keser. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. *İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) ortadan kaldırır.
2) Kafein. Kafeine bir süre ara vermelisiniz: Kahve ve çay vücudunuzdaki sıvının daha hızlı kaybolmasına neden olur. Ancak çiğ kahvenin ishale iyi geldiği de bilinmektedir. Kahveyi pişirmeden, az miktarda tüketebilirsiniz.
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
İshali tedavi etmek için kahvenin hiçbir çeşidi önerilmez. Kahve limon ishal durumunu çok daha kötü bir hale getirebilir. Ayrıca ishal için kahve limon kullanımını destekleyen hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Aksine ishale kahve ve limon kullanmak, kalın bağırsağı uyararak dışkılama hissini arttırabilir.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
Probiyotik eczaneden alınabildiği gibi doğal olarak bazı besinlerin içerisinde de bulunmaktadır. Bu besinler ayran, yoğurt, turşu, bitter çikolata, peynir ve kefirdir. Hem ishalden korunmak hem de ishali kesmek için tüketilmesi önerilir. İshalken asitli içeceklerden uzak durulması önerilir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
İshal durumunda, süt içmek bazı kişilerde ishalin şiddetlenmesine veya daha uzun süre devam etmesine neden olabilir. Dehidrasyon Riski: İshalde vücutta sıvı kaybı yaşanabilir. Süt, doğal olarak idrar söktürücü etkiye sahip olabilir, bu da sıvı kaybını artırabilir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
İshal Olmak Kilo Verdirir mi? Son günlerde görülen ishal salgını birçok kişiyi etkilemektedir. Özellikle vücuttan hızlı bir şekilde sıvı çıkışının olması kilo kaybına yol açabilmektedir. Ayrıca enfeksiyon gelişmesi durumunda ishale eşlik eden durumlar da kilo kaybına neden olabilmektedir.
Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir. Bu belirtiler 1 hafta sürebilir.
Limon suyu içmek ve sarımsak tüketmek ishalin oluşmasına neden olan patojenlerin ölmesini sağlayabilir. Bir litre su içine 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz karıştırarak her dışkılama sonrasında bir bardak tüketilebilir.
Beyaz et, az yağlı peynir, lapa halde yağsız hazırlanmış pilav, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, ayran, sade grisini, beyaz ekmek, muz, kabuksuz elma, şeftali ve ayva, patates tüketebilirsiniz. Şekersiz hazırlanmış elma, ayva veya şeftali kompostoları ishali tedavi etmekte kullanılabilir.
İshal ve mide kramplarına neden olan sindirim sistemi rahatsızlıklarının diyetine dikkat edilmelidir. Muz, pirinç, elma ve tost yemeksiz tüketilebilir. Salataların yanı sıra bisküviler, krakerler, haşlanmış patatesler, yağsız ve yoğun baharatsız kum torbaları tercih edilebilir.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Sıvı miktarındaki azalmalar çoğalırsa ciddi sağlık problemleri gözlenebilir. Susuz kalma durumu, küçük çocuklar ve yaşlılar için daha büyük tehlike arz eder. Küçük çocuklardaki en yaygın dehidrasyon nedeni şiddetli ishal ve kusmadır.
Önemli bir probiyotik olan kefir, bu bakteri florasını destekleyerek ishal, kabızlık, gaz ve şişkinlik, bağırsak krampları gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olur.
Bal, gastrointestinal hastalıkların etkisini hafifleyerek ishal gibi durumların önlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında bal, oral rehidrasyon tedavisinin de bir parçası olarak görülür.
Limonlu kahve sindirim sistemini rahatları ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu tüketim biçiminden kaynaklanan mide problemlerini azaltarak mide sağlığınızın korunmasına yardımcı olur. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi oldukça sık rastlanan sindirim sistemi sorunlarının da hafiflemesini kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri